Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No niestety doszlismy do etapu ze wszystko trzeba budowac od zera.
Początek to brak modelarni i zajeć modelarskich. Większość dzieciaków nie ma bladego pojęcia że jest cos takiego ajk modelarstwo i ze mozna budowac modele i latać nimi.

I tutaj jest pierwszy problem mało kto chce sie poświecić żeby coś takiego rozwijać mam na mysli lokalny samorzad i druga kwestia kto poprowadzi takie zajecia.

Kolejny to rywalizacja i organizacja zawodów. Zapomnijcie o rozwoju modelarstwa jeżeli ograniczy sie ono do samych zajeć raz w tygodniu po 2-3h dzieciak po pół roku takiego chodzenia i dłubania zniecheci sie.

Muszą być organizowane zawody i wzajemna rywalizacja modele trzeba budowac po coś a nie dla samej satysfakcji. I tu jest kolejny poruszony problem Nikomu się nie chce.
Nie mam na mysli jakiejś grubej imprezy z rozmachem ale np zarezerwowanie hali na 1 dzień i np szybowce F1N czy może jakies gumówki czy poduszkowce RC.
Koszt żaden poza tylko tym że zarezerwujemy hale a modelarstwo nie potrzebuje dostepu do szatnii natrysków jak np piłka nożna.

A jak juz dzieciaki sie wciagna mozna mysleć o F3A ale najpierw trzeba zrobić cos żeby aspiracja do tej kategorii zeszła z 40tys. na powiedzmy 1tyś. 
nie mam nic przeciw super wyczynowym konstrukcją ale trzeba wytworzyć jakiś przedsinek do tej kategori który będzie w zasiegu bużetowym dla normalnego człowieka.
zrobić rywalizacje dzieciaków w akrobacji modelem który będzie standardem w gabarytach np 1.2x1.2m wykonany np z EPP
Inaczej nadal bedzie sie w to bawić garstka wybranych

• Lubię to 1
Opublikowano

Myślę, ze to nie tylko problem F3A.

Przyglądam się relacjom z zawodów w kilku kategoriach.

Startuje 5-8 osób.

Te same nazwiska od lat. Tylko roszada miejscami.

Wiek startujących >50+

Za kilka lat te kategorie sam znikną, bo odejdą startujacy, a następców nie ma.

Z przyjemnością patrzę za to na środowiska deproniarzy, szczególnie combaty, ekipa rośnie i jest młoda.

Ale tam model nie kosztuje >40-60 tysięcy.

Zaczynałem w latach 70-tych, modelarni było bez liku, ale co najważniejsze, udział w nich kosztował grosze (inaczej nie było by mojej Mamy stać na opłacanie tego).

Model (combat na uwięzi) kosztował grosze, trochę sklejki, trochę papieru pakowego, parę godzin roboty i zabawy było bez liku.

Czasami lataliśmy kilka dni w tygodniu. Inna sprawa, że wtedy ludziom wszystko nie przeszkadzało, lataliśmy w środku dzielnicy na placyku, lub na parkingu koło stadionu :)

Teraz już nie ma takich (poza w/w depronami) dyscyplin, gdzie nie trzeba wydać worka kasy by brać udział w zawodach.

A wiadomo, że start modelem kilka klas niższym(tańszym), na pewno nie zachęca do startów, bo na wynik szans nie ma.

Teraz na lotnisko gdzie wolno latać, jadę >20km (z większym modelem samochód to mus) i to kolejny problem dla młodych, szczególnie w miastach.

Powoli robi się to na swój sposób zabawa elitarna dla bogatych. Kasa i brak tanich alternatyw (poza kombatami depronowymi) zabija zabawę.

• Lubię to 3
Opublikowano

Wszystko to prawda . Należy jeszcze dodać ,że młodzież jest tak przebodźcowana rożnymi "atrakcjami" ,że nie bardzo widzę zainteresowanie a i wszystko co wymaga wysiłku często odrzucają wybierając w zamian proste rozrywki.

Teraz nr 1 jest zwiedzanie i wyjazdy . 

Myślę ,że kasa by się nawet znalazła bo jest wiele rodzin które stać na taki wydatek powiedzmy 1000-2000 tyś, na model ale brak chęci i ogólne znudzenie zabija wszystko.

Jak słusznie napisał Maciek dostępność to też ważny aspekt teraz po prostu nie ma komu uczyć modelarstwa , kiedyś byli etatowi instruktorzy a teraz nawet jak młody człowiek znajdzie modelarza to przecież ten często dużo pracujący człowiek zajęty własnymi sprawami , rodziną itp. nie bedzie w stanie zostawić wszystkiego i uczyć kogoś kosztem swojego modelarstwa albo czasu dla rodziny. 

Dawniej instruktorzy prowadzili zajęcia wszystko szło programowo i łatwiej się można było nauczyć podstaw.

Z tym kryzysem zawodów to rzeczywiście zjawisko w większości klas jednak są kategorie które dzięki Bogu trzymają sie nieco lepiej : F3K , F5J , IMAC ale to są drogie modele i szkoda czasu aby zachęcać kogoś młodego na model za 10 tyś zł. A to jest prawda ,że dla dzieciaka takie zawody to jest cel aby zbudować model może potem już jak polubi budowanie to będzie to robić dla przyjemności ale na początku musi być jakiś konkretny powód aby model ukończyć. Ja byłem nieco innym dzieckiem zawsze moim marzeniem było aby samodzielnie coś zbudować i żeby model ładnie poleciał. To mi wystarczało aby godzinami dopieszczać model bo potem jak poleciał to była taka radość ,że trudno to opisać słowami. 

W zawodach nigdy nie startowałem bo po pierwsze nie bardzo było gdzie w okolicy a po drugie mój tata nigdy nie popierał takich imprez wiec pod tym względem nigdy nie dane mi było zasmakować sportowej rywalizacji a szkoda.

No i tak to się wszystko obecnie kręci : szkoda wielka ponieważ modelarstwo w każdej formie rozwija , uczy i daje odprężenie jakże potrzebne w dzisiejszym zabieganym trudnym świecie.

Mnie osobiście taka odskocznia ratuje zdrowie bo inaczej trudno by było się odprężyć.

Opublikowano

U Nas w Rzeszowie, dzielimy lotnisko modelarskie z piłkarzami. Zainteresowanie jest minimalne ze strony młodych - Ronaldo i Messi wygrywają  walkę o umysły młodych. 

Wszystko zaczyna się w głowie.

Uważam że:

1. Modelarstwo  jest dla ludzi obce.

2.Zauważyłem wśród znajomych,gdy ktoś sobie kupi stary motor nagle staje się insta-pasjonatą. A ja stary chłop bawię się samolocikami.

3. Nie wiem czy to jest kryzys f3a.., tylko w ogóle całego hobby..

Opublikowano
1 minutę temu, michal888 napisał:

U Nas w Rzeszowie, dzielimy lotnisko modelarskie z piłkarzami. Zainteresowanie jest minimalne ze strony młodych - Ronaldo i Messi wygrywają  walkę o umysły młodych. 

Wszystko zaczyna się w głowie.

Uważam że:

1. Modelarstwo  jest dla ludzi obce.

2.Zauważyłem wśród znajomych,gdy ktoś sobie kupi stary motor nagle staje się insta-pasjonatą. A ja stary chłop bawię się samolocikami.

3. Nie wiem czy to jest kryzys f3a.., tylko w ogóle całego hobby..

A wiesz co ,że napisałeś szczerą prawdę?

U mnie w pracy obecnie jest dużo młodych ludzi a i większość starszych postrzega to jako bardziej dziwactwo niż piękną mądrą pasję.

Ostatnio bedąc w Jeżowie Sudeckim latałem wysoko modelem szybowca i obok mnie przechodził chlopiec z ojcem.Usłyszałem komentarz "zobacz tata ktoś puszcza zabawkowy plastikowy samolocik ba pilota ha ha"

Ale było to powiedziane w kontekście jakbym robił coś głupiego z czego ten mlody człowiek się po prostu śmiał.....

Takze masz racje że to raczej kryzys modelarstwa.

Piłka nożna ma jedną wielką przewagę.Ci chłopcy wierzą że nauczą się grać i będą milionerami jak Lewandowski.Czyli de facto wszyscy patrzą na korzyść i pieniądze.

Opublikowano

Nie szkoda róż, gdy płonie las ... możemy wylewać łzy na taki stan rzeczy , ale jak zaczniemy głębiej się zastanawiać dlaczego tak się dzieje i wyciągać właściwe wnioski - przyjdzie Admin i zablokuje temat, albo go skasuje. To już przerabialiśmy. Bo to nie być dobre żeby Polak myślał , i jeszcze wyciągał właściwe wnioski. Przecież ta garstka kilku - kilkunastu tysięcy modelarzy , wraz z rodzinami może kilkadziesiąt osób - głosów w naszej wspaniałej demokracji - to bez znaczenia. Cieszmy się że mamy takie miejsce jak t forum , gdzie możemy porozmawiać o tym jak wkleić drewnianą listewkę do styropianu...ale od innych tematów - WARA WAM BRACIA. ...... ktoś tam czuwa żeby się nie rozprzestrzeniały nieprawomyślne  poglądy.

Koniec lania łez nad Polskim modelarstwem, bo to się źle skończy.... 

Opublikowano
33 minutes ago, RobRoy said:

Nie szkoda róż, gdy płonie las ... możemy wylewać łzy na taki stan rzeczy , ale jak zaczniemy głębiej się zastanawiać dlaczego tak się dzieje i wyciągać właściwe wnioski - przyjdzie Admin i zablokuje temat, albo go skasuje. To już przerabialiśmy. Bo to nie być dobre żeby Polak myślał , i jeszcze wyciągał właściwe wnioski. Przecież ta garstka kilku - kilkunastu tysięcy modelarzy , wraz z rodzinami może kilkadziesiąt osób - głosów w naszej wspaniałej demokracji - to bez znaczenia. Cieszmy się że mamy takie miejsce jak t forum , gdzie możemy porozmawiać o tym jak wkleić drewnianą listewkę do styropianu...ale od innych tematów - WARA WAM BRACIA. ...... ktoś tam czuwa żeby się nie rozprzestrzeniały nieprawomyślne  poglądy.

Koniec lania łez nad Polskim modelarstwem, bo to się źle skończy.... 

100%.Pozdrawiam Józku.Przemek z Zaborza.

Opublikowano
Godzinę temu, RobRoy napisał:

przyjdzie Admin i zablokuje temat, albo go skasuje.

Fajnie że masz tego świadomość  😉

• Haha 1
Opublikowano

A ja muszę gdzieś się wypłakać a Admin nie zablokuje tematu bo na politykę nie wchodzę choć niewątpliwie ma ona duży wpływ na naszą pasję😀

Jednak zanim zrobimy rewolucję warto się zastanowić nad naszą mentalnością: zauważcie koledzy ,że jesteśmy takim narodem ,że jak ktoś się wychyla w pozytywnym tego slowa znaczeniu zaraz się znajdą tacy co go zjadą i zdepczą.

To bardziej problem natury socjologicznej niż politycznej.

Im bardziej popatrzymy w kierunku gdzie słońce wschodzi tym to jest bardziej widoczne i dlatego w dużej mierze jest jak jest. Młodzi muszą mieć wsparcie w rodzinie w szkole. Fajnie jak ktoś ma rodziców co o wspierają nie tylko w hobby bo inaczej start czy to w życie czy w hobby jest bardzo trudny.

Opublikowano
14 godzin temu, Ares napisał:

..Im bardziej popatrzymy w kierunku gdzie słońce wschodzi tym to jest bardziej widoczne..

Co masz na myśli? Ten pomysł 🙃 na strefy utrudniające latanie modelami w prawie całym Podkarpackim ?

Opublikowano
13 godzin temu, Ares napisał:

A ja muszę gdzieś się wypłakać a Admin nie zablokuje tematu bo na politykę nie wchodzę choć niewątpliwie ma ona duży wpływ na naszą pasję😀

Jednak zanim zrobimy rewolucję warto się zastanowić nad naszą mentalnością: zauważcie koledzy ,że jesteśmy takim narodem ,że jak ktoś się wychyla w pozytywnym tego slowa znaczeniu zaraz się znajdą tacy co go zjadą i zdepczą.

To bardziej problem natury socjologicznej niż politycznej.

Im bardziej popatrzymy w kierunku gdzie słońce wschodzi tym to jest bardziej widoczne i dlatego w dużej mierze jest jak jest. Młodzi muszą mieć wsparcie w rodzinie w szkole. Fajnie jak ktoś ma rodziców co o wspierają nie tylko w hobby bo inaczej start czy to w życie czy w hobby jest bardzo trudny.

I tu się z Toba zgodzę Ares wszyscy wylewaja łzy ale jak ktos chce cos zrobić to nikt mu nie pomoże za to znajdzie sie cała armia pesymistów.
Pamiętam jak 10 lat temu zakładałem modelarnie. Ile sie musiałem nasłuchać: "że mi się chce", "kto tu przyjdzie?",...etc. Nawet jeden własciciel sklepu modelarskiego wylała na mnie jakie to bezsens bo tylko rodzice wepchna mi dzieci żeby nie musiec sie nimi zajmować w domu, cała masa "krzepiacych słów"
I powiem wam warto isć pod prąd. Owszem wielu wychowanków nie mam, ale 3 moich podopiecznych przeszkoliło sie na szybowcach i wiaża swoja przyszłość z lotnictwem. Kliku dzieki tym zajęciom zrozumiało sens matematyki i fizyki widząc ich zastosowanie w praktyce i wybrali politechnikę. Może to kropla w morzu ale dla mnie to sukces jeśli chociaż kilkoro dzieciaków znalazło swoje miejsce w życiu dzięki modelarstwu.
Owszem przegrywam np. ze szkółka piłkarską ale kto wie jak by było gdybym ja miał chociaż 20% ich budżetu na rok.

I jeszcze wam powiem nieprawda ze kazdy dzieciak chce być jak messi. Jeden z moich szybowników chodził tam bo rodzice kazali a wcale go to nie kręciło. 
Owszem telefony i internet wyjaławiają mózgi straszliwie i te dzieciacki tym żyją, tylko narzękając należy pamietać kto tym dzieciakom dał do ręki tablet czy telefon żeby kupić sobie "święty spokój".

• Lubię to 3
Opublikowano

Internet i gierki też czasem może się przyczynić do czegoś pozytywnego. Tylko muszą to być odpowiednie gierki. Na przykład jeden młody którego nauczyłem grania na symulatorach też niedługo będzie się szkolił na szybowcach. Mam nadzieję, że nie przeniesie 1 do 1 wszystkich nawyków na real, bo by była ostra jazda 😄, ale bakcyla złapał właśnie poprzez granie. No ale na tablecie czy telefonie się w to nie da.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.