Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Iras 11 Opublikowano 25 Września 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Rozpocząłem budowę najbrzydszego i najgorszego Polskiego samolotu bombowego, Skala 1/4 Rozpiętośćskrzydeł 4,6m . waga przewidywalna to 30-35 kg Silniki jakie będą w nim zamontowane to Zenoach ZG 38 z reduktorami Wszystko zaprojektowałem osobiście według dokumentów . które dostarczyli mi Tomek K. i Kazik R. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Irek, Gratulacje. Wiem, że prace idą pełną parą i jest czym już się "Chwalić". Czekamy na więcej zdjęć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Podglądam na FB ale dobrze, że zdecydowałeś się na relację na forum. Trzeba pokazywać takie szkaradztwa.? Model, jak i praca przy nim -godna podziwu. Swoją drogą, ciekaw jestem właściwości lotnych tego paskudztwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Nie jest taki brzydki! Ot, oryginalny?. Ten na zdjęciu to chyba LWS 5. "Szóstka" miała inne stateczniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Tu jest trochę informacji. Może się przydadzą https://forum.odkrywca.pl/topic/495367-lws-żubr-ii/page/2/#comments Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Nasz kolega Michał 4x4 zrobił model Żubra, miałem okazje go trzymać w rękach i muszę powiedzieć, że to naprawdę szkaradny samolot!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Iras 11 Opublikowano 25 Września 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Wrzucam pierwsze zdjęcia , większość z was już je widziała na FB lecz spore grono modelarzy nie używa Facebooka więc postanowiłem utworzyć post na forum 10 godzin temu, robas69 napisał: Tu jest trochę informacji. Może się przydadzą https://forum.odkrywca.pl/topic/495367-lws-żubr-ii/page/2/#comments Dziękuję ale Tomek Kopański pomaga mi w projektowaniu tego brzydala , podesłał mi wszystko co ma nawet nigdzie nie publikowane zdjęcia , mam tego sporo przerwałem na chwilę tą ciesielkę i wziąłem się za podwozie , muszę tak na zmianę raz drewno raz metal bo ocipieć idzie od tych listewek , jak skończę to wstawię zdjęcia a na razie jedno powinno wystarczyć 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Rzeknę tak - Wow! Swoja droga to ta maszyna ma w sobie cos z takiego nurtu sztuki zwanego steam-punk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niziel Opublikowano 26 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 Robi wrażenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 26 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 Oj! Robi.? I to jeszcze jak. Toż to prawdziwy samolot. Konstrukcja klasyczna. Prawdziwe cudo rzemiosła modelarskiego. Amerykańcy przy tak wielkich konstrukcjach stosują styropian i styrodur. A tu proszę. Prawdziwa klasyka. Czym będzie pokryty model? Po kadłubie widać ,że jest to pokrycie mieszane sklejkowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 26 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 32 minuty temu, pepcio 11 napisał: Oj! Robi.? I to jeszcze jak. Toż to prawdziwy samolot. Konstrukcja klasyczna. Prawdziwe cudo rzemiosła modelarskiego. Amerykańcy przy tak wielkich konstrukcjach stosują styropian i styrodur. A tu proszę. Prawdziwa klasyka. Czym będzie pokryty model? Po kadłubie widać ,że jest to pokrycie mieszane sklejkowe? Tak pokrycie mieszane jak w oryginale tylko blachę i wklejkę zamieniłem na herex pokryty laminatem a te puste przestrzenie pokryte będą kovelarem . Fakt klasyka , nie jestem zwolennikiem upraszczania i drogi na skróty stosując styropian czy to na kadłub czy tez na skrzydła 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Iras 11 Opublikowano 1 Października 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Października 2023 Podwozie wykonane od podstaw wreszcie skończone IMG_2630.MOV 21 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 1 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2023 Jak zobaczyłem pierwszy raz skalę tego projektu to się za głowę chwyciłem - ależ to ogromne i pracochłonne. To podwozie wielokrotnie sobie powiększałem fotki. Niesamowite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Cytat spore grono modelarzy nie używa Facebooka więc postanowiłem utworzyć post na forum To słuszna decyzja, twarzoksiag nie dla mnie a tu na forum po zapoznaniu z tematem .... mogę tylko stwierdzić, że projekt zmiata z planszy ? Rozmach i rozmiar naprawdę robią wrażenie. Przy tej wielkości, konstrukcja wydaje się bardzo delikatna a profil skrzydła dość wysoki - na jaki typ profilu (lub typy profili) się zdecydowałeś ? Trzymam kciuki za ukończenie projektu i bezpieczny oblot ? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Iras 11 Opublikowano 4 Października 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 8 godzin temu, mirolek napisał: To słuszna decyzja, twarzoksiag nie dla mnie a tu na forum po zapoznaniu z tematem .... mogę tylko stwierdzić, że projekt zmiata z planszy ? Rozmach i rozmiar naprawdę robią wrażenie. Przy tej wielkości, konstrukcja wydaje się bardzo delikatna a profil skrzydła dość wysoki - na jaki typ profilu (lub typy profili) się zdecydowałeś ? Trzymam kciuki za ukończenie projektu i bezpieczny oblot ? ms Dziekuje za uznanie . Profil owszem wydaje się wysoki ale to tylko złudzenie optyczne , zastosowałem w nim clark y 12% . Nie kombinuje z oryginałami staram się stosować profile modelarskie , sprawdzone 5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Taki brzydki a taki ładny! Gratuluję wykonania. Podwozie wymiata. Myślę jednak, że 2x Z38 to będzie za mało. Na ale skoro oryginał miał problemy z lataniem, to model nie może być gorszy:) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 W dniu 25.09.2023 o 21:18, Grifon napisał: Nasz kolega Michał 4x4 zrobił model Żubra, miałem okazje go trzymać w rękach i muszę powiedzieć, że to naprawdę szkaradny samolot!!! Francuzi tez zbudowali kilka "slicznych" samolotow: Wprawdzie Zubr tez nie jest piekny ale jest unikalny! Wspaniala robota Irek. Znowu zostaniesz miedzynarodowa gwiazda modelartstwa. Szczegolnie jak pokazesz ogrom pracy w projektowaniu i budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Iras 11 Opublikowano 15 Października 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 18 godzin temu, Andrzej Klos napisał: Francuzi tez zbudowali kilka "slicznych" samolotow: Wprawdzie Zubr tez nie jest piekny ale jest unikalny! Wspaniala robota Irek. Znowu zostaniesz miedzynarodowa gwiazda modelartstwa. Szczegolnie jak pokazesz ogrom pracy w projektowaniu i budowie. Ales ty Andrzej kąśliwy jesteś , ja poprostu lubię wyzwania zawsze buduje modele od podstaw i z własnych projektów . Największym wyzwaniem jest aby model dobrze się prezentował i równie dobrze latał a to czy on jest ładny czy brzydki to już inna sprawa . Wszyscy budują pospolite maszyny typu P 11 , spitfire czy tez mustang , tego już za dużo jest na świecie , brakuje samolotow nie typowych i właśnie chce takie pokazać a to ze mam bardzo dużo znajomych na świecie to zawsze ktoś się znajdzie co doceni kunszt pracy 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 5 godzin temu, Iras 11 napisał: Ales ty Andrzej kąśliwy jesteś .... ?? Irus, moze przeczytaj moj post jescze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 16 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 W dniu 25.09.2023 o 08:50, pepcio 11 napisał: Nie jest taki brzydki! Ot, oryginalny? Oryginalny "inaczej". Klasyczna, francuska "szkola designerska" z tamtych lat ? Irek, a mieli "za Zubra" imbusy i Philipsy? Jak ZUBR, to tylko taki ? 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi