Tender79 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Z racji tego, że w miarę udało się okiełznać Fusion 360 czas na realizację pierwszego projektu w całości opracowanego w tym programie. Dodatkowo pojawienie się drukarki 3d spowodował chęć zrobienia projektu właśnie pod druk 3d żeby sprawdzić jak to się je i czy to ma sens. Jestem sceptykiem jeśli chodzi o drukowanie całych samolotów w 3d, ale tylko krowa zdania nie zmienia. Przetestuję, zobaczę i wtedy się wypowiem. To, co mi wydaje się ograniczeniem tej technologii to współczynnik wytrzymałości do wagi modelu, powtarzam wydaje mi się. To co jest absolutną przewagą to łatwość i szybkość budowy (nie mam na myśli czasu druku) oraz możliwość druku skomplikowanych geometrii bardzo trudnych do odwzorowania w innych technologiach budowy. Ale do celu, samolot ma być edf trenerkiem, wprawką pod inny projekt, o którym będzie kiedy indziej (ale będzie to sztos.... 1400/1600mm rozp. pod 100mm edf w pełni kompozyt) Ale post tyczy się projektu HellTwin'a. Założenia: 1. Rozp. ~1200mm 2. Waga do lotu: ~2kg 3. Konstrukcja prosta i przewidywalna w pilotażu 4. Układ i profil umożliwiający wykonywanie klasycznej akrobacji i lot odwrócony 5. Zakres prędkości użytecznych 100-160km/h 6. Podejście ~50km/h 7. Napęd: edf 70mm z możliwością konwersji na 80mm (6s w oby wypadkach) 8. Profil skrzydła HQ 1,0/9 Projekt inspirowany nieprodukowanym już modelem HK Flycat oraz genialnym Boomerang Elan - polecam filmy na YT jak lata wersja napędzana turbiną. Na obecnym etapie projekt wygląda tak: Co na pewno ulegnie zmianie to kształt skrzydeł, skos będzie mniejszy, taper ratio w okolicach 0,35/04. Przy osiąganych przez modele RC prędkościach duży skos nie ma żadnego sensu. Na niebiesko pokazany preferowany kształt skrzydła vs HK flycat: Co mnie najbardziej interesuje to jeśli, ktoś z kolegów ma już doświadczenia w projektowaniu wewnętrznych struktur kadłuba pod druk 3d o wszelkie sugestie. 1
Tender79 Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Opublikowano 2 Lutego 2022 trochę podziałałem ze skrzydłęm i konstrukcją lotek i klap. Klap na skrzydło będzie dwie - zaznaczone na żółto na trzecim zdjęciu. 4
Ares Opublikowano 2 Lutego 2022 Opublikowano 2 Lutego 2022 Michale , projekt robi wrażenie: zarówno wykorzystanie najnowszych modelarskich technik projektowania jak również wykonanie czyli druk 3D. Bardzo dobrze ,że powstają nowe projekty modeli. Model w moim ulubionym dla samolotów rozmiarze 1200mm. Nie jest to duzo ale mało również nie. Powodzenia.
Tender79 Opublikowano 3 Lutego 2022 Autor Opublikowano 3 Lutego 2022 14 godzin temu, Ares napisał: Michale , projekt robi wrażenie: zarówno wykorzystanie najnowszych modelarskich technik projektowania jak również wykonanie czyli druk 3D. Bardzo dobrze ,że powstają nowe projekty modeli. Model w moim ulubionym dla samolotów rozmiarze 1200mm. Nie jest to duzo ale mało również nie. Powodzenia. Dziękuję Ares, miło słyszeć dobre słowo!
pietka Opublikowano 3 Lutego 2022 Opublikowano 3 Lutego 2022 Super. Zasiadam i pacze!!!! Jestem pierwszy w kolejce jak będą pliki do kupienia. Pozdrawiam
wojtek-a Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 Hey, Jakis czas temu tez zrobilem na probe plastica. W tym topicu w ostatnich wpisach podzielilem sie nowina. Osobiscie sie nie zachwycilem, tzn na pewno moja koncepcja byla nie za bardzo szczesliwa i przede wszystkim dosyc ciezko wyszlo. Drukowalem ze zwyklego PLA. Moj kadlub nie jest sandwiczem, jest z "litego" plastiku. Strukture skrzydla zrobilem podobnie jak u Ciebie. Dla mnie osobiscie drukowac jakos ekstremalnie lekko i potem szlifowac, oklejac, wzmacniac to nie to. Po to sie robi plastikowy, zeby byl plastikowy?. Moze kolega Japim sie odezwie. Zeby zjadl na projektowaniu i drukowaniu modeli...
Tender79 Opublikowano 10 Lutego 2022 Autor Opublikowano 10 Lutego 2022 Dziękuję za uwagi i sugestie, w projekcie dużo do przodu, wszystko już siedzi na swoich bazowych miejscach. Zamknięte wymiarowanie, kształty skrzydeł, kadłuba, stateczników. Czas na projektowanie głównych struktur wzmacniających konstrukcję, będą to rurki alu fi 8mm w centropłacie i węglowe fi 7mm w boomach i zewnętrznym skrzydle. Doprojektowałem łącznik rurek. Wlot EDF zamodelowany i wygładzony. teraz czas na strukturę kadłuba.
Tender79 Opublikowano 13 Lutego 2022 Autor Opublikowano 13 Lutego 2022 Kiedy wydaje się, że już wszystko masz, przychodzi czas na zmianę:) Zrezygnowałem jednak z otwartego kanału i skończyło się na klasycznych wlotach, a przy okazji skrzydła dostały kosmetyczne poprawki kształtu. Teraz już nic nie zmieniam i zaczynamy budować. 1
Tender79 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Prace posunęły się na tyle do przodu, że można zrobić jakiś większy update. 1
Rekomendowane odpowiedzi