Andrzej Klos Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Cudo Panie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Iras 11 Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Karabin strzelca ogonowego Gondola 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Wszystko jest świetne, tylko... ten plastikowy karabin. Kontrast w porównaniu z tym co sam wystrugałeś jest widoczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 9 minut temu, kesto napisał: Wszystko jest świetne, tylko... ten plastikowy karabin. Kontrast w porównaniu z tym co sam wystrugałeś jest widoczny. Dobra uwaga własnie już go nie ma , będziemy robić ręcznie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELIKOPTER Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Cudownie, oglądając poczułem się jakbym był w muzeum lotnictwa w Grodzie Kraka i zamiast PZL 11C oglądał i podziwiał jedyny zachowany egzemplarz Karasia. Brawo, brawo, brawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 W MLP w Grodzie Kraka już jest podobny model Karasia w zbliżonej skali. Makieta wykonana w formie stacjonarnej na zamówienie muzeum. Też jest pięknie wykonana. Irku, pogadaj z Wojtkiem N. on może wydrukować z żywicy ten KM. Dużo lepsza jakość niż z plujki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 20 godzin temu, mecenas napisał: W MLP w Grodzie Kraka już jest podobny model Karasia w zbliżonej skali. Makieta wykonana w formie stacjonarnej na zamówienie muzeum. Też jest pięknie wykonana. Irku, pogadaj z Wojtkiem N. on może wydrukować z żywicy ten KM. Dużo lepsza jakość niż z plujki. Ten w Krakowie jest dużo mniejszy i prosto zrobiony , a co chodzi o druk to będę robił z pcv bo druk żywiczny jest za ciężki a to jest za środkiem ciężkości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Irku, jaki konkretnie egzemplarz Karasia odwzorowujesz? Chodzi mi o serię i przynależność do formacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 6 godzin temu, stan_m napisał: Irku, jaki konkretnie egzemplarz Karasia odwzorowujesz? Chodzi mi o serię i przynależność do formacji. Staszek dobrze że się odzywasz bo mam prośbę do ciebie , ty masz dużą wiedzę i dużo książek . Szukam tabliczki z instrukcją obsugi rozrusznika pompy Viet 250 takiej jak była montowana na samolotach Morane Soulnier 406 .ten właśnie wzór graficzny był na Karasiach . Mam zrobioną taką z P 11 tki ale to nie ta.Zdjęcie tej właściwej mam bardzo nie czytelne i jest problem z jej skopiowaniem. Karaś którego robię to samolot z 55 eskadry z numerem nr 4 i numerami samolotu 44.99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 IZnalazłem jeden błąd śruba na krzyżak ? Super jak zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 To jest Karaś , którego robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Iras 11 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Muszę niestety być nie skromny i podzielić się informacją że mój Karaś został zauważony i doceniony w prestiżowym zachodnim piśmie , Będą tam opisywać historię powstania tego jedynego na świecie latającego modelu Polskiego lekkiego bombowca 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Gratulacje Irku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 2 minuty temu, paweln7 napisał: Gratulacje Irku Dziękuję Paweł , cieszę się że zauważyli ten model tym bardziej zasługuje on na uznanie gdyż nikt do tej pory nie odważył się zbudować i ulotnić tego samolotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 3 godziny temu, Iras 11 napisał: Dziękuję Paweł , cieszę się że zauważyli ten model tym bardziej zasługuje on na uznanie gdyż nikt do tej pory nie odważył się zbudować i ulotnić tego samolotu No niezupelnie: Ale gratulacje! Piekny model Ojczystego samolotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Powstało więcej Karasi Ale faktycznie mój w skali 1:12 jeszcze nie poleciał. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik.R Opublikowano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Hej....widzę tu przepychanki..kto pierwszy.....Kolega Andrzej przebywający na antypodach(nie wiem kiedy wyemigrował...) nie wie co działo się u nas.Iras pisze o tzw.full makiecie..nie o modelach semi-scale,które zewnętrznie(nawet z proporcji)przypominają PZL-23...Według twej definicji powstało wiele P-11C i innych polskich maszyn....ale ledwie parę jest full-makietami.Widziałem w locie jeden model PZL-23 Karaś jako makiety i to kiedyś(już dawno) i to na uwięzi.Widziałem duży model w trakcie wykonywania(czy już leżakowania)w modelarni dęblińskiej...Ale takiego full wypasu jak model Irka to nigdy!!!!! Dlatego ma prawo być uznanym za pierwszy bo...zaprojektowany od podstaw,policzony aerodynamicznie i dynamicznie do lotu, jak i pełne wykonanie makietowe do lotu!!!1 nie jakaś bez urazy wydmuszka.A ponieważ mam już ponad 50 lat stażu w modelarstwie to sądzę,że wiem co piszę...Pozdrawiam.Kazik.R Ps. mojej wypowiedzi nikt nie zlecił,ani nie sponsorował...he,he,he,he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 W dniu 25.06.2021 o 18:33, Iras 11 napisał: Dziękuję Paweł , cieszę się że zauważyli ten model tym bardziej zasługuje on na uznanie gdyż nikt do tej pory nie odważył się zbudować i ulotnić tego samolotu 12 minut temu, Kazik.R napisał: Iras pisze o tzw.full makiecie..nie o modelach semi-scale,które zewnętrznie(nawet z proporcji)przypominają PZL-23 Kazimierz, Umiem czytać ze zrozumieniem - i nigdzie Irek nie napisał ze chodzi o full makietę. Po prostu tak kategoryczne sformułowanie wymaga wyprostowania i tyle. I przez grzeczność oraz szacunek nikt nikomu nie wytyka nieścisłości oraz techniki budowania w modelach. Chyba że zaliczasz się do grona ultra purystów, które twierdzi, że jak ktoś nie szlifuje balsy, nie robi nitów z kropek kleju, nie obszywa foteli skórą to modelarzem nie jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Iras 11 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Kolega nagrał filmik z moim Karasiem 8 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Dudzik Opublikowano 15 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Model super a i muzyka świetnie dobrana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi