jetfan Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Szanowni, Pytanie jak w tytule, problem jest banalny ale, jak dotychczas, bez rozwiązania. Potrzebuję płaską, równą płytę do montażu skrzydła. Wykonałem już dwa podejścia: wycięty prostokąt ze sklejki 18mm i drugie: płyta sklejana z deseczek świerkowych, półkowa. Obie się nie sprawdziły, w sklepie wyglądały równo, w domu po weryfikacji okazały się zwichrowane. Nie bardzo wiem co zrobić, szukać dalej po sklepach czy też może jest jakieś sprawdzone rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Jakiej długości i szerokości ma być płyta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Ja do montażu wszystkich swoich makiet używam płyt gipsowo-kartonpwych Rozmiar masz dowolny i idealnie plaska. Do wiekszych skrzydeł daje podwójną.Jak sie zniszczy idę i kupuję za parę złoty nową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Z karton-gipsem to super pomysł - dziękuję rozmiar to 350x900 na jedną połówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 W Ikei na wyprzedaży w tym rozmiarze trafi się idealny blat lub płyta za 15 .. 20 zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Ale w gips z łatwością wbijasz wszelkie szpilki, gwoździe z wystarczającą siłą blokowania elementów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bluuu Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 dobrze sprawdza się także gruby blat kuchenny, można dostać za parę złotych z "odpadów" w marketach budowlanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Kiedyś w modelarni były deski-półki z płyty stolarskiej, dość długie i płaskie gr. około 2 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Ja używam szkła o grubości 12mm, ale w toto to się szpilki nie wbije... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 https://sklep.modelmaking.pl/pl/p/Deska-montazowa-30-x-120/3879 Polecam /np ten wymiar/, mam kilka od kilku lat. Wszystko się wbija, jest stabilna i solidna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Na twardy równy blat niektórzy kładą płytę korkową do wbijania szpilek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Ja kupuje w castoramie płytę ciętą na wymiar ( chyba wiórowa ) biała z obu stron. Około 15mm grubości. Od dołu dokręcam kątowniki stalowe albo ceowniki aluminiowe albo proste deski - pionowo. Mam równy stół montażowy bez żadnych zwichrowań. Robię tak od lat i to działa. Koszty są tak małe że czasem wyrzucam po użyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamGsxR Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Moim zdaniem tak jak pisał Robert, płyta gipsowo-kartonowa bo płytę meblową naprawdę ciężko trafić idealnie równą. W sklepie równa a potem "zonk" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 albo parapet sosnowy np custoramy - da się wbijać szpilki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Płyty klejone, szlifowane tego typu http://www.wyrobyzdrewna.sklepna5.pl/kat/1/klejonka-sosnowa.html do dostania w marketach budowlanych (OBI, BRICOMARCHE, itd..) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Ja gdy zabierałem się za swój najnowszy model , wiedziałem że skrzydła będą montowane na rurach i do takiego skrzydła potrzebna jest równa płyta około 1,5m długości . Więc wybrałem się do najbliższego zakładu który wykonuje pomniki. Płytę dostałem za darmo , tyle że jest to lastryko, marmuru właściciel nie chciał dać gratis . Ale lastryko dał bezpłatnie , płyta jest idealnie prosta, bardzo gładka, nie wygina się, może nie da się w nią wbić szpilki, ale za to jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości. Nie ważne czy pochlapałem ja żywicą, czy soudalem, po wyschnięciu kleju wystarczy przejechać szpachelką klej odpada , przepolerować szmatką i jest ładna i błyszcząca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 A bo nie wiesz jakie szpilki wbijać i czym w to lastriko ! Użyj hartowanych gwoździ do betonu ! Wchodzą jak w masło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Sam stoję przed organizacją stołu i mój wybór padł na blat drewniany swierkowy dostępny w castoramie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeman67 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 mi pozostały panele podłogowe też się przydają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 W panel ciężko wbić szpilki. Dlatego blat drewniany jest lepszy. Ja kupiłem sosnowy, wygląda dobrze i sie spisuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi