KLAKu Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Taśma pakowa(Papierniczy cena okolo 3 zl ) Tak 2 serwa po 1 na lotke.
andrzejrc Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Trochę nie w temacie, ale czekając na wyposażenie zacząłem myśleć o kolejnym modelu. Szukałem planów depronowego średniopłatowca, lub dolnopłatowca z konstrukcyjnym skrzydłem(jakoś wolę konstrukcję żeberkową od płaskiego płata), ale nigdzie nic nie mogłem znaleźć. Podoba mi się ten model:http://www.motylasty.pl/toto011a.html , jednak nie ma do niego planów . Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś udostępnił plany do jakiegoś podobnego modelu
andrzejrc Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2015 W kocu przyszedł czas na uzbrojenie w elektronikę mojego toto. Niestety nie mam pojęcia jak wszystko połączyć. Spodziewałem się wtyczek gotowych do podpięcia, a tymczasem są jedynie zwykłe kable :/ Czy mógłby mi ktoś objaśnić, myślę że banalną sprawę, jak to wszystko do siebie podłączyć? Z góry dzięki
jethrotull Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 A co konkretnie kupiłeś za wyposażenie? Jedyne miejsce gdzie powinieneś mieć "złącze uniwersalne" (czyli gołe przewody) to zasilanie regulatora obrotów. Pokaż zdjęcia to poradzimy.
Elkojote Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Wyjście pod silnik też gołe czasami i same przewody silnikowe gołe bywają .
japko95 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Jeżeli do jakiegoś toto nie ma planów na stronie motylastego to znaczy że te plany nie istnieją.
andrzejrc Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2015 @japko95: Dlatego napisałem, że do jakiegoś podobnego modelu. Całość wygląda tak. Wiem, że serwa podłączam bezpośrednio w odbiornik i tą jedną wtyczkę od regulatora też. Tylko nie wiem jak podłączyć li-pola i jak połączyć silnik z regulatorem :/ Za wszelką pomoc z góry dziękuję
jethrotull Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Regulator łączysz z silnikiem byle jak, jeśli silnik się kręci w złą stronę, zamieniasz dowolną parę przewodów miejscami. Baterii nie pokazałeś, więc nie wiem jakie tam jest złącze.
micro Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Z regla wychodzą trzy przewody, które podłączasz do silnika. Z drugiej strony masz dwa grube przewody, (czerwony i czarny) które podłączasz do LiPol-a. Czerony to + ,a czarny to -
andrzejrc Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2015 @jethrotull Jeszcze nie kupiłem, bo z Chin nie chcieli wysłać. A polecacie jakieś konkretne? Ja myślałem o ZIPPY compact, tylko nie wiem, czy to na pewno dobry wybór. Ze specyfikacji wynika, że są tam dwie wtyczki:JST-XH i XT60 @micro Czyli, że muszę gdzieś dostać taką wtyczkę i ją samemu dorobić?
TeBe Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Czyli, że muszę gdzieś dostać taką wtyczkę i ją samemu dorobić? Niestety tak. Przepraszamy
andrzejrc Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2015 Nie ma za co przepraszać Jeszcze tylko ostatnie pytanie: Czy kable od regulatora i silnika mam zlutować ze sobą, czy też są jakieś wtyczki, w które warto się zaopatrzyć?
jethrotull Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Kable regulatora i silnika zlutować między sobą i zabezpieczyć rurką termokurczliwą. Regulator z baterią połączyć odpowiednim złączem (trzeba kupić osobno) Baterię można kupić w Polsce, np. w cyber fly, albo w usa, np. w hobby king, ale dla jednej baterii przesyłka się nie opłaca.
TeBe Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Są, tzw "goldy". http://www.modelmotor.pl/konektory-typu-banan-3-mm.html
andrzejrc Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2015 Witam ponownie Czy mógłby mi ktoś pomóc dobrać śmigło do silnika Turnigy D2836 8 1100KV? Z tego co wyczytałem, to 10x5 albo 11x4.7. Są zwykłe i "slow flyer", ale to chyba do szybowców. Niestety nie znam się na tym
TeBe Opublikowano 30 Stycznia 2015 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Widzę, że masz regulator 25A. Możesz założyć śmigło 10x6.
jethrotull Opublikowano 30 Stycznia 2015 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Goldy faktycznie są, ale z tego co widzę to chyba tylko na silniku. Nie wiem jak Wy, ja bym je obciął i lutował przewody.
andrzejrc Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Opublikowano 7 Lutego 2015 Teraz kompletnie nie mam czasu. ale w przyszłym tygodniu powinienem ulotnić model
endriuRC Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 ile waży twój toto z bebechami gotowy do lotu ?
Rekomendowane odpowiedzi