FockeWulf Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja Dane wskazują, że konsumpcja alkoholu wzrosła w Polsce między 2010 a 2020 o 1 litr, niemniej w średnim ujęciu w krajach UE w 2020 względem 1980 zmalała z 12.7 do 9.8 litrów, tj. o 23%. Jest to i tak dużo: średnio 9,5 litra czystego alkoholu opowiada 190 litrom piwa, 80 litrom wina lub 24 litrom napojów spirytusowych.Spożywamy mniej twardych alkoholi a więcej tzw. sprizerow, stąd ich popularność w pubach i sklepach. Dane zaczerpniete z : https://www.euronews.com/health/2024/05/04/dry-january-where-in-europe-is-drinking-alcohol-getting-worse-and-which-countries-have-cut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja Trzeba by jeszcze do tego dodać spożycie nalewek wykonywanych metodami chałupniczymi na użytek własny. Jest to dość dobrze rozwinięta branża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2 godziny temu, pietrku napisał: Jest to dość dobrze rozwinięta branża. zgadzam się z Tobą.....rozwijam ja skutecznie a do tego ....... 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja Dla mnie ona jest za mocna, muszę rozcieńczać ?. Śliwowicę bo lwica to jest już nawet za bardzo rozcieńczona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja 21 godzin temu, Viper napisał: ryzyko działań szkodliwych/terrorystycznych ze strony kacapów i jak dodamy do tego jakąś mniej lub bardziej liczną piątą kolumnę kacapską Wiesz, że obrażanie narodów jest karalne?. Ty się lepiej martw o kolumnę izraelską, Niemiecką a przede wszystkim ukraińską, która ma całą masę broni pochowanej na terytorium Polski. Łykasz meinstrimową narrację. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja ehhhh...Panowie...jest co święcić...bo... 4 godziny temu, pietrku napisał: muszę rozcieńczać nie rozcieńczam....wody to sie mogę z kranu napić 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2 godziny temu, micro napisał: Łykasz meinstrimową narrację. Jak widać nie on jeden... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja 3 godziny temu, micro napisał: izraelską, Niemiecką a przede wszystkim ukraińską, a miało być o gorzale ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja Jeden mój kolega ma następującą teorię: W dobie ocieplenia, albo oziębienia klimatu (jak kto woli) zaczyna brakować na planecie wody, więc w celu ratowania zasobów wodnych zamiast wody należy pić tylko i wyłącznie albo wódkę, albo piwo, albo wino. Co niniejszym jako "notoryczny abstynent" czyni. I chlubi się, że ratuje planetę. I chyba coś w tym jest? A.C. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja Próbka dla tych co jeszcze nie spożywali ?. 1 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja Potwierdzam słowa Grześka, "łącką" raz spróbowałem i wystarczyło mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja Po śliwowicy łąckiej to się mi ze 2 dni śliwkami chepało Ale "mocy" ma sporo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja Panowie...takie nopoje nalezy pić rozsądnie i z umiarem..one bardzo dobrze wchodzą...równiez w nogi?...pamiętam jeden z pierwszych moich odpędów sliwkowych- było to 5o lat temu, a używałem do tego celu węgierskiego szybkowara no i odpowiedniej chłodnicy, termometru itd. Gorzała wyszła boska no ale krzepę miala, tak około 7o stopni. Towarzystwo zasiadło do stolu okazje było pępkowe..nikt się nie upił na amen ale częśc miala kłopoty ze wstaniem od stołu. W zasadzie większośc tzw kraftowych alkoholi jest lepsza od tych z supermarketów W dniu 14.05.2024 o 22:20, Andrzej68IX napisał: Takie rzeczy to chyba tylko u nas Polski gigant alkoholowy upada. Wszyscy stracą pracę (msn.com) Prawdopodobnie ten zakład dołączy do klubu poniżej: Żubrówka, Bols - Russian Standard Group Roust Trading Absolwent - Russian Standard Corporation. Wyborowa, Luksusowa, Absolut, Pan Tadeusz, Malibu - Francuski koncernu Pernod Ricard Żołądkowa Gorzka , 1906, Stock Spirits - włoska spółki Eckes & Stock i Polmosu Lublin. Krupnik, Sobieski, Starogardzka - francuski Belvedere Group. Wódka Belvedere - francuski koncernu LVMH Krakus, Chopin, Żytnia, Wratislavia, Herbowa Gorzka, Arktica - Polskie odpowiedz masz poniżej w linku https://agroprofil.pl/wiadomosci/polskie-gorzelnie-bankrutuja-przez-import-spirytusu-z-ukrainy/ 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja Dla mnie to wszystkie gorzelnie i cały alkohol może zniknąć z ziemi całkowicie ! Może w niewielkich bardzo małych ilościach nie jest szkodliwy ale to nic innego jak trucizna ! Wystarczy sam zapach aby zrobiło się niedobrze i wcale nie trzeba pić ! Wystarczy kupić klej polimerowy i go rozcieńczyć denaturatem, pokleić kilka elementów. przy budowie modelu. A co do drugiego tematu to mam nadzieję, że sprawcy i wszystkie osoby zamieszanie dostaną co najmniej po 20 lat. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja Godzinę temu, Atomizer napisał: Dla mnie to wszystkie gorzelnie i cały alkohol może zniknąć z ziemi całkowicie ! Może w niewielkich bardzo małych ilościach nie jest szkodliwy ale to nic innego jak trucizna ! Wystarczy sam zapach aby zrobiło się niedobrze i wcale nie trzeba pić ! Wystarczy kupić klej polimerowy i go rozcieńczyć denaturatem, pokleić kilka elementów. przy budowie modelu. A co do drugiego tematu to mam nadzieję, że sprawcy i wszystkie osoby zamieszanie dostaną co najmniej po 20 lat. "Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja jest trucizną." Phillippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim powszechnie znany jako Paracelsus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja 8 minut temu, Paweł Prauss napisał: "Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja jest trucizną." Patrząc na spożywane dawki to jednak w jakichś 99% jest trucizną. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja 4 minuty temu, dariuszj napisał: Patrząc na spożywane dawki to jednak w jakichś 99% jest trucizną. Według Twojej teorii 99% spożywających powinno już nie żyć...czy aby na pewno to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja 11 minut temu, dariuszj napisał: Patrząc .......na życie to jest to smiertelna choroba przenoszona droga płciową...ktoś zaprzeczy ??? wszystko szkodzi w nadmiarze...woda też....sex też...więc wszystko wskazane z umiarem...umiar w samoudręczaniu też 5 minut temu, Paweł Prauss napisał: powinno już nie żyć...czy aby na pewno to prawda Pawle, tzn ja już nie żyję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja 31 minut temu, Paweł Prauss napisał: "Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja jest trucizną." Phillippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim powszechnie znany jako Paracelsus No ciekawe ! Niech ktoś spożywa litr wody dziennie i litr wódki dziennie. Kto będzie dłużej żył ? Nigdzie nie słyszałem, że alkohol w jakiejkolwiek ilości działa zdrowotnie na organizm. Daje tylko przez chwilę ( godzina góra dwie ) lepsze samopoczucie a później następuje zatrucie organizmu w mniejszym bądź większym stopniu. Oczywiście zależy to od przyjętej dawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja 11 minut temu, Atomizer napisał: Nigdzie nie słyszałem, że alkohol w jakiejkolwiek ilości działa zdrowotnie na organizm Michał. to zle słuchałes....oczywiście nie sam alkohol jako taki ale jako jeden ze skladników tinktur, nalewek wyciągów ziołowych itd.. w Gruzji dzień rozpoczynaja od 15 ml czaczy i nie jest to ściema ,że Gruzini znani są z długowieczności...Wino z quevri tez ma działanie lecznicze...więc to nie do konta tak jak napisałeś 16 minut temu, Atomizer napisał: litr wody dziennie to trochę mało dla dorosłego człowieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi