robert.pilot Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 21 minut temu, Konrad_P napisał: No przecież w podanym linku jest oferta na rok 2020 cytat z OW "od 01-03-2020 do końca okresu ubezpieczenia polisy głównej, czyli do dnia 28-02-2021". Tak, nie zdążyłem edytować, przepraszam... 2 minuty temu, maxiiii napisał: A kto jest w stanie podać mi ich definicję dronów i samego rc. Na ich stronie takiej nie ma. cytat "Zakres ubezpieczenia obejmuje wypadki podczas uprawiania sportów: lotniarstwo, paralotniarstwo, paralotnie z napędem, skoki spadochronowe, snowboard, nurkowanie, narciarstwo, windsurfing, kitesurfing, jazda na rowerze, modelarstwo – z wyłączeniem DRONÓW (modele do 25 kg MTOM – zgodnie z załącznikiem nr 6 Rozporządzenie Ministra Transportu z dnia 26.03.2013). Zakres ubezpieczenia nie obejmuje osób eksploatujących motolotnie oraz paralotnie nieprzeznaczone do startu pieszego (Zał. nr 7 – Rozp. Min. Transportu z dnia 16 stycznia 2013 r)." zgodnie z załącznikiem nr 6 Rozporządzenie Ministra Transportu z dnia 26.03.2013, z tego co zrozumiałem z załącznika (ustawy jak dla mnie są nieczytelne - nie rozumiem tego co tam jest napisane). Przepisy załącznika stosuje się do bezzałogowych statków powietrznych o masie startowej nie większej niż 150 kg, używanych w operacjach w zasięgu widoczności wzrokowej VLOS, oraz bezzałogowych statków powietrznych o masie startowej nie większej niż 2 kg, używanych w operacjach z widokiem z pierwszej osoby FPV, używanych w celach rekreacyjnych lub sportowych, zwanych dalej „modelami latającymi” tak to rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Przeczytałem właśnie OWU i dla mnie zaczyna to być jasne. Pierwsze trzy propozycje nie odnoszą się do naszych potrzeb. Obejmują wszystkie sporty łącznie z modelarstwem ale za wyjątkiem dronów (modeli ). Dopiero zakres czwarty obejmuje modele czyli nasze modele samolotów i drony w rozumieniu wielowirnikowce lub jeszcze dokładniej modele latające tylko i wyłącznie dzięki sile nośnej wytwarzanej tylko przez śmigła. (taka definicja drona wymyślona przeze mnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 13 minut temu, maxiiii napisał: Przeczytałem właśnie OWU i dla mnie zaczyna to być jasne. Pierwsze trzy propozycje nie odnoszą się do naszych potrzeb. Obejmują wszystkie sporty łącznie z modelarstwem ale za wyjątkiem dronów (modeli ). Dopiero zakres czwarty obejmuje modele czyli nasze modele samolotów i drony w rozumieniu wielowirnikowce lub jeszcze dokładniej modele latające tylko i wyłącznie dzięki sile nośnej wytwarzanej tylko przez śmigła. (taka definicja drona wymyślona przeze mnie). Raczej masz rację... jako członek PSP próbuję kontaktować się w sprawie ubezpieczenia z konkretną osobą podaną na stronie... ale telefon milczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exu Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Cytat Raczej masz rację... jako członek PSP próbuję kontaktować się w sprawie ubezpieczenia z konkretną osobą podaną na stronie... ale telefon milczy... Cześć Robercie i jak dodzwoniłeś się do agenta? Możesz coś więcej napisać czego się dowiedziales. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Dość dziwna sprawa... podają nr telefonu, imię i nazwisko osoby do kontaktu, a dodzwonić się nie da. Z tel. Komórkowego od razu rozłącza wybrany numer więc spróbowałem ze stacjonarnego, automat informuje mnie, że nie ma takiego numeru.Na stronie po lewej stronie jest kontakt, spróbujcie sami...http://psp.org.pl/ubezpieczenia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 350 000 na wszystkich członków to trochę mało - chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Ja już kiedyś dzwoniłem i to co się dowiedziałem jest w tym wątku: Poniżej przytoczę to co wtedy napisałem: "Dzisiaj postanowiłem coś zdecydować w kwestii ubezpieczenia i zadzwoniłem na numer podany na stronie PSP. Tym samym muszę zdementować to co napisałem wyżej, że opcja II nie obejmuje modeli latających. Dostałem takie definicje na e-mail: Poniżej nasze definicje: Definicja modelu latającego: statek powietrzny cięższy od powietrza, o ograniczonej wielkości, z silnikiem lub bez silnika, zdolny do wykonywania lotów bez możliwości wzniesienia człowieka w powietrze, wykorzystywany wyłącznie w celach sportowo-rekreacyjnych. Dron to statek powietrzny, który nie wymaga do lotu załogi obecnej na pokładzie oraz nie ma możliwości zabierania pasażerów, pilotowany zdalnie lub wykonujący lot autonomicznie, który może być wykorzystywany zarówno w celach rekreacyjno-sportowych, jak i zarobkowych. Czyli generalnie różnica leży w zastosowaniu takiego urządzenia Generalnie z rozmowy wynika, że opcja II obejmuje wszystkie modele latające (również więc wielowirnikowce najczęściej nazywane dronami), które są wykorzystywane wyłącznie do celów sportowo-rekreacyjnych. Natomiast wszystko co jest stosowane do celów zarobkowych podlega pod opcję IV wariant II. Niestety jak dla mnie dalej pozostają pewne wątpliwości. Przyjmując takie definicje i taką interpretację tak naprawdę nie wiadomo po co i dla kogo jest opcja IV wariant I." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 a możecie podpowiedzieć, które to ubezpieczenie modelarza z modelem zawodniczym, na zawody F5J w kraju i Europie? Nowa tabela polis PSP już dostępna opis_polis.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 (edytowane) Godzinę temu, dariuszj napisał: zadzwoniłem na numer podany na stronie PSP. Tym samym muszę zdementować to co napisałem wyżej Pamiętaj, że konsultant powie wszystko aby sprzedać ci swój towar. Po roku nie będziesz pamiętał 3/4 rozmowy a będzie się liczyć tylko to co jest na papierze. Zresztą te definicje na dzień dzisiejszy już są nieaktualne. Twój temat był z 2017r. Edytowane 27 Lutego 2020 przez maxiiii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Niestety, totalny brak kontaktu z PSP z osobą odpowiedzialną za ubezpieczenia. Napisałem bezpośrednio do PSP, czekam na odpowiedź... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Zbyt wiele jest niejasności i ograniczeń aby zawierać u nich ubezpieczenie. Był już wątek na końcu tej strony -> kliknij na drugi obrazek poniżej. Nawet pokusiłem się o sprawdzenie kilku stowarzyszeń modelarskich i skutek był taki, że ich członkowie mają ubezpieczenie zapewniające dobre samopoczucie a nie realne bezpieczeństwo -> patrz pierwszy obrazek poniżej. Na razie pozostają własne negocjacje z firmami ubezpieczeniowymi i uważne przeczytanie wszystkich OWU i klauzul, dodatków itp. + prośby o pisemną interpretację poszczególnych zapisów jeżeli macie najmniejsze wątpliwości. Prośby skierowane do TU a nie do brokera - też opisywałem mój przypadek kiedy broker odpowiedział mi w 5min a TU zajęło to bodajże 2 dni i parę osób było w to zaangażowanych a to o czymś świadczy. Żadne TU nie pisze polis po to aby stracić na tym biznesie. Dlatego są zapisy w polisach, które można interpretować na 2 strony i tą interpretację lepiej dostać przed szkodą w trakcie negocjacji polisy, niż po szkodzie. No i na koniec śmieszna jest "odpowiedzialność" TU do kwoty 200, czy 300tys. pln dla całej grupy ubezpieczonych. Ale to wynika z tego, że każdy chce mieć ubezpieczenie na wszystko w cenie mniejszej niż pakiet LiPo do małego modelu z EPP. Tak było rok temu dla 2 stowarzyszeń. Składka roczna to składka dla całego stowarzyszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Zaczynam zastanawiać się nad tym... https://www.finansowachata.pl/ubezpieczenie-oc-dronow-ac-drona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Kolejne ubezpieczenie grupowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Nie jestem zainteresowany grupowym ubezpieczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Panowie - propozycja do adminów i uczestników dyskusji - może temat ubezpieczenia w osobnym wątku, tutaj główna myśl przewodnia tematu jest inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Masz rację... trochę dyskusja nie na temat rozciągnęła się.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 To mój ostatni post. Suma ubezpieczenia w PSP dla niekomercyjnego latania dronami wygląda OK na ten rok. Ale przykładowo aby świadomie wykupić ubezpieczenie warto wiedzieć: § 91. Zakres ubezpieczenia nie obejmuje odpowiedzialności cywilnej za szkody: 2) wyrządzone osobom bliskim wobec osób objętych ubezpieczeniem albo osobom przez nie zatrudnionym, bez względu na podstawę prawną zatrudnienia oraz Informacje dodatkowe: (...) Ubezpieczenie OC obejmuje swoim zakresem uszkodzenia przez pilota innych jednostek komunikacyjnych – pod warunkiem, że zdarzenie było związane z wykonywanym lotem. mój komentarz: np. docierasz silnik na stanowisku i komuś śmigło potnie rękę; nadepniesz koledze na model; czy spadający bez kontroli model to "wykonywany lot", itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 6 godzin temu, Marcin napisał: Panowie - propozycja do adminów i uczestników dyskusji - może temat ubezpieczenia w osobnym wątku, tutaj główna myśl przewodnia tematu jest inna. Zgodnie z sugestią część dyskusji o OC zostaje przeniesione do tego tematu . Pewne posty z wcześniejszej dyskusji mogą się dublować, traktować jako aktualne ostatnie wpisy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Rafał to może nie to będzie o OC na 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Ok, zmieniam tytuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi