Skocz do zawartości

System kaucyjny mechanizm promujący recykling czy okradanie obywateli !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Shock napisał:

i oby świat się opamiętał

jak dla mnie to, że jest system kaucyjny to żaden problem, problem, że kaucja jest mała co czyni system nieopłacalnym dla drobnych sklepów i napędza zyski gigantom -jednocześnie odbierając klientów małym lokalnym/Polskim sklepom.  Druga sprawa to jawna kradzież niech ta kaucja będzie ale jakim prawem mam płacić kaucję za swoją własną butelkę którą już kupiłem -i żeby ta dodatkową kaucję odzyskać oddawać swoją własność ? 

dajmy na to  cena napoju 3zł w tym cena butelki (puszki) i jej późniejszego recyklingu to 1,5zł a napój w tej butelce to reszta. kupuję butelkę za 1,50 i jest to moja własna butelka.  kupuje napój też za 1,50- napój wypijam -zużyłem go sam tu jest ok. butelkę kupiłem mam i moge np zrobić sobie wazonik na kwiaty lub wsadzić ją w *** bo to moja butelka kupiona zapłacona.  ale  -muszę dopłacić  jeszcze 0,5zł kaucji -i żeby te 0,5zł kaucji odzyskać muszę oddać swoją prywatną butelkę którą wczesniej kupiłem za 1,5zł.   proste ? -nie dla niektorych zbyt skomplikowane. niech napój kosztuje te 1,5, a kaucja cale 2zł  -bez ceny zaszytej w cenie łącznej napój-puszka czy napój-butelka. kupuje płacę 3,50 w tym kaucja 2 napój 1,5. napój wypijam -butelke oddaje odzyskuje całość.   wartość kacji jak łączna cena butelki, recyklingu, podatku środowiskowego i uj wi czego jest 2zł -co czyi opłacalnym skup butelek dla każdego nawet malutkiego sklepu. zbieranie i oddawanie butelek przez każdego.  efekt -nie plajtują kolejne małe sklepiki.  butelki sie nie poniewierają po trawnikach. i  nie ma kradzieży mojej prywatnej (bo kupionej z przykładowe 1,50zł)  butelki   z tłumaczeniem pobrano i zwrócono dodatkowe 0,50zł. fajnie 0,50 zł jest. a gdzie 1,50zł które zapłaciłem za butelkę w cenie łącznej butelka z napojem ?  kupiłem butelkę to mogę sobie ten wazonik albo w piecu napalić (nawet jeden znany polityk zachęcał doi palenia byle czym gdy węgiel był ekstremalnie drogi i   "bardziej kamienny" niż powinien)  -butelka to paliwo dla mas -byle nie palic oponami jak sprostowano...

• Lubię to 3
Opublikowano
2 godziny temu, dziobak napisał:

Cóż, każda nowość w Polsce spotyka się (jak zawsze) z niechencią , a potem dziwimy się ,że jesteśmy 20 lat za murzynami. Jak sięgam pamięcią, to w Szwecji ten system był już w roku 2000 i tam nie widać było tylu puszek czy butelek walających się po rowach przydrożnych ,czy lasach. To samo się tyczy pozostałych krajów europy, ale my Polacy wiemy lepiej i nikt nam kitu nie będzie wciskał . W Szwecji tylko 1% odpadów komunalnych trafia na wysypisko - a w naszym czystym kraju???????? 40%. Wolimy wydawać pieniądze na sprzątanie plastików i puszek i to grube pieniądze niż je utylizować. Wolimy płacić coraz więcej za wywóz odpadów, niż zwrócić kałcowane opakowanie do sklepu ,po co iść i zwracać jak można wurzucić w krzaki - niech inni się martwią. Że jesteśmy narodem nie za bardzo lubiącym czystość ,to widać nawet na zużyciu mydła na jednego mieszkańca - taki mamy klimat

Jak chcesz ode mnie moje puszki czy butelki za które zapłaciłem to możemy się dogadać! Ja ci je sprzedam za rozsądną cenę tak abym miał coś z tego, ale sam po nie przyjedziesz i pokryjesz z tym wszystkie koszy związane ! Nie inaczej ! Pasuje Tobie taki układ ! Na pewno nie ! I rządzącym tez nie bardzo pasuje ! Bo nie zarobią odpowiedniej forsy ! Dlatego wymyślili system kaucyjny i wprowadzili haracz od każdej puszki, butelki niezależnie od wielkości ! A kwota haraczu przekracza nawet 7 razy wartość rynkową samej puszki czy butelki !

6 minut temu, latacz napisał:

jak dla mnie to, że jest system kaucyjny to żaden problem, problem, że kaucja jest mała co czyni system nieopłacalnym dla drobnych sklepów i napędza zyski gigantom -jednocześnie odbierając klientów małym lokalnym/Polskim sklepom.  Druga sprawa to jawna kradzież niech ta kaucja będzie ale jakim prawem mam płacić kaucję za swoją własną butelkę którą już kupiłem -i żeby ta dodatkową kaucję odzyskać oddawać swoją własność ? 

dajmy na to  cena napoju 3zł w tym cena butelki (puszki) i jej późniejszego recyklingu to 1,5zł a napój w tej butelce to reszta. kupuję butelkę za 1,50 i jest to moja własna butelka.  kupuje napój też za 1,50- napój wypijam -zużyłem go sam tu jest ok. butelkę kupiłem mam i moge np zrobić sobie wazonik na kwiaty lub wsadzić ją w *** bo to moja butelka kupiona zapłacona.  ale  -muszę dopłacić  jeszcze 0,5zł kaucji -i żeby te 0,5zł kaucji odzyskać muszę oddać swoją prywatną butelkę którą wczesniej kupiłem za 1,5zł.   proste ? -nie dla niektorych zbyt skomplikowane. niech napój kosztuje te 1,5, a kaucja cale 2zł  -bez ceny zaszytej w cenie łącznej napój-puszka czy napój-butelka. kupuje płacę 3,50 w tym kaucja 2 napój 1,5. napój wypijam -butelke oddaje odzyskuje całość.   wartość kacji jak łączna cena butelki, recyklingu, podatku środowiskowego i uj wi czego jest 2zł -co czyi opłacalnym skup butelek dla każdego nawet malutkiego sklepu. zbieranie i oddawanie butelek przez każdego.  efekt -nie plajtują kolejne małe sklepiki.  butelki sie nie poniewierają po trawnikach. i  nie ma kradzieży mojej prywatnej (bo kupionej z przykładowe 1,50zł)  butelki   z tłumaczeniem pobrano i zwrócono dodatkowe 0,50zł. fajnie 0,50 zł jest. a gdzie 1,50zł które zapłaciłem za butelkę w cenie łącznej butelka z napojem ?  kupiłem butelkę to mogę sobie ten wazonik albo w piecu napalić (nawet jeden znany polityk zachęcał doi palenia byle czym gdy węgiel był ekstremalnie drogi i   "bardziej kamienny" niż powinien)  -butelka to paliwo dla mas -byle nie palic oponami jak sprostowano...

Tak ! Ta kaucja może mieć drugie dno ! Wykończenie do reszty tych małych sklepikarzy.

Opublikowano

A można by inaczej, i z pożytkiem dla wszystkich... 

Cytat

Dzięki technologii opracowanej przez Polaków z 1 kg odpadów tworzyw sztucznych można wytworzyć litr płynnego paliwa. Co istotne, końcowy produkt jest komponentem paliwa o jakości zgodnej z normami UE, czyli oleju napędowego EN590, benzyny EN228 czy paliwa lotniczego. Wydajność tej formy recyklingu szacuje się na 83–90 proc., w zależności od mieszanki tworzyw sztucznych, produktem ubocznym jest zaś suchy koks węglowy (2 proc.), który może być sprzedany.

https://auto.dziennik.pl/paliwo/artykuly/8212192,plastik-benzyna-paliwo-olej-napedowy-handerek-technologies.html

.......................

Technologią zainteresowane są już wielkie światowe koncerny(czy będzie jak z elastomerami i grafenem? przyp. mój). Firma zapowiada w najbliższym czasie budowę sześciu zakładów produkcyjnych, które mogłyby zabezpieczyć ok. 20% polskiego rynku. Jednocześnie jednak, jak zaznacza Adam Hańderek, w Polsce zużywa się rocznie 20 mln ton paliw. Przy recyklingu 1 mln t odpadów udałoby się wyprodukować komponent, który stanowiłby maksymalnie 5% paliw rafineryjnych.

https://www.motofaktor.pl/paliwo-ze-zuzytego-plastiku-innowacja-polskiej-firmy/

............................................

..Z oceny ekspertów wynika, że ze zużywanego w naszym kraju plastiku będzie można uzyskać aż blisko 500 tys. ton paliw...

https://esbud.pl/benzyna-ze-smieci-to-calkiem-realne/

https://www.money.pl/gospodarka/nowa-metoda-przemiany-plastiku-w-paliwo-korzysc-podwojna-7204697129880352a.html

Tylko gdzie ta propagandowa polska "innowacyjna gospodarka"...?

A przecież znane już dawno temu...

Cytat

https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C18087%2Cpolskie-paliwo-ze-smieci-slawne-na-swiecie.html

Jak mówi autor patentu, maksymalna wydajność wcześniejszych urządzeń sięgała około 70 litrów na godzinę i to były duże maszyny, natomiast w nowszym modelu wydajność każdego urządzenia wynosi nawet 500 litrów na godzinę.

Z tego co pamiętam jedna taka instalacja kosztowała wtedy ok 6mln zł, więc prawie każdą gminę było na nią stać do zagospodarowania swoich plastikowych śmieci..

Opublikowano

wczoraj w radio słyszałem, że od października system kaucyjny zaowocował odebraniem 590000 opakowań co przy średniej wartości 10 groszy za sztukę daje kwotę 59 milionów złotych skradzionych właścicielom...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.