robertus Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Naciągnij nieco wlot i zrób tylko tą część widoczną z zewnatrz. Stożek o podstawie jak srednicy silnika. Lub zamiast stożka zrób taki plusik z rzutów stożka. Wiem, nie bedzie makietowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Odwzoruj klapki przeciwpompażowe, w pozycji otwartej, naturalnie uzyskasz dodatkowe wloty. Dla EDFa i makietowości świetne rozwiązanie. Trochę więcej pracy ale warto. Jutro to wrysuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol p Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Może cały model powiększyć o te 10%, a średnicę EDF zostawić taką samą. Automatycznie wlot zrobi się większy, i będzie więcej miejsca w kadłubie. Jak się da lepszą turbinę to powinna dać radę większej masie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Naciągnij nieco wlot i zrób tylko tą część widoczną z zewnatrz. Stożek o podstawie jak srednicy silnika. su22stozek.jpg Lub zamiast stożka zrób taki plusik z rzutów stożka. Wiem, nie bedzie makietowo I to jest dobry pomysł Robercie. Stożek wewnątrz kanału nie musi być makietowy tylko funkcjonalny. Wdrożę w plan Twoje rozwiązanie, pozostawię węższy dziób jak w oryginale i dodatkowo jak podpowiedział Adam zastosuję 4 boczne wloty do kanału. Może cały model powiększyć o te 10%, a średnicę EDF zostawić taką samą. Automatycznie wlot zrobi się większy, i będzie więcej miejsca w kadłubie. Jak się da lepszą turbinę to powinna dać radę większej masie. hmmm to przewróciłoby mój projekt do góry nogami. Na początku myślałem o EDF 90mm, ale model byłby już duży no i dużo większe koszty elektroniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Zanim wytnę pierwszą wręgę lub żebro to chyba zima minie W związku z chęcią zastosowania podwozia jak poniżej http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11300__7075_Alloy_Shock_Absorbing_Strut_Set.html mam pytanie odnośnie skrętnego mechanizmu głównego podwozia (bez mechanizmu chowania tego podwozia) KTÓRY MECHANIZM BYŁBY WG WASZEJ WIEDZY I DOŚWIADCZENIA ODPOWIEDNI (produkt ze strony HK)?Nie mam doświadczenia w tym temacie a chciałby to wrysować w projekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Gdzieś tam w komentarzach jest napisane, że otwór do podłączenia goleni jest na 3mm a można i powiększyć do 4mm. Kawałek pręta 3mm i takie coś http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/SAMOLOT-ZDALNIE-STEROWANY/KOLA-PODWOZIA/Podwozia-i-akcesoria/Mocowanie-goleni-przedniej-Oslash-31-mm-z-orczykiem-MSP.html Pytanie: tylko jak ty to zmieścisz? W HK jest coś takiego http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__8431__Front_Wheel_Steering_Arm_Mount_Set_32mm_5sets_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 W goleni nawierciłem otwory i nagwintowałem specjalnie przygotowaną śrubą m2 w klasie chyba 10.9. Potem na to weszły snapy m2 Mpjeta (plastikowe). Sterowanie linkami jest proste i niezawodne choć ze składanym orczykiem jest w zestawie z mechanizmami pneumatycznymi. To też pokazuje z czego są zrobione te golenie. Na pewno nie jest to ten stop o którym piszą 7075 - ale cóż jak HK oszukuje to wszystko jest wporzo ... w końcu to jest tanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Su-22 powoli (bardzo powoli) wychodzi z cienia Powstał prototyp dla zobrazowania wielkości i jako pomoc w rozważaniach na temat rozwiązań konstrukcyjnych. Wiele zmian muszę nanieść na planach przed ostatecznym wycięciem wręg i żeber. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 A oto konstrukcja, której cień na ścianie wykonało wczorajsze popołudniowe słońce. EDF z tego nie będzie. To tylko prototyp konstrukcyjny zrobiony "na kolanie" z resztek szarego podkładu pod panele, balsy i listewek. Ale...może powstanie drugie skrzydło, okleję 2mm depronem, wsadzę silnik na tył + 2 serwomechanizmy na statecznikach poziomych (jak Robertus) i może poleci jako platforma doświadczalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 znajdziesz tu takich co powiedza ze takie lataja najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Hej Rafale, cieszę się, że projekt postępuje. Skoro nie będziesz robił skrzydła ruchomego to zrób je w całości, przeciągnij jakiś dźwigar po całości, będzie sztywniej. Poniżej mój przykład. Również spływ zrobiłem z jednej listwy a ten trójkącik jest doklejany. A jeśli chcesz ulotnić ten prototyp z założeniem sterowania tylko na elevon to musisz powiększyć stateczniki. Nie tyle po cięciwie to zwiększyć rozpiętość, aby była większa dźwignia w sterowaniu przy beczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Wzmocnienie skrzydła listewką 5x3 mm na pewno będzie - jest to konieczne. Stateczniki poziome dostały wypełnienia, statecznik pionowy będzie zrobiony z jednego kawałka (na zdjęciu wyciosany nożem do tapet). Cały model będzie oklejony balsą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Czyli prototyp będzie z kryty balsą czy depronem ? Bo się ciut zagubiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Czyli prototyp będzie z kryty balsą czy depronem ? Bo się ciut zagubiłem Postanowiłem całość okleić balsą - kiedyś trzeba w końcu i w tym materiale popracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Czyli jak całość balsą to później rozumiem japonka na całość i nitrocellon z talkiem i polerowanko przed malowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi