Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Projekt dot. zmiany obowiązku każdorazowego zgłaszania lotu w DroneTower:

https://www.facebook.com/share/1BksyatdiF/

W skrócie: 

Uchylenie art. 156a ust. 2 i 3. Czyli właśnie usunięcie obecnego powszechnego obowiązku zgłaszania operacji.

Check-in nie znika całkowicie. To ważne rozróżnienie. Ma jednak przestać być obowiązkiem każdego operatora, przy każdym locie i w całej przestrzeni. PAŻP będzie mogła ustanowić obowiązek zgłoszenia jako warunek wykonywania operacji w konkretnej strefie geograficznej.

...

Urząd sam pisze, że „powszechne lub nadmiernie szerokie ujmowanie obowiązku zgłoszenia operacji nie odpowiada logice art. 15 rozporządzenia nr 2019/947/UE”.

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
Opublikowano

Może trochę zmądrzeli......... to od początku było przesadą dobrze ,że w końcu może idzie ku lepszemu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Od początku września zostałem "obdarzony" nową strefą DTM Super CK. I czytam, że to strefy wdrażane w ramach tzw. LCK Lokalnych Centrów Kompetencji. I w ramach tej strefy zmniejszyli mi wysokość do 50m AGL :( Ale za to znieśli limit 150m odległości od zabudowań ;) - no coś za coś. No chyba że złożę plan misji to wtedy "odzyskam" te 120m AGL. Czy ktoś się już bawił w misje, ale do celów czysto rekreacyjnych?

Opublikowano

Ja się bawiłem. Tworzyłem dla draki plany na rekreacyjne latanie wokół Wawy. Oczywiście parametry lotów potrafiły wykraczać poza maksymalne możliwe do ustawienia. Plany były odrzucane, ponieważ nie były obowiązkowe w przestrzeni, w której planowałem.

Opublikowano

Właśnie znowu ułatwiono nam życie i to kosztem tylko 84 mln złotych:

https://www.pansa.pl/pazp-uruchomila-lokalne-centra-kompetencji-bsp/

Podkarpackie dostało najwięcej bo aż 2 strefy obejmujące praktycznie całe województwo. 

A to wszystko jak piszą w celu "rozwinięcia polskich kompetencji dronowych". W końcu nie od dziś wiadomo, że latanie do 50m bardziej rozwija jak do 120m. A ewentualne składanie misji, żeby polatać powyżej 50m to dopiero jest prawdziwy rozwój.

Generalnie jak zwykle tysiące ludzi będzie ograniczonych po to, żeby "ułatwić" życie kilku podmiotom komercyjnym. Ułatwić w cudzysłowiu, bo w sumie to niewiele ułatwia i tak muszą zgłaszać misję itd.

I tak jakby nie można było zrobić zamiast jednej wielkiej strefy 10 mniejszych aktywowanych na czas zgłaszanych misji. Prościej przywalić jedną wielką aktywną 24h. Ręce opadają...

Opublikowano

Znam ten ból - DRA-R (DTM-Lubin). Na północ od Legnicy latanie na 50m. To znacznie utrudnia latanie F5J. Do tej pory miałem dwie fajne lokalizacje do potrenowania F5J a w tej chwili szukam terenu na południe od Legnicy. 

Opublikowano

Zrobienie planu misji jest trywialnie proste. Tylko trzeba najpierw przeklikać szkolenie - jest tam sporo wiedzy potrzebnej do profesjonalnego zarządzania misjami, ale dla potrzeb polatania przy nodze można spokojnie te bardziej zaawansowane sekcje pominąć. Zrobienie planu sprowadza się do wskazania punktu startu, wysokości (nasze 120m), daty i godziny startu i czasu lotu - czyli de facto te same dane, które się podaje w DroneTower, tylko trzeba to zrobić trochę wcześniej, przed Check-in. Jeżeli nie ma jakichś kolizji, to plan jest akceptowany natychmiast automatycznie. Potem przy Check-in trzeba wskazać ten plan i tyle.

Zaleta jest taka, że jest zwolnienie z wymogu odległości 150m od zabudowań. Więc miejscówki, które wcześniej były wykluczone teraz są jak najbardziej do wykorzystania :)

• Dzięki 1
Opublikowano
W dniu 5.09.2026 o 23:38, Market napisał:

Zrobienie planu misji jest trywialnie proste. Tylko trzeba najpierw przeklikać szkolenie - jest tam sporo wiedzy potrzebnej do profesjonalnego zarządzania misjami, ale dla potrzeb polatania przy nodze można spokojnie te bardziej zaawansowane sekcje pominąć.

Czyli do zgłaszania misji niezbędne są uprawnienia STS . Aby je otrzymać nie wystarczy przeklikanie egzaminu z wiedzą teoretyczną. Trzeba zaliczyć kurs praktyczny i dopiero te dwa zaliczone kursy dają kompetencje STS. Takie info znalazłem na ulc.gov.pl. 

Opublikowano

Po ostatnim przemeblowaniu w aplikacji DT, czego właściwie najbardziej widocznymi znakami są nowy kwadracik do potwierdzenia ze cośtam, oraz funkcji Pogoda, to stwierdzam, że totalnie się nie chce otwierać. Przedtem też cudów nie było, ale teraz to trzeba robić na prawdę różne wygibusy typu logowanie przez komputer, zamknięcie aplikacji w managerze telefonu i ponowna próba itd. Mocno zniechęcające. Czekam aż zgłaszanie będzie nieobowiązkowe z utęsknieniem. też macie podobnie?

• Lubię to 2
Opublikowano
8 godzin temu, zbjanik napisał:

Po ostatnim przemeblowaniu w aplikacji DT, czego właściwie najbardziej widocznymi znakami są nowy kwadracik do potwierdzenia ze cośtam, oraz funkcji Pogoda, to stwierdzam, że totalnie się nie chce otwierać. Przedtem też cudów nie było, ale teraz to trzeba robić na prawdę różne wygibusy typu logowanie przez komputer, zamknięcie aplikacji w managerze telefonu i ponowna próba itd. Mocno zniechęcające. Czekam aż zgłaszanie będzie nieobowiązkowe z utęsknieniem. też macie podobnie?

Ja nawet nie ogarnęłem jeszcze tego przemeblowania. Wylogowało mnie z aplikacji na telefonie i nie wiem co teraz mam zrobić?

Na komputerze zaloguję sie do Pansa na stare hasło?

To zaczyna być coraz bardziej irytujące i ja też czekam na jakiś krok w stronę normalności.

Opublikowano

Ja to pokonałem w ten sposób, że się zalogowałem nie z telefonu, a z komputera na oficjalne www, chyba przez bank, czy mobywatela po tym nieszczęsnym "apdejcie" . Potem już niby działa na telefonie, ale właśnie w opisany wyżej sposób- czyli jak mu się chce, jak nie to nie. Tu z kolei znalazłem sposób z managerem aplikacji w telefonie. Wchodzisz w ustawienia, listę aplikacji, szukasz tam DT. I są trzy opcje: Otwórz, Wymuś zatrzymanie i Odinstaluj. Trzeba wymusić zatrzymanie i potem dać to Otwórz. Ale byłem już blisko wybrać Odinstaluj, to byłoby najlepiej😀

Opublikowano
13 godzin temu, Ryszard_I napisał:

Czyli do zgłaszania misji niezbędne są uprawnienia STS .

Nie są.

Nie mam uprawnień STS, a skutecznie zabawiłem się w zaplanowanie misji w niedzielę, a w poniedziałek ją skutecznie zrealizowałem.

Jak odklikałem szkolenie z planowania, to w serwisie uav.pansa.pl (system KSID) odblokował się link do planowania, a zaakceptowane plany pojawiły się do użycia w DT.

Podobno trzeba jeszcze połączyć konto w DT z kontem w KSID, ale u mnie to zadziałało bez żadnego łączenia - możliwe, że bawiłem się wcześniej i nieświadomie już to zrobiłem.

4 godziny temu, Ares napisał:

Wylogowało mnie z aplikacji na telefonie i nie wiem co teraz mam zrobić?

Na komputerze zaloguję sie do Pansa na stare hasło?

Po ostatniej aktualizacji DT też mnie wylogowało, ale logowałem się dalej normalnie, przez mail i hasło jak do DT, od razu na komórce, bez używania kompa.

Aktualizacja

Widzę, że mogę zaplanować misję od razu w DT, bez wchodzenia do systemu KSID - na komórce to zdecydowanie wygodniejsze i jeszcze prostsze. Na moje potrzeby całkowicie wystarczy.

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
Opublikowano
11 godzin temu, Market napisał:

Nie są.

Nie mam uprawnień STS, a skutecznie zabawiłem się w zaplanowanie misji w niedzielę, a w poniedziałek ją skutecznie zrealizowałem.

Dziękuję za informacje. W tej chwili biorę się za szkolenie a jutro łąka i testy.

Opublikowano
W dniu 6.09.2026 o 00:49, dariuszj napisał:

Jaki jest maksymalny czas lotu? Też jest ograniczenie do 3 godzin jak w DT?

W dniu 6.09.2026 o 12:20, Market napisał:

Tak 3h to max. Ale można sobie zaplanować kolejną misję na kolejne 3h.

Korekta i uszczegółowienie:

3h to limit, ale dla misji akceptowanej automatycznie, natychmiasrowo.

Można zrobić misję bodajże nawet 12h, ale wtedy podlega akceptacji ręcznej, więc może potrwać dłuuuugo, szczególnie w dni wolne lub dni z dużym ruchem.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.