kpawel Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 W naszym stanie prawnym wszystko co lata bez pilota to BSP - potocznie zwany dronem. Nazwa równie drażniąca sporą część użytkowników jak awionetka w odniesieniu do samolotu. Modele latające to szczególne BSP wykorzystywane amatorsko lub sportowo (w uproszczeniu). Na dzień dzisiejszy nie można wykonać legalnie lotu BVLOS "amatorsko" - modelem latającym.
latacz Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 5 minut temu, samolocik napisał: Ja z różnych wypowiedzi wspomnianego kolegi zrozumiałem, że było to zwykłe OC na życie bez dodatkowych - specjalnych zapisów odnośnie modeli poza standardowym zapisem. A ja zrozumiałem inaczej -że ubezpieczenie było OC w życiu prywatnym obejmujące uprawiane hobby i sporty a ubezpieczyciel robił problemy bo wypadek był na terenie miasta ... więc model znalazł się na miejscu wypadku z naruszeniem prawa -a to, że loty odbywały się gdzie indziej i model uciekł w wyniku awarii nie miało znaczenia... Rozpatrywano tylko miejsce wypadku. Opisywane na forum i w mediach zderzenie z samochodami nastąpiło kilka km od "lotniska" -po zerwaniu łączności model już niesterowany przeleciał spory kawałek . 16 minut temu, Exu napisał: No właśnie, i bądź tu mądry człowieku i wybierz odpowiednie OC dla modelarza. Mimo że 90% Polaków ma auta i tam już każda sytuacja była przećwiczona z OC to i tak dalej trzeba walczyć o swoje w sądach... Ubezpieczyciele odmawiają wypłat jeśli cokolwiek jest niezgodne z zapisami OWU lub z prawem . Znajomego zrobiono winnym kolizji i odmówiono wypłaty z OC samochodu sprawcy pod zarzutem, że świadomie doprowadził do kolizji w celu wyłudzenia. Nocą na drogę wybiegło mu jakieś zwierzę (zobaczył tylko oczy i zarys sylwetki) -zahamował a w tył wjechał mu samochód siedzący na zderzaku. Ten audi co z tyłu najechał -wyleciał do rowu. Wezwana policja uznała za winnego i ukarała mandatem kierowce który wjechał w zderzak. Tamten przyjął mandat. Powinno być po sprawie ? Nie -ubezpieczyciel nowiutkiego Audi przysłał prawnika swojemu ubezpieczonemu sprawcy kolizji -i wytoczył sprawę "najechanemu" właścicielowi starego grata, że ten zahamował specjalnie bez powodu. I wygrał -bo hamujący nie potrafił powiedzieć co to za zwierze wybiegło -więc dobry drogi adwokat rzeczywistego sprawcy (przysłany przez jego ubezpieczyciela) , stwierdził że zwierzaka nie było a znajomy hamował specjalnie po to, żeby ktoś wjechał mu w zderzak... Ubezpieczyciel nowego Audika zaoszczędził i na wypłacie z OC dla właściciela grata -i na wypłacie z AC dla swojego klienta -a droga naprawa audi poszła z OC znajomego który śmiał nagle przyhamować na drodze przez las bo zobaczył jakieś nie wiadomo jakie zwierze... bo znajomy nie miał adwokata -przecież sytuacja była oczywista -a w jego polisie nie było pomocy prawnej ... Cała sprawa oparła się, że w zeznaniu było jakieś zwierze a nie było konkretnie podane jakie... i nieważny był wcześniejszy werdykt policji. Wniosek -ubezpieczyciel powoła się na każdy drobiazg żeby uniknąć wypłaty...
FockeWulf Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 To co opisujesz to szczególne sytuacje odmowy. Ale standardem jest kwestionowanie wysokości szkody, wmawianie, że były jakieś wcześniejsze, tj. że uszkodzenia nie powstały w zdarzeniu tylko wcześniej etc. Niestety, taka polska praktyka ubezpieczycieli. Zobaczcie jak PZU odmawiało wypłaty odszkodowania za złamane maszty Fryderyka Chopina... Ręce opadają,ale tak jest i trzeba z tym walczyć. Ja zaczynam już od biegłego i pytam czy napisze uczciwie opinię zgodnie ze sztuką, czy chce zeznawać w sądzie...
FockeWulf Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Sek w tym, że dla nas Polaków to normalka... Mam porównanie jak ubezpieczenia działają w Niemczech oraz częściowo w Austrii. Tak nikt nie zakłada, że chcesz ich oszukać, choć i tacy sie zdarzają. W Polsce sporo wody w Wiśle jeszcze upłynie zanim sytuacja się znormalizuje. Nie zmienia to faktu, że trzeba walczyć o swoje. Bo składki placimy po to, aby mieć realna ochronę...
robert.pilot Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 11 godzin temu, sbogdan1 napisał: A tak reasumując ??? bez zbędnych wywodów bowiem tych już jest sporo. PSP czy Finansowa chata, a może coś innego. Nie ukrywam że czaszka powoli pęka A może jakiś ranking. Skłaniam się ku Finansowej Chacie. Ten brak kontaktu z PSP...
samolocik Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Finansowa chata to pośrednik a nie Towarzystwo Ubezpieczeniowe. https://finansowachata.pl/partnerzy Możesz przed zawarciem umowy poprosić o przesłanie listy pozytywnie i negatywnie rozpatrzonych szkód modelarskich. Oczywiście bez podania nazwisk osób ubiegających się o odszkodowanie. Jeżeli nie mają takich informacji to tez o czymś świadczy - o braku zainteresowania skutecznością sprzedawanych ubezpieczeń.. [edit] ani na ich stronie ani na profilu na FB nie ma żadnych informacji o firmie poza zakresem usług - patrz poniżej info z FB: Informacje Finansowa Chata - ubezpieczenia dedykowane dla operatorów dronów, paralotniarzy, spadochroniarzy, a także wszelkie inne Z nami załatwisz sprawę poprzez www, mailem lub telefonicznie. Bezproblemowo i bezstresowo. Serio! Sprawdź !:)
robert.pilot Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 6 minut temu, samolocik napisał: Finansowa chata to pośrednik a nie Towarzystwo Ubezpieczeniowe. https://finansowachata.pl/partnerzy Możesz przed zawarciem umowy poprosić o przesłanie listy pozytywnie i negatywnie rozpatrzonych szkód modelarskich. Oczywiście bez podania nazwisk osób ubiegających się o odszkodowanie. Jeżeli nie mają takich informacji to tez o czymś świadczy - o braku zainteresowania skutecznością sprzedawanych ubezpieczeń.. [edit] ani na ich stronie ani na profilu na FB nie ma żadnych informacji o firmie poza zakresem usług - patrz poniżej info z FB: Informacje Finansowa Chata - ubezpieczenia dedykowane dla operatorów dronów, paralotniarzy, spadochroniarzy, a także wszelkie inne Z nami załatwisz sprawę poprzez www, mailem lub telefonicznie. Bezproblemowo i bezstresowo. Serio! Sprawdź !:) Ale zapewne można się dodzwonić, popytać... w PSP nie...
cZyNo Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 17 godzin temu, Konrad_P napisał: Jak dla mnie to jest mowa o modelach do 150kg w lataniu VLOS oraz o modelach do 2kg w lataniu FPV bez wskazania czy są to loty VLOC czy BVLOS. Dziwny zapis. chłopaki doczytajcie warunki dla modelarzy nie latających dronami zawsze był wariant II (opcjaII - rozszerzenie o dodatkowe sporty). i jest nadal. Stawki takie jak w zeszłym roku plus 1,5%
robert.pilot Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 3 minuty temu, cZyNo napisał: chłopaki doczytajcie warunki dla modelarzy nie latających dronami zawsze był wariant II (opcjaII - rozszerzenie o dodatkowe sporty). i jest nadal. Stawki takie jak w zeszłym roku plus 1,5% Tylko, że każdy z nas lata dronami... bezzałogowymi statkami powietrznymi...
cZyNo Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 ok. jak tak czytasz to co tam jest jak wół napisane to już twój problem
robert.pilot Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 24 minuty temu, cZyNo napisał: ok. jak tak czytasz to co tam jest jak wół napisane to już twój problem Ja nie mam problemu. Problem jest z nazewnictwem modeli latających RC. Każdy słysząc dron, myśli wielowirnikowiec... https://pl.wikipedia.org/wiki/Bezzałogowy_statek_powietrzny lub to:
cZyNo Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 ja wiem jaka jest nomenklatura. Ale tu piszemy o ubezpieczeniu OC w tym przypadku w PSP - a tam jest wyraźne rozgraniczenie na modelarstwo i drony. Czytaj zanim napiszesz...
robert.pilot Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Spoko. Każdy ma swoje interpretacje, Dron jest dronem, modelarstwo modelarstwem, itp.
cZyNo Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 51 minut temu, robert.pilot napisał: Każdy ma swoje interpretacje, jasne. Robert proponuje wam ubezpieczenie zgodne z jego interpretacją za drona, które jest o 2/3 droższe niże takie normalne na modele o MTOM do 25kg które jest wyszczególnione w PSP. Kto bogatemu zabroni na takie interpretacje
robert.pilot Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Stać mnie na konia... stać mnie na bata...Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
samolocik Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Robert, poproś o interpretację HESTIĘ bo chyba ona jest tam jako T.U. ja to zrobiłem do innego typu polisy poprzez kontakt z rzecznikiem klienta https://www.ergohestia.pl/gdzie-chcesz-znalezc-agenta/sposoby-kontaktu/ Zajęło im to parę dni ale otrzymałem oficjalną interpretację od nich i w razie czego mogę się nią podeprzeć. Interpretacja i zapewnienia agenta w przypadku niejasnych zapisów są tylko jego zdaniem a nie stanowiskiem T.U.
robert.pilot Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 No Ok. Każdy ma swoje zdanie i już. W tym wątku Ubezpieczenia 2020 modelarze oczekują informacji od innych na temat ubezpieczeń a nie dyskusji kto, jak, co rozumie...Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Marcin Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 3 godziny temu, cZyNo napisał: jasne. Robert proponuje wam ubezpieczenie zgodne z jego interpretacją za drona, które jest o 2/3 droższe niże takie normalne na modele o MTOM do 25kg które jest wyszczególnione w PSP. Kto bogatemu zabroni na takie interpretacje Podaj mi konkretny zapis, gdzie pisze czarno na białym, że jest to ubezpieczenie na modele latające i obejmie np moją Barakudę z Modellotu czy Super Dimonę? Poproszę o cytat z tego tutaj. Bo na tę chwilę w wariantach pisze : Cytat Zakres ubezpieczenia obejmuje wypadki podczas uprawiania sportów: lotniarstwo, paralotniarstwo, paralotnie z napędem, skoki spadochronowe, snowboard, nurkowanie, narciarstwo, windsurfing, kitesurfing, jazda na rowerze, modelarstwo – z wyłączeniem DRONÓW (modele do 25 kg MTOM – zgodnie z załącznikiem nr 6 Rozporządzenie Ministra Transportu z dnia 26.03.2013). Ja rozumiem, że oni przez drony rozumieją modele ujęte w załączniku nr 6. Sam załącznik https://www.infor.pl/akt-prawny/DZU.2019.154.0001497,rozporzadzenie-ministra-transportu-budownictwa-i-gospodarki-morskiej-w-sprawie-wylaczenia-zastosowania-niektorych-przepisow-ustawy-prawo-lotnicze-do-niektorych-rodzajow-statkow-powietrznych-oraz-okres.html W załączniku czytamy: Cytat Zastosowanie 1.1.72) Przepisy załącznika stosuje się do bezzałogowych statków powietrznych o masie startowej nie większej niż 150 kg, używanych w operacjach w zasięgu widoczności wzrokowej VLOS, oraz bezzałogowych statków powietrznych o masie startowej nie większej niż 2 kg, używanych w operacjach z widokiem z pierwszej osoby FPV, używanych w celach rekreacyjnych lub sportowych, zwanych dalej "modelami latającymi". Ergo - Drony w rozumieniu wariantów ubezpieczeń proponowanych przez PSP to wszelkie modele latające w których pilot stoi na ziemi i steruje nimi obojętnie czy gapiąc się na model czy w ekran i obserwując lot modelu z jego perspektywy.
cZyNo Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 przytoczyłeś coś co jest wycinkiem pewnej zmiany i niestety przypuszczam że nie zapoznałeś sie z całością aktu prawnego. Wiesz co to jest kategoria otwarta, szczególna lub certyfikowana? Jak sie dowiesz, to może wiele Ci to wyjaśni.
Rekomendowane odpowiedzi