Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Klos Opublikowano 18 Grudnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Potrzebowalem troche odpoczynku od Wilka i zrobilem to co obiecywalem sobie, ze nigdy nie zrobie: kupilem nazistowski model - FW190, Parkzone. Ale mam wytlumaczenie, nawet kilka ?: - Rozbilem ostatnio dwa modele mysliwcow z IIWS P47 Thunderbolt i F4U Corsair tej samej wielkosci. Brakowalo mi ich bo sa idealne do latania na naszym malym boisku. - Thunderbolt robia jeszcze w nowej wersji ale kosztuje ~A$500. - Modelarz sprzedawal FW190, 10 letni ale nowy, jeszcze w pudelku, A$250. Model poddalem procesowi denazifikacji i oklapowania. Bez klap, predkosc ladowania jest za duza, podobnie jak w ich Spitfire. Klapy od HobbyKing/Avios Spitfire MkVb Jak zawsze, zajelo to wiecej czasu niz myslalem; trudno bylo wyciac miejsce na klapy pod katem, chowane podwozie nie chcialo sie miescic we wnekach etc etc. Ale w koncu jest i oblot przewiduje w tym tygodniu, zalezy od pogody. A tu jest orginal: 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Jak zacząłem czytać to miałem prosić: przemaluj chociaż na węgierski ?. A tu proszę jeszcze lepiej ? ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
302_Osh Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Trzeba było takiego zrobić, zamiana cholery na dżumę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 18 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 3 godziny temu, 302_Osh napisał: Trzeba było takiego zrobić, zamiana cholery na dżumę. Myslalem o czyms takim ale bardzo krotko, nie wiecej jak 3/4 sekundy ?. Tu jest wiecej Amerykanskich wersji ale czerwona jest najlatwiejsza do malowania: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 49 minut temu, Andrzej Klos napisał: Myslalem o czyms takim ale bardzo krotko, nie wiecej jak 3/4 sekundy ?. To dobrze, bo zaraz po przemalowaniu osiągi by mu się pogorszyły ?. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 13 godzin temu, Andrzej Klos napisał: i zrobilem to co obiecywalem sobie, ze nigdy nie zrobię Myślałem że chociaż jedn nie straci cnoty, a tu masz .... ? Ale jak mów klasyk - nikt nie jest idealny... 13 godzin temu, Andrzej Klos napisał: Model poddalem procesowi denazifikacji ... to mnie uspokoiło i mogłem czytać dalej. W końcu to zdobycz wojenna. Może to dziwnie zabrzmieć, ale .... mając w pamięci niedawny obraz Bieszczadów, pokrytych pierwszym śniegiem, z niecierpliwością czekam na ...... Wilka. Powodzenia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 18 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 31 minut temu, RobRoy napisał: ... Może to dziwnie zabrzmieć, ale .... mając w pamięci niedawny obraz Bieszczadów, pokrytych pierwszym śniegiem, z niecierpliwością czekam na ...... Wilka. Powodzenia. Ja tez, ale musialem troche od niego odpoczac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 22 godziny temu, Andrzej Klos napisał: Modelarz sprzedawal FW190, 10 letni ale nowy, jeszcze w pudelku, A$250. Czyli zostales nazista za A$250? Eh, gdyby tak Adolf wiedzial, ze cena "znaziolenia" jest tak niska to nie sialby ideologii, tylko zwyczajnie zaplacil ludziom i WSZYSCY Niemcy (a nie 96%) byliby z nim ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Tez cos! Jakies fobie macie, a to byl calkiem dobry samolot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Całkiem skuteczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 10 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Polecial: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Zajrzałem do wątku od końca i zaskoczenie: Wilk poleciał! Już? Ale okazało się że to jednak nie polski, tylko niemiecki (Wulf to u nich wilk...) Ale fajnie lata, model ma charakter oryginału. Dobrze że go kupiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Raczej - wolf ? Pozdrawiam - Jurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Pierwotnie FW 190 nadano nazwę Wurger - dzierzba. Ale bardziej znane jest określenie aliantów Butcherbird - ptak rzeźnik. Co oznacza zresztą ten sam gatunek ptaków. Alianckie określenie prawdopodobnie przyjęło się po dużych stratach jakie ponieśli na przełomie 1941/42 roku nad kanałem i Francją w spotkaniach z FW 190 i BF 109F. Około 1 do 4 na korzyść Luftwaffe. Było też staroniemieckie imię ADALWULF - szlachetny wilk. Ale sam Wulf to nazwisko jednego z założycieli fabryki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Klos Opublikowano 29 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Lutego Zamiast drogich kondensatorow z Castle Creations kupilem te ponizej, ktore byly na przecenie w Australii po A$9.79. Oszczedzilem sobie zabawy z elektronika i lutownica: https://www.hobbywingdirect.com/products/capacitors?variant=35093774097 Wtedy to, jakis tydzien temu stwiedzilem ze zdumieniem, ze skrzydlo jest gotowe?! Postanowilem je wiec pomalowac i przykleic szachownice. Wpierw warstwa lakieru i podkladu a potem kolorki i szachownice: Na ten moment czekalem lata! 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 10 Marca Udostępnij Opublikowano 10 Marca Te australijskie wilki podobnie jak polskie niedźwiedzie - zapadają w sen . Tylko że niedźwiedzie w sen zimowy, a wilki w sen letni. Ale widocznie lato w Australii się kończy, temperatury zelżały , to wilki zaczynają wychodzić ze swoich jam .... ? My się wilków nie boimy, chętnie wilka zobaczymy ... 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 10 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 11 godzin temu, RobRoy napisał: Te australijskie wilki podobnie jak polskie niedźwiedzie - zapadają w sen . Tylko że niedźwiedzie w sen zimowy, a wilki w sen letni. Ale widocznie lato w Australii się kończy, temperatury zelżały , to wilki zaczynają wychodzić ze swoich jam .... ? My się wilków nie boimy, chętnie wilka zobaczymy ... Dziekuje za mile slowa. Obecnie robie drobiazki jak zawieszanie sterow w statcznikach, kolko ogonowe etc wiec nie ma specjalnie co pokazywac. Mysle, ze model bedzie gotowy za 3-4 tygodnie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca W dniu 10.01.2024 o 13:19, zbjanik napisał: Wulf to u nich wilk... W dniu 10.01.2024 o 23:33, pietrku napisał: Było też staroniemieckie imię ADALWULF - szlachetny wilk Znaczeniowo Adal nie ma nic wspolnego ze szlachta, a Wulf nie ma nic wspolnego z wilkiem. Szlachta to Adel, natomiast Wilk to Wolf, jak juz Jurek wczesniej napisal. Te roznice sa istotne. To tak samo, jak z Harz i Herc. Przypominasz sobie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca Nie chodziło mi o znaczenie słów oddzielnie. W internetach wyczytałem, że ADALWULF razem to szlachetny wilk po staroniemiecku. Ale językoznawcą nie jestem więc o to kruszył kopii nie będę. Jedynie co mogę to podesłać stronkę z której to wyczytałem ( bodajże stąd http://wspolistnienie.eco.pl/wolf.php?id=19 ). Sorki za OT w temacie o polskim Wilku ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Marca Udostępnij Opublikowano 19 Marca W dniu 11.03.2024 o 16:10, pietrku napisał: ADALWULF razem to szlachetny wilk po staroniemiecku W kazdymm razie z Focke-Wulfem ma mniej wiecej tyle wspolnego, co kon z koniakiem. Po prostu, zgodnie z narzucona przez RLM owczesna konwencja nazewnicza, nazwa maszyny pochodzila od nazwy Producenta, u ktorego ja skonstruowano (nie koniecznie produkowano, co wyraznie objawia sie na przykladzie Bf 109). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi