robertus Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Jako, że niedługo będę już kroił Miga-29 na stole, czas rozpocząć nowy projekt. Tym razem to będzie IŁ-28, z dwoma EDF 50mm zasilanymi 4S. Powinienem mieć z nich ciąg ok 1500g więc rozmiary i wagę będę musiał pod to dostosować. Będę korzystał z planów Na pierwszy rzut oka ten samolot wydaje się trochę dziwny. Skrzydło w środku kadłuba, blisko do statecznika, gondole mocno wystają przed skrzydło. Zacząłem już coś rysować i okazało się, że kadłub to prosta rura w sumie i rysowanie zajmie mi nadzwyczaj mało czasu. To efekt 15 minut pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Czyżby depron ? pamiętam, gdy małym dzieckiem będąc nad Bałtykiem w okolicach Kołobrzegu takie samoloty latały i ciągały rękaw do szkoleń artylerii. To było z milion lat temu... Udostępnisz plany? Powodzenia w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 ...a lotniskiem macierzystym tych maszyn był 28Słupski Pułk Lotnictwa Myśliwskiego w Redzikowie... Jako dzieciak wiele razy byłem na tym lotnisku, i obserwowałem zwijanie liny rękawa w kokpicie strzelca ogonowego... Robert daj znać kiedy bedzie pierwszy oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Będąc w wojsku nie z własnej woli na lotnisku w Dęblinie w latach 1978-80 taki IŁ 28 stał chyba na terenie szkoły. Przechodziłem obok prawie codziennie w drodze do hangaru i tak mi się wydaje ale może się mylę. Koledzy z Dęblina może mnie poprawią jak się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Wy tu gadu gadu a ja juz prawie skończyłem rysować. Trochę mi za szybko poszło. Rozpiętość 140cm, długość 130cm. Wymiary wyszły po dopasowaniu dyszy wylotowej, którą i tak nieco powiększyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Elementy kadłuba będą cięte drutem oporowym w depronie-styrodurze? czy na wręgach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Po mojemu, czyli ala mały modelarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Czyli element kadłuba, dwie wręgi i wycinanie z zewnętrz i wewnętrz?-klocki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Nie, jak w MM. Wręgi i nawijane poszycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Ciekawe co z tego wyjdzie, trzymam za udany projekt i podglądam. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLITEK Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Co do tych EDF'ów to chyba musi być jeden lewy a drugi prawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Edf nie muszą sie kręcić w dwie strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Wracam do tematu. Z ciekawostek. Średnica kadłuba będzie 124mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Mam już wydrukowane plany. Wkrótce coś się ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 No to zasiadam i poobserwuje "Wita Stwosza" deporonowego modelarstwa w akcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 W mojej rodzinnej miejscowości - Witkowo (niedaleko 33 Bazy Lotnictwa Transportowego Powidz) stoi jako pomnik samolot IŁ-28 . Może zrobisz go w tym malowaniu? http://www.fluidi.pl/o,4847/Pomnik_samolotu_Il_28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Czemu nie. One i tak różnią się tylko numerem. Wszystkie srebrne. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Coś drgnęło, żeby nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Słusznych rozmiarów te gondole silnika. Powodzenia w dalszej budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udało się wygospodarować trochę czasu. Gondole są gotowe, ważą 142 i 145 gram. Wymagają jeszcze odrobiny szpachlowania szczelin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi