Skocz do zawartości

Moje inne hobby, smacznego ;-)


TeBe

Rekomendowane odpowiedzi

  • 6 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Pizza z patelni. Dzisiaj zrobiona i jeszcze szybciej zjedzona ?

 

Zwykłe ciasto drożdżowe jak na pizzę, tyle że po rozwałkowaniu trafiło na rozgrzaną patelnię.

Ważne aby po obróceniu pierwszej dobrze przypieczonej strony do góry od razu posypać ją serem typu mozarella lub innym rozpuszczającym się w niskiej temperaturze. Nie muszę pisać, czy pasuje do niej piwo ?

 

IMG_2624.thumb.JPG.150c9430b26e528dda409a84bab08229.JPG

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, mr.jaro napisał:

Ratunku, slina mi z geby cieknie,

Jarku,

wpisz w wyszukiwarkę " Bradley Digital Smoker "...a pózniej porozmawiamy:)

ps.

a co do smaku wędlin w Niemczech ..hmmmm........

w Rottenburgu ,właśnie w Szwarcwaldzie  jadłem  takie  wędliny i wyroby wędliniarskie jakich  nigdzie indziej nie jadłem A niemieckie pasztetowe , wątrobianki i inne podobne nie mająsobie równych....ot rózne gusta i ....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, mr.jaro napisał:

Ten Smoker niezly jest i nie tak drogi. Ale sasiedzi by mnie chyba zatlukli.

jest znakomity a wędzisz  specjalnymi brykietami. powstaje niewielka ilośc bardzo gęstego dymu..porozmawiaj jeszcze z TeBe ( Tomkiem )...a na sąsiadów jest najlepsza metoda... Niemcy z tego co wiem uwielbiaja wędzone ryby...? no a jak wiesz rybka lubi pływać... więc,  wędzony ciepły pstrąg czy sielawa a nawet łosoś i masz ich w garści....troszkę ich zdążyłem poznac ( Niemców)..

Szwarcwald  to prawie  na  granicy z Alzacją , oni też nie wędzą, tak jak w Polsce ale podsuszaja w lekkim dymie..

Co do pasztetu z gęsiej wątroby , to całkowita zgoda...obrzydliwy, mimo ,że uwielbiam pasztety

ps.

to nie będzie reklama ale używam 6-cio półkowego  cyfrowego Bradleya od lat 11 tu i  jest genialny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakie Cie interesują ? 

Niby chinskie

kuraka obsmażyć na brązowawo w przyprawach potem wsypać jarzynki, grzyby i dusić z 15 min 

Ogórki torebkowe czas od 2 godzin do doby 

posolić , koperek , czosnek, do woreczka poszołątać  i zjeść fajnie chrupią

Gołąb

kapusta liście odciąć twarde części, duże liście do owijania  a z resztę poszatkować, mięso mielone, pomidory pomieszac i piec

 

 

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, mr.jaro napisał:

przypomina mi golabki z dziecinstwa. Golabki to praktycznie to......

no własnie :)...w latach  90 tych  ubiegłego wieku bywałem b.często w Saarlandzie, który jak wiadomo graniczy z Francją i wpływy tejże Francji widać w  róznych potrawach..

ale ob ovo....jadłem gołabki  , a jakże znakomite ...farsz ....ryz + mięso + przyprawy-  zawinięte pieczołowicie w liscie  kapusty włoskiej... to wszystko osznurowane  sznurkiem  do snopowiązałki ( nie przesadzam ) no i uduszone w sosie pomidorowym. Do tego pyszny żytni chleb..

Gołabki jak  gołabki  ale  to mięsko  w środku..... było slimacze...Winniczkowe, ze slimaka Helix luccorum... Wyjasniono mi  co i dlaczego, ale cytując klasyka  ,  to juz całkiem inna historia.

Moja żona  przyrządza  gołąbki "odwrotne", z duża ilościa koperku....sa znakomite

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.