latacz Opublikowano 12 Grudnia Opublikowano 12 Grudnia tak, kondensatory przy samych reglach musisz dodać, chyba, że producent regli już to zrobił i dał ponadprzeciętnie duże kond. żeby umożliwić długie kable zasilające -pewnie w instrukcji regli będzie jaka max długość kabli do aku. jak nie będzie -to fabryczna lub około 10-15cm max -albo dodajesz kondensatory i będzie git.
Stearman Opublikowano 12 Grudnia Autor Opublikowano 12 Grudnia 20 minutes ago, latacz said: albo dodajesz kondensatory i będzie git. Jakoś tak pasuje mi umieszczenie regulatorów w wentylowanych komorach silnika... gdzieś pamiętam oglądałem jakiś film o dodawania kondensatorów do regulatora tylko nie wiem czy dobrze usłyszałem wartość 470uF na cal czyli na jakieś 25mm wydłużenia obu przewodów (+ i -). Może ktoś pamiętam właściwe wartości?
latacz Opublikowano 12 Grudnia Opublikowano 12 Grudnia wartości nie pamiętam, ale chyba troszkę przesadzasz. sama wartość zależy też od pobieranego przez silnik prądu -większy prąd -wymagana większa pojemność do konkretnego przedłużenia kabli . i lepiej dać kilka mniejszych kondensatorów niż jeden duży -zazwyczaj wydajność prądowa kilku mniejszych będzie lepsza, mniejsza indukcyjność -więc lepiej będą oddawać/przyjmować impulsy. ja dawał bym kondensatory 470 kilka sztuk -z 5 jak nic lub max ile wlezie do gondoli...
japim Opublikowano 13 Grudnia Opublikowano 13 Grudnia https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?952523-too-long-battery-wires-will-kill-ESC-over-time-precautions-solutions-workarounds 1 1
paulusr Opublikowano 13 Grudnia Opublikowano 13 Grudnia Faktycznie widać różnicę gołym okiem między N2415 a parą S8036/37. Z tym, że S8036/37 zaprojektowany został do modelu nieco większego(2170 mm) niż ten P38. W modelu P47 ten profil się sprawdza bardzo dobrze. Jego widoczną cechą jest bardzo dobrze sygnalizowanie przeciągnięcia w łagodny sposób dający pilotowi czas na reakcję. Co do 2412 to wiemy Przemku jak to działa. Np. w takim modelu jak Ki43. Małe model mogą latać dużo lepiej czego przykładem jest MPX Funracer czy nawet Hobbyking F6F( ten lata całkowicie nieprawdopodobnie) zbliżone do 1:12. Działanie S8036/37 jest opisane tutaj w podniesionej przez Andrzeja publikacji "Summary of low speed airfoil data Vol 3". Przepraszam za off top. 1
Stearman Opublikowano 14 Grudnia Autor Opublikowano 14 Grudnia Wiem już, jak zorganizować projekt. Pozostaje tylko określenie ostatecznej skali modelu (rozpiętość 1300, 1400, 1500mm?). Ponieważ mam już dostępny napęd chciałbym dopasować do niego skalę modelu. Chcę zastosować dwa silniki 3536 o maksymalnym ciągu statycznym 1500g każdy - czyli całkowity ciąg 3000g. Chciałbym zamknąć konstrukcję z masa do startu 3kg. Wiadomo, że w 3kg można zbudować potężny szybowiec jak i latającą cegłę o rozpiętości 800mm Myślałem, że coś uda mi się wywnioskować z danych dostępnych modeli... nap FlightLine 1600mm, ale nie mogę znaleźć wartości ciągu statycznego dla jego silników by mieć jakieś odniesienie. Może ktoś ma P-38 czy podobny model i może podać jakie ma parametry (rozpiętość, ciąg itd.)? P38 FlightLine o rozpiętości 1600mm ma takie parametry:
japim Opublikowano 14 Grudnia Opublikowano 14 Grudnia Na jakim śmigle masz te 1500g ciągu? Celuj w konstrukcje między 70 a 100g/dm2.
Stearman Opublikowano 14 Grudnia Autor Opublikowano 14 Grudnia 35 minutes ago, japim said: Na jakim śmigle masz te 1500g ciągu? APC 10x7 bo akurat takie miałem przy 42A poboru prądu i 475W mocy APC 11x7 dawał 1675g ciągu przy 45A i 510W.... Testy na stanowisku, bez docelowego kołpaka... Wolę zostać przy bezpiecznej wartości 1500g bo w razie potrzeby mogę jeszcze coś podgonić już po wykonaniu modelu.
japim Opublikowano 14 Grudnia Opublikowano 14 Grudnia To jest jakies 1300kv na 3s. Jezeli tak to te 500W to moc chwilowa przez 15sek. Pozniej sfajczysz silnik.
Stearman Opublikowano 14 Grudnia Autor Opublikowano 14 Grudnia 59 minutes ago, japim said: To jest jakies 1300kv na 3s. Tak.. to silnik 3536 1250kV + zasilanie 3S Tak więc opcja śmigła 10x7 jest optymalna z ciągiem 1500g Zastanawiam się ile z ciągu zabiera zastosowanie kołpaka... śmigło niby nie duże bo 10x7 a kołpak ma prawie 70mm średnicy... narazie nie mam kołpaka i nie mogę sprawdzić, ale ciekaw jestem spadku ciągu po założenia kołpaka, który przysłania centralną część śmigła?
Patryk Sokol Opublikowano 14 Grudnia Opublikowano 14 Grudnia W dniu 14.12.2024 o 18:23, Stearman napisał: Zastanawiam się ile z ciągu zabiera zastosowanie kołpaka... śmigło niby nie duże bo 10x7 a kołpak ma prawie 70mm średnicy... narazie nie mam kołpaka i nie mogę sprawdzić, ale ciekaw jestem spadku ciągu po założenia kołpaka, który przysłania centralną część śmigła? Nic nie spadnie. Zdecydowana większość ciągu śmigła jest robiona przez końcówki, bo mają największą prędkoś liniową. Możesz uznać, że połowa śmigła to tylko ładnie wygląda. 3 1
pietrku Opublikowano 14 Grudnia Opublikowano 14 Grudnia W wielu myśliwcach i bombowcach z drugiej wojny końcówki śmigieł poruszały się z prędkością niewiele mniejszą niż prędkość dźwięku. Są też śmigła naddźwiękowe. A tu były za szybkie to je ... ucięli 🙂. https://pl.wikipedia.org/wiki/Tu-2#/media/Plik:PL_MWP_Tu2.JPG
Rekomendowane odpowiedzi