Paweł Prauss Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Dawno tu nic się nie działo. Dzisiaj odniosłem pełen sukces w uwalnianiu zaklejonego pierścienia Webry 61 Speed, po 6-ciu godzinach naprzemiennego moczenia w kilku różnych specyfikach, grzania oraz poddawania zbawiennemu wpływowi ultradźwięków udało się :-)) Fotki jutro bo dziś już mi się nie chce :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Cytat kesto Nie sądzisz, że lepiej rozpyla się paliwo z otworu o ostrzejszych krawędziach? Oryginał miał fazkę, ale wyraźnie mniejszą. Można domniemywać, że powstaje coś w rodzaju 1/2 dyszki Venturiego i większa prędkość strumienia niż w otworze walcowym.... Ale to tylko moje dywagacje.. P.S. Pomysłowy ten frezik, praktycznie to wystarczyłby jeden "ząb" do wycięcia tych szczelin, analogiczni jak nacinanie flycutterem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 24 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Masz rację Tomku. Największą trudność sprawiło mi przewiercenie tego twardego materiału... Poniżej obiecana fotka widać elegancko otwarty zamek no i pierścień swobodnie się obraca w swoim rowku... Teraz czeka mnie zabawa z tłokiem Radugi bo też zaklejony a dodatkowo ma kształt "L". Ten mniejszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Wiertło węglikowe pozwala na swobodne przewiercenie stali SW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 4 godziny temu, Paweł Praus napisał: Masz rację Tomku. Największą trudność sprawiło mi przewiercenie tego twardego materiału... Poniżej obiecana fotka widać elegancko otwarty zamek no i pierścień swobodnie się obraca w swoim rowku... Teraz czeka mnie zabawa z tłokiem Radugi bo też zaklejony a dodatkowo ma kształt "L". Ten mniejszy... A w której Radudze wystepował takowy pierscień ? Bo 7 to miała ciężki żeliwny tłok , ale bez pierścienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 24 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 A w tej przerobionej przez Andrzeja Rachwała...??? Przypuszczam że z wykorzystaniem podzespołów MVVS-a. Ale dla pewności muszę sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 1 godzinę temu, Paweł Praus napisał: A w tej przerobionej przez Andrzeja Rachwała...??? Przypuszczam że z wykorzystaniem podzespołów MVVS-a. Ale dla pewności muszę sprawdzić. 1 godzinę temu, Paweł Praus napisał: A w tej przerobionej przez Andrzeja Rachwała...??? Przypuszczam że z wykorzystaniem podzespołów MVVS-a. Ale dla pewności muszę sprawdzić. znany patent, tłok z MVVS-a 6,5, tam był tłok z pierscieniem Dykes-a uwięziowcy to chetnie stosowali, lekki silnik, fajnie z tym tłokiem ganiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Na powyższych zdjęciach widać dwa tłoki które mają prostokątne otwory. Mam silnik NGH9 który po awarii musiałem wymienić tłok korbowód i wkładkę cylindra. Jakież było moje zaskoczenie kiedy jako część zamienną otrzymałem tłok z otworem wykonanym w tłoku właśnie w tym miejscu jak na zdjęciu powyżej. W tym remontowanym silniku korbowód miał wyraźnie przygrzaną główkę, czyli smarowanie sworznia tłokowego było niedostateczne. Silnik z tym nowym tłokiem "hula" pięknie. Model z tym silnikiem wykonał (po dotarciu) już 30 piętnastominutowych lotów. Robię zapiski. Ale następny zakupiony tłok już tego otworu nie miał. Dlatego kolega Tomek rozebrał swój silnik i wykonał taki otwór w tłoku, ja teraz składam drugi silnik i również wykonałem w tłoku ten otwór. Piszę to dlatego że jak widać jest to rozwiązanie znane od dawna i jak widać po eksploatacji mojego i kolegi silnika NGH skuteczne. Paweł taki OT ale chyba trochę na temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 24 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Wcale że na temat właśnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 widzę, że zbiornik do Kratmo szykujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 No tak, mam 3 w tym jeden bez zbiornika, ale już niedługo ? Powstanie ich kilka...trzeba rynek nasycić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 19 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 No to ja pochwalę się tym co dziś robiłem ? Najpierw rozkonserwowałem (odkleiłem) Radugę i MDS-a - to coś czego użyli producenci skrystalizowało i totalnie unieruchomiło te dwa nowe i całkiem poprawnie wykonane motorki (poza gaźnikami oczywiście, bo te są z definicji do wymiany), wymieniłem też w nich śrubki ? A na deser poszedł ten śliczny maluszek, używany ale w stanie idealnym, trzeba go było również odkleić i zakonserwować. Mój środek (tożsamy z tym, którego używał MVVS) nie krystalizuje nawet po 30 latach... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Ten tylny MDS z rurą to niezły wariat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 7 godzin temu, Granacik napisał: Ten tylny MDS z rurą to niezły wariat. Zgadza się? według producenta na standardowym paliwie bez zawartości nitrometanu silniczek osiąga 22000 obr/min (z rurą rezonansową) i 2,2 kW mocy? szukam do niego oryginalnej rury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silesia_system Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Latałem na tym MDS z gaźnikiem i rurą z webry. Kręcił całkiem nieźle APC 11x8 i 12x7. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 53 minuty temu, silesia_system napisał: Latałem na tym MDS z gaźnikiem i rurą z webry. Kręcił całkiem nieźle APC 11x8 i 12x7. Bo to bardzo dobre motorki są, nie dotyczy gaźnika ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 33 minuty temu, Paweł Praus napisał: Bo to bardzo dobre motorki są, nie dotyczy gaźnika ??? Niestety, Pawle. Dobre ale bez powtarzalności jakości co oznacza, że kupione jednocześnie dwa , różniły się parametrami biegunowo. Kiedyś kupiłem 20 sztuk tych silników, wszystkie zakonserwowane smarem armatnim tak, że musiałem je zdemontować i umyć w myjce ultradźwiękowej i dopiero złożyłem z tego tylko 5 sztuk, które spełniały charakterystykę mechaniczną zamieszczoną w instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 No MDS 6,5 juz tak kolorowo nie wypada.Korby nie nadązylem dorabiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 W takim razie idę na strych i poszukać tego mds-a . Rurę chyba też mialem !!! Może jak znajdę (?)to będzie chętny na kupno ...ale.czy to był mds nie pamiętam:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi