Ramzex Opublikowano 5 Maja 2012 Opublikowano 5 Maja 2012 Witam. Nadeszła mnie chęć na zrobienie czegoś szalonego. Padło na RWD-5 150% by Skazoo Właśnie drukuje plany i ide po depron i resztę części:) Wkrótce zdjęcia i opisy. Wymiary : Rozpiętość : 195 cm Długosć:ok 125 cm Co wy na to ?
przemo Opublikowano 5 Maja 2012 Opublikowano 5 Maja 2012 Pytasz co my na to ? a ja na to ... buduj link do wątku parę tematów niżej pod Twoim http://pfmrc.eu/inde...-by-skazoo-150/ ale pewnie już widziałeś
Ramzex Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Opublikowano 6 Maja 2012 Widziałem , jest to znajomy z mojego forum Swój projekt tez na tym będę wzorował. Mam mały problem z planami, więc pewnie pójdę do drukarni
Ramzex Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Opublikowano 7 Maja 2012 W planach jest, aby robić go z depronu 6 mm. W sklepie niestety nie było więc wziełem 5 mm. Właśnie przerabiam konstrukcję kadłuba i skrzydeł aby wzmocnić wytrzymałość, bo oryginał przy takiej wielkości słabo widzę.
Ramzex Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Opublikowano 9 Maja 2012 Kończe sklejać plany , na kartach A4 aż 60, jak narazie bez błędów. Planuję zastosować silnik żarowy, tylko nie wiem jaka pojemnośc będzie do tego stosowna. Model będzie ważył około 2 kg. 4-5 cmm3 ? Czy inny?
Krzysztof.R Opublikowano 9 Maja 2012 Opublikowano 9 Maja 2012 Model z depronu pod spalinę ? Czy Ja wiem czy to dobry pomysł. Paliwo będzie Ci topić depron
Ramzex Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Opublikowano 9 Maja 2012 (edytowane) Łoże najprawdopodbiej zrobię ze sklejki i zalaminuje choć jeszczę nie wiem więc wielkich obaw nie mam. Depronu napewno będzie mniej jak w oryginale bo cały czas robie przeróbki. M. in konstrukcja skrzydła bo normalnie to przy lądowaniu może być wykałaczka. Zresztą wiele na forum było depronowych spaliniaków, chodźby toto Edytowane 9 Maja 2012 przez Ramzex
pysik100 Opublikowano 9 Maja 2012 Opublikowano 9 Maja 2012 Krzysztof.R dobry pomysł wystarczy okleić taśmą pakową
Ramzex Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Opublikowano 9 Maja 2012 Taśma ? Hmm nie wiem. Planowałem obkleić go papierem sniadaniowym/pakowym na wikol . Zależy jeszcze czy wolę mieć go bardziej makietowo czyli spalina i cackanie się z paliwem itp, czy łatwe rozwiązanie elektryczne. Model będzie miał 2 kg jak już pisałem i w razie spaliny silnik ok 4 cmm3 powinien starczyć?
Krzysztof.R Opublikowano 9 Maja 2012 Opublikowano 9 Maja 2012 No może być kiepsko, ale Ja Ci jednak odradzam spalinę po wystarczy, że Ci gdzieś trochę paliwka przecieknie i masz po modelu
pysik100 Opublikowano 9 Maja 2012 Opublikowano 9 Maja 2012 jest dużo modeli depronowych które latają na spalinach tylko muszą być dobrze zabezpieczone tak jak mówi Krzysztof.R jak paliwo przecieknie morze być kiepsko
Ramzex Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Opublikowano 9 Maja 2012 Wiadomo, jednak o tym narazie nie myślę. Wracając do tematu. Jaki silnik i za dobrą cenę będzie stosowny (spalina)?
pysik100 Opublikowano 9 Maja 2012 Opublikowano 9 Maja 2012 ja bym tu wsadził ten http://allegro.pl/silnik-dwusuw-tylna-regulacja-asp36aii-5-9cm-rabat-i2334517515.html
przemo Opublikowano 9 Maja 2012 Opublikowano 9 Maja 2012 Jak spalina to może przenieś temat ... troszkę nie w tym dziale ... nie sądzisz ?
Cimek Opublikowano 10 Maja 2012 Opublikowano 10 Maja 2012 "Wziełem" "Morze" No kurna litości panowie! Zamiast gadać, do roboty!
Ramzex Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Opublikowano 27 Lipca 2012 No to tak, model czeka na złożenie, niestety nie jestem w domu. Napęd będzie elektryczny na 3 lub 4s. Konstrukcja wydaje mi się zbyt wiotka, skrzydła będą napewno wzmocnione , a w kadłubie przedłużyłem szkielet. Niestety nie da się zabezpieczyć tak modelu , aby mu się zupełnie nic zostało , wkońcu fala uderzeniowa musi być gdzies absorbowana. Ale wracając do tematu. Po tym jak zobaczyłem to latadło Pana karola p oświeciło mnie to , że latało to jak piórko i tak stabilnie. Mam problem z rozmieszczeniem skrzydła na depronie. Gdy próbuję jak najoszczędniej rozmieścić skrzydło , to wystaje mi ok 30 cm skrzydła poza depron. Nie wiem co zastosować, czy dokleic depronu, czy znależć większy arkusz.
robertus Opublikowano 27 Lipca 2012 Opublikowano 27 Lipca 2012 W kilku modelach sztukowałem skrzydła. Kleiłem na styk plus taśma wzmocniona na "szew".
Damiano Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 A mam pytanie skrzydło w jaki sposób połączyć w jedną całość tak ażeby się nie rozpadło?i w jaki sposób zamocować owe skrzydło do kadłuba? Zielony jestem jak DEPRON z CASTO z tym że nie rowkowany:)
Wojtek Sz Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 A mam pytanie skrzydło w jaki sposób połączyć w jedną całość tak ażeby się nie rozpadło?i w jaki sposób zamocować owe skrzydło do kadłuba? Zielony jestem jak DEPRON z CASTO z tym że nie rowkowany:) Sklejasz dwie połówki szkrzydeł ze sobą, a w środek połówek skrzydła wklejasz łączniki ze sklejki.Na planach są pokazane dwa rodzaje łączników z lotkami i bez. Skrzydło mocuje się do kodłuba za pomocą pierścieni gumowych.
Rekomendowane odpowiedzi