kaszalu Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Też mam Black Widows z przepustnicą w Terrym - sprawdza się !
jethrotull Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 To nie jest Black Widow tylko jakiś składak. Dostałem go z tyłem od BW ale zbiornikiem od Baby Bee, więc nie było jak napełnić zbiornika Założyłem zbiornik plastikowy 8cm3 i wywierciłem w nim dziurki do napełniania paliwem. Cylinder ma dwa porty przelotowe i SPI, jak w BW, głowicę miałem odkręconą ale zapomniałem sprawdzić z jakiego silnika on a jest. Skrzynka korbowa jest ze zwykłego Baby Bee, pewnie z tego samego egzemplarza co oryginalny zbiornik.
Marek_Spy Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Jak oni rozwiązali regulacje obrotów? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
jethrotull Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Przepustnica wylotowa/wydechowa https://coxengines.ca/images/P/cox%20049%20throttle%20ring%20assembly%202.jpg
kaszalu Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Wiem że Twój to nie Black Widow - w moim Black Widows jest taka przeustnica !! Fotka
jethrotull Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Eksperyment z modelem ze śmigłem pchającym niestety nieudany https://www.youtube.com/watch?v=SDlZ2jEqJDY&feature=youtu.be LWS 3 Mewa z Coxem PeeWee też poleciała: https://youtu.be/xhWayILSsLc Jednak po kilku lotach zawiodła gumka mocująca zastrzały skrzydeł i w ciasnym zakręcie skrzydła się złożyły. Z dobrych wiadomości - silnik robił 16.5k obr/min na śmigle 4.5x2, chociaż obroty były dość nierówne. 1
kaszalu Opublikowano 22 Czerwca 2019 Opublikowano 22 Czerwca 2019 A jaki skład paliwa miałeś - ile nitrometanu ? COXy lubią tak z 15 - 20% a nawet do 25% ! Szczególnie te najmniejsze pojemności !!☺☺ I trochę rycynki ! 1
MASK Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 .....czyli tzw QZ Andrzeju Jacku, zdaje się, że QZ (Quiet Zone), to Baby Bee z tłumikiem, nie TeeDee.
d9Jacek Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Jacku, zdaje się, że QZ (Quiet Zone), to Baby Bee z tłumikiem, nie TeeDee. mam TeeDee QZ 0.51 , stąd też moja odpowiedz, ale masz rację wg.American model engine encyclopedia str 57 Baby Bee QZ 049....zastanawiam sie skąd to 051 TeeDee QZ a tak opisane dostałem ze Stanów ???
jethrotull Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 A jaki skład paliwa miałeś - ile nitrometanu ? COXy lubią tak z 15 - 20% a nawet do 25% ! Szczególnie te najmniejsze pojemności !!☺☺ I trochę rycynki ! Dokładnie, moje paliwo miało 25% nitro, ale tylko 10% oleju, więc musiałem drugie 10 dolać rycyny, co daje jakieś 22% nitro. 1
kaszalu Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Silnik powinien zatem ładnie chodzić, ale może trzeba mu dopieścić regulację, sprawdzić membranę lub wymienić uszczelkę między zbiornikiem a karterem !! Czasem jakiś "paproch" podejdzie pod membrankę zaworu ssącego i psuje regulację albo i złe umieszczenie lub docięcie wężyka ssącego w zbiorniku... Edytowane 23 Czerwca 2019 przez kaszalu
jethrotull Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Ja nawet nie odpalam żadnego używanego silnika bez pełnego serwisu - przede wszystkim wyczyszczenie zaworu membranowego, sprawdzenie (i zazwyczaj wymiana) uszczelki zbiornika i uszczelki venturiego, sprawdzenie ciągłości elektrycznej świecy i potwierdzenie obecności uszczelki głowicy.W silnikach 0.33cm3 od razu też wywalam sprężynę igły rozpylacza i zastępuję ją odcinkiem przewodu paliwowego.
kaszalu Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 No to pełna profecha ! W takim razie pewnie silnik miał jakiś chwilowy kaprys albo jakieś drobne zanieczyszczenia w paliwie ..
jethrotull Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Z mojego doświadczenia z COXami 0.82 i 0.32cm3 wynika, że te ostatnie są bardziej wrażliwe na ustawienie igły, obroty bardziej im pływają, lubią same z siebie zubożyć mieszankę w połowie zbiornika, trudniej startują i ogólnie są bardziej upierdliwe od stosunkowo bezproblemowych 049.
ssuchy Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Taka ciekawostka nt. COXów z 2017r. Co prawda Andrzej pokazywał już boxery, V-ki, trójkącik i nawet pięć COXików na jednej przekładni (strona 8-ma wątku, czyli COXPERFORMERS ), ale to już totalna profanacja COXików , autentyczny (?) 5-cylindrowy silnik gwiazdowy 4ccm z silników dwusuwowych Coxa Babe-Bee: ... i szwajcarski konstruktor: Christian Grogg ze swoim motorkiem: Cały artykuł przeczytacie na 52 str.: Maschinen im Modellbau 2017-05.pdf 1
jethrotull Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Przy okazji, nie wiem czy to jest odpowiednie miejsce na takie ogłoszenie, ale gdyby ktoś miał do sprzedania COXa Baby Bee to prosze o kontakt na PW.
f2cmariusz Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Taka ciekawostka nt. COXów z 2017r. Co prawda Andrzej pokazywał już boxery, V-ki, trójkącik i nawet pięć COXików na jednej przekładni (strona 8-ma wątku, czyli COXPERFORMERS ), ale to już totalna profanacja COXików , autentyczny (?) 5-cylindrowy silnik gwiazdowy 4ccm z silników dwusuwowych Coxa Babe-Bee: COX-5c-1.jpg COX-5c-2.jpg ... i szwajcarski konstruktor: Christian Grogg ze swoim motorkiem: COX-5c-3.jpg Cały artykuł przeczytacie na 52 str.: Maschinen im Modellbau 2017-05.pdf najczystsza postać do powielenia z wykorzystaniem elementów SiM-2b. Ale po kolei...
ssuchy Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Ooo, Mariusz, TO CIEKAWE!!! Wiem, wiem, że na to czasu trzeba, będę śledził temat o Simie, choć spalinki u mnie, to już tylko we wspomnienach pozostaną, ale nie ma to jak pierwsza miłość!
jarek996 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 "choć spalinki u mnie, to już tylko we wspomnienach pozostaną" Jurek , moze warto jakiegos "koksika" w jednym z Twoich maluchow miec ...... Sam wiesz ; te zaolejone lapki ! Tego Ci nie da zaden elektryk
kaszalu Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) SPA na grabule w czystej postaci i do tego ciężkiej kasy płacić nie trzeba ( pomijając koszty silnika oczywiście, ale to jest już wartość dodana) !! Często zażywam jak to widać powyżej w poście # 205 ! Tak "a propos" tej pięciocylindrowej COXowej gwiazdki - zauważyliście jaką ma ciekawą pompę - sprężarkę łopatkową w karterze do podawania mieszanki do cylindrów ? Widać to na przekroju zamieszczonym w czasopiśmie ! Edytowane 25 Czerwca 2019 przez kaszalu
Rekomendowane odpowiedzi