Jarx5 Opublikowano 12 Lipca 2021 Opublikowano 12 Lipca 2021 Witam serdecznie, mam pytanie, z jakiego ubezpieczenia korzystacie do rekreacyjnego latania motoszybowcem do 5 kg? link do ewentualnej oferty mile widziany, pozdrawiam.
Market Opublikowano 13 Lipca 2021 Opublikowano 13 Lipca 2021 Ja mam zwykłe ubezpieczenie mieszkania z opcją OC w życiu prywatnym na 100.000 PLN, za dopłatą 40 PLN. OC obejmuje "szkody powstałe w związku z: ... - posiadaniem lub użytkowaniem modeli latających lub latawców (w tym dronów do 10 kg) na terenie RP". Te latawce mnie skusiły , bo w dedykowanych modelarskich ubezpieczeniach tego nie ma.
Stanisław z Gdańska Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Finansowa Chata: https://finansowachata.pl/ubezpieczenie-oc-dronow-ac-drona Ubezpieczyciel jest sprawdzony. W ubiegłym roku wypłacił odszkodowanie (prawie 2000,-pln) za szkodę samochodową, spowodowaną przez śmigłowiec. Z tego ubezpieczenia korzystam już czwarty rok. polecam Staszek
Swift Opublikowano 31 Marca 2024 Opublikowano 31 Marca 2024 PZU. Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej osób fizycznych w życiu prywatnym. Obejmuje m.in.: odpowiedzialność cywilną związaną z użytkowaniem do celów rekreacyjnych zdalnie sterowanych (bezzałogowych): modeli pojazdów, statków wodnych, modeli latających oraz dronòw. Suma gwarancyjna na jeden i wszystkie wypadki 50000 zł. Składka 66 zł/rok. 1 1
Tomek 77 Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Opublikowano 4 Kwietnia 2024 W dniu 31.03.2024 o 15:00, Swift napisał: PZU. Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej osób fizycznych w życiu prywatnym. Dla zainteresowanych - modele do 5 kg Warunki: OWU_OC_w_zyciu_prywatnym_od_20_lipca_2019.pdf UD_do_OWU_OC_w_zyciu_prywatnym_od_20_lipca_2019.pdf Pozdrawiam 1
samolocik Opublikowano 22 Lipca 2024 Opublikowano 22 Lipca 2024 Problem z ubezpieczeniami zaczyna się jak ktoś chce latać na zawodach i uczestniczyć w pokazach. Wtedy wiele ofert, które dzisiaj przeglądałem podciąga to pod działalność zarobkową a wtedy składki są kosmiczne duże. Dodatkowo nie spotkałem póki co (szukam dalej) sumy ubezpieczenia większej niż 400.000zł a często dla wspomnianej działalności zarobkowej (czytaj zawody i pokazy) ta suma potrafi być pomniejszona o 50%.... Innym wybiegiem towarzystw czy też może raczej pośredników polis jest ubezpieczenie grupowe (każdy sobie sprawdzi co zakupił) i wtedy wykupując polisę na sumę gwarancyjną np. 350.000zł jesteśmy jedną z kilkudziesięciu osób które mają prawo do skorzystania z tej sumy a w przypadku wymogu posiadania ubezpieczenia na konkretną kwotę na niektórych imprezach, przeważnie zagranicznych wypadałoby zadzwonić do klubu i zapytać ile z tej kwoty zostało aby wiedzieć czy oświadczamy prawdę w momencie podpisywania deklaracji na zawody. No prosto nie jest jeżeli ktoś nie lata wyłącznie rekreacyjnie na "łączce" ze znajomymi. [edit 23.07.2024] padło kolejne rozszerzenie do ubezpieczenia OC tym razem z Ergo Hestia. W wykluczeniach są punkty które towarzystwo może dowolnie interpretować na podstawie zeznań ew. osoby poszkodowanej: punkt: "wyłączenie odpowiedzialności z pokrycia szkód w mieniu lub na osobie: ..." podpunkt "które naruszają dobra osobiste, prywatność lub spokój osób trzecich.". Oferuje się nam ubezpieczenia, które niekoniecznie nas ubezpieczają. Takie mam odczucia po poczytaniu warunków ubezpieczeń. Jeżeli Znacie jakąś opcję ubezpieczenia za granicą to proszę podzielcie się. W innym wypadku pozostaje mi latanie rekreacyjne na łące bo występowanie w zawodach posiadając krajowe ubezpieczenie jest ryzykowne. Chyba, że impreza będzie osobno ubezpieczana przez organizatora a polisa dostępna do przeczytania przed zapisami na zawody.
paulusr Opublikowano 26 Lipca 2024 Opublikowano 26 Lipca 2024 Sprawdź proszę opcje Wienera. 1. Do 25kg 2. Europa 3. Zawody/pokazy Jednym z agentów jest Aeropolisa Niestety sumy znacznie spadają przy pokazach/zawodach a składki znacznie rosną. Tak jak napisałeś. Niemniej jednak ja się tam ubezpieczyłem.
Market Opublikowano 26 Lipca 2024 Opublikowano 26 Lipca 2024 Pokazy to mogę zrozumieć, że to się ewentualnie podciąga pod działalność zarobkową i wtedy ubezpieczenie pewnie musi być specjalne. Ale zawody to raczej amatorskie uprawianie, więc zwykłe ubezpieczenie z klauzulą amatorską powinno spokojnie wystarczyć.
paulusr Opublikowano 26 Lipca 2024 Opublikowano 26 Lipca 2024 A najlepsze jest to, że nawet pikniki (imprezy zorganizowane) pod to podchodzą Ale wg mnie jest to jedyne ubezpieczenie powyżej 20kg
samolocik Opublikowano 26 Lipca 2024 Opublikowano 26 Lipca 2024 Walczę jeszcze z rozszerzeniem ubezpieczenia OC w Hestii. Tzn. będę przedłużał OC z końcem września i do tego czasu spróbuję uzyskać od nich akceptację konkretnej interpretacji i rozszerzenia zapisu, co obejmuje ubezpieczenie od skutków latania dronami. Zobaczymy co wyjdzie. Póki co jestem ubezpieczony poprzez stowarzyszenie, do którego należę ale suma ubezpieczenia jest na tyle mała że po prostu na spokojnie rozglądam się za innymi opcjami ale takimi którym sprostam finansowo. Dziękuję Wam za podpowiedzi, na pewno je sprawdzę na spokojnie. [edit 19.09.2024] na razie dałem sobie spokój z rozszerzeniem OC o "drony" w Hestii z braku czasu - korespondencja z wymianą zdań i propozycji w takich przypadkach trwa 1-2 miesiące.
Janekm Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Cześć, Być może Komuś się przyda informacja, mianowicie wczoraj przedłużałem polisę na chałupę w PZU, w zeszłym roku latanie rekreacyjne dronami było ujęte w OWU, przedłużyłem na kolejny rok na tych samych warunkach, jednakże pracownik PZU powiedział mi, że to ostatni rok, w którym polisa OC obejmować będzie latanie dronami. Dodatkowo możliwość przedłużenia w PZU OC z opcją "dronową" w/g pracownika PZU istnieje tylko do 20 marca bieżącego roku. Tak, że skoro jest obowiązek to w PZU stworzymy Ci osobny produkt abyś mógł zapłacić więcej.... 2
Jerzy_R Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Polisa na dom w Allianz, w tym: - OC w życiu prywatnym 1
Ares Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca W dniu 15.03.2025 o 12:43, Janekm napisał: Tak, że skoro jest obowiązek to w PZU stworzymy Ci osobny produkt abyś mógł zapłacić więcej.... Po to jest cały ten cyrk z OC , karami , przepisami. Kapitalizm ........każdy chce zarobić i wydrzeć drugiemu .
mirolek Opublikowano Czwartek o 09:55 Opublikowano Czwartek o 09:55 Po co jest OC to raczej każdy wie a jeśli nie wie ...to polecam ten filmik Czy skala odszkodowań z błąd pilota lub szkody jakie spowoduje model który się urwie ze smyczy RC jest porównywalna ... moim zdaniem niestety tak. Nie trzeba specjalnie dużej wyobraźni aby idąc tokiem zdarzeń drogowych przewidzieć spadający model RC który trafi w samochód na drodze a ten spowoduje wypadek w którym ktoś dozna uszczerbku na zdrowiu - pula odszkodowań będzie wielomilionowa. Można się wkurzać na przepisy i opłaty bo przecież latam "za stodołą" i nikomu szkody nigdy nie zrobię ... to moim zdaniem, bardzo krótkowzroczne spojrzenie 🥴 ms 1
samolocik Opublikowano Czwartek o 11:14 Opublikowano Czwartek o 11:14 Dlatego warto sprawdzić sumę gwarancyjną ubezpieczenia modelarskiego OC zarówno swojego jak i organizacji pod którą się lata. Piszę o tym od dawna. Można się nieźle zdziwić bo dla wielu osób, czy klubów ubezpieczenie jest traktowane jako konieczny i niechciany wydatek. Dlatego starają się aby składka była jak najniższa co oznacza małą sumę gwarancyjną.
pietrku Opublikowano Czwartek o 11:17 Opublikowano Czwartek o 11:17 Jest coś takiego jak prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia. Ile było przykładowo w 2024 poważnych wypadków, powodujących chociażby znaczne szkody materialne, z udziałem modeli? Bo z udziałem samochodów można łatwo sprawdzić. Samochody są pod tym względem setki, jeśli nie tysiące razy groźniejsze. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że modele (piloci rc) przez ostatnie 30 lat nie wyrządziły więcej szkód niż samochody (kierowcy) w parę dni. Więc jeśli OC na samochód to parę stówek to tu pasowałoby parę groszy. Składka w setkach czy nawet dziesiątkach to wyciąganie kasy. Zwłaszcza przy lataniu w polach, gdzie nie ma nic dookoła. No chyba, że lata się po parkingu między samochodami.
samolocik Opublikowano Czwartek o 11:29 Opublikowano Czwartek o 11:29 Ta.... każdy tak pisze dopóki coś co miało się wydarzyć innym wydarzy się jemu. Wtedy jest płacz, że albo nie ma polisy, albo polisa była podpisywana bez jej uprzedniego przeczytania i nie obejmuje akurat tego zdarzenia lub dla oszczędności ktoś wybrał najniższą składkę i suma gwarantowana nie pokrywa szkody. Nie mam nic przeciwko lataniu samemu na łącze daleko za miastem modelem, który po utracie zasięgu nie doleci do żadnego człowieka, zabudowań, czy samochodu. Ryzyko jest zawsze i każdy sobie sam ocenia czy chce ryzykować, czy ryzyko zmniejszyć. Tutaj nie idzie o zmuszanie do zakupu polisy a o świadome podjęcie decyzji a nie emocjonalne. Osobiście nie znam statystyk dotyczących zdarzeń "modelarskich". Na naszym forum znam opisy dwóch, gdzie w jednym przypadku polisa OC która miała być modelarska nią nie była i drugi, w którym polisa zadziałała.
pietrku Opublikowano Czwartek o 11:35 Opublikowano Czwartek o 11:35 Mam ubezpieczenie, ale uważam, że kwota składki powinna być malutka przy lataniu poza skupiskami. I na razie taka jest bo jest wliczona w inne ubezpieczenie. Jak dla mnie porównywanie modeli z samochodami nie pasuje tu, bo skala zdarzeń jest w żaden sposób nieporównywalna.
Mudulinek Opublikowano Czwartek o 13:00 Opublikowano Czwartek o 13:00 Ja trochę śmigam na rowerze tu i ówdzie, ale nie mam ubezpieczenia a tak realnie patrząc przydało by się bo można bardzo duże straty spowodować rowerem. Szczególnie że jeździ się między ludźmi i samochodami. Jeżeli ktoś lata sobie za stodołą, no to już sam musi ocenić jaka jest szansa kogoś trafić lub coś. A jak ktoś lata wśród skupisk ludzkich to już naprawdę warto się zastanowić nad takim ubezpieczeniem. Czasami można podciągnąć takie ubezpieczenie np. Pod ubezpieczenie mieszkania składki niskie ale też tak jak pisaliście suma gwarancyjna może być niska. Składki może są wysokie bo wszystkich wrzucają do jednego wora, i tych co latają wyczynowo i dronami nad ludźmi i tych co amatorsko puszczają sobie samolociki.Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
mirolek Opublikowano Czwartek o 13:57 Opublikowano Czwartek o 13:57 Każdy ma swoją rację. Zapewne nie da sie dopasować oferty modelarskiego OC do potrzeb każdego bo skala ( w sensie ilości osób) naszego hobby jest minimalna w porównaniu do jazdy samochodem. Prawdopodobieństwo zdarzeń również minimalne w porównaniu z samochodem ale już odpowiedzialność i skutek finansowy może być bardzo podobny. Pełna zgoda, że składka powinna być proporcjonalnie niższa ale mając na uwadze właśnie tą małą grupę ubezpieczonych to właśnie z ich składek musi się uzbierać te kilka milionów na wypłatę odszkodowania w razie W. Jak słusznie zauważył Piotr (samolocik) chodzi o świadomy wybór a świadomy wybór OC jest następstwem świadomości możliwych zdarzeń i konsekwencji. Dyletantem jest każdy który twierdzi, że jemu sie nic nie zdarzy bo nigdy wcześniej się nie zdarzyło 😂 Ostatnio pisałem na forum o znalezieniu mojego modelu zgubionego rok wcześniej .. też mi sie to zdarzyło pierwszy raz a latam już chyba 20lat. Model z nieznanych przyczyn zerwał się ze smyczy i poleciał gdzie chciał ... na szczęście w przysłowiowe "buraki" ale mogło być nie ciekawie, gdyby wybrał inny kierunek i przebił komuś dach domu czy samochodu w nurkowaniu z prędkością ok. 100Km/h ms
Rekomendowane odpowiedzi