Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli potrzebny jest kontroler lotu wraz z OSD oraz gps:) to jeszcze mi tylko odbiornik do wyboru pozostał...chyba:) A jaka pojemnośc pakietu zastosować do zestawu kamera+kontroler+gps?

Kurcze trochę jest tego do podłacznia w kontrolerze...chyba beZ głębszej lektury sie nie obejdzie:(

Opublikowano

Czyli potrzebny jest kontroler lotu wraz z OSD oraz gps:) to jeszcze mi tylko odbiornik do wyboru pozostał...chyba:) A jaka pojemnośc pakietu zastosować do zestawu kamera+kontroler+gps?

nie stosuje osobnych baterii. wszystko zasilam baterią napędową z podłączonymi bec'ami. Jak jeszcze pozostał Ci odbiornik to możesz wykorzystać okazję i przejść na np 868mhz od frsky. Moduł R9M + R9Slim+ i masz całkowicie drogę otwartą do zabawy w fpv

Opublikowano

narazie nie zamierzam wymieniać nadajnika i odbiornika w aparaturze(dopiero co kupiłem:) )

Czy upraszczając, do podstawowych lotów ( na początek, powiedzmy że nie bedę sie oddalał za daleko, i znam punkty orientacyjne) to potrzebuje. Nadajnik, odbiornik, anteny, ekran i kamerę.

A nastepnie mogę rozbudowac system o kontroler lotu itp, itd.

To dalej szukam jakiegoś odbiornika do ekranu:)

Opublikowano

Dokładnie tak. Jednak nakłaniam do zakupu gogli nie monitorka... mało który ekran daje rade w słońcu.. Dodatkowo latając na "dziko" bez zadochronu jakim jest auto-powrót orientacja w terenie jest nie do przecenienia.

Opublikowano

ok, uprzedzam tylko. Zgubienie modelu staje się bardzo realne, 1000m zasięgu klasycznego odbiornika osiągamy w minutę lotu w jednym kierunku i to dość wolnym modelem. Dodatkowo nie mamy jak określić azymutu gleby żeby udać się dokładnie prosto po model. Oszczędność na goglach może być tylko pozorna.

Opublikowano

a czym sie róznią gogle od monitora? widok jest chyba taki sam na goglach jak i na monitorze? z kamery pokładowej, czy sie mylę?

Opublikowano

Jedynie komfortem. Weź komórkę i wystaw na słońce, puść na youtube jakieś fpv dvr i oceń czy widzisz dobrze szczegóły terenu. Jeśli akceptujesz to co widzisz to faktycznie szkoda kasy na gogle. Aha i w komórkach są obecnie rewelacyjne ekrany w monitorku fpv na taki bym nie liczył ;)

Opublikowano

Ja jako swiezy w temacie potwierdze opinie Pawla. Nie szedlbym w monitor. Zeby to mialo jakis sens musial bys sie wbic w jakies pudelko po butach co nie jest za bardzo wygodne szczegolnie przy wyrzucie ;). Najtansze gogle albo maska za psi grosz wydaje sie lepszym rozwiazaniem...

Opublikowano

Dzięki, dzięki...kolejne wydatki przez Was ;) Dzisiaj poskładałem nowy samolot, jutro jak pogoda pozwoli pierwsze loty. Trzeba poćwiczyć  trochę i a później rozbudowa FPV

Opublikowano

i 150 zł więcej:)

ale chyba warto trochę dodać:) a jak je zamówię na banggood to obciążą mnie cłem?(tak pytam bo nigdy nie zamawiałem ze wschodu za takie kwoty, tylko na aliexpres jakies pierdoły kupowałem)

Opublikowano

Zamawiałem swoje z banggood wysyłką eu priority line i nie miałem dopłat. Raczej z zasady eu priority line nie są obciążane, bo nie idą bezpośrednio do Polski, tylko do belgii/francji/uk i tam nadawane ponownie GLSem/DPD jako paczka wewnątrz UE.

Opublikowano

kamerka ma swój zestaw wtyczek do dowolnego zagospodarowania/lutowania, podobnie nadajnik tbs unify.

Co do beca to używam tego: https://abc-rc.pl/pl/products/ubec-2-6s-5v-3a-lub-12v-3a-przelaczalny-9791.html

tbs HV ma swój wbudowany bec natomiast pro v3 przyjmuje tylko i wyłącznie 5V. Kamerkę polecam zasilać 12V przy 5V i długich kablach o małym przekroju spadki napięć są na tyle odczuwalne że kamera potrafi się restartować w czasie lotu i trwa to z 2~3sec. Dodatkowo run cam ma fajny bajer czyli wbudowany woltomierz wystarczy podłączyć 1 przewód do + pakietu napędowego i mamy szczątkowa telemetrie na osd ;). Na koniec nie zasilaj nic związanego z fpv bezpośrednio z pakietu napędowego, regulator silnika tak potwornie sieje zakłóceniami że obraz potrafi być nieużyteczny. Wszytko co ma związek z fpv z beców albo z osobnej baterii.

Opublikowano

Jeszcze jedna mega ważna sprawa. Odprowadzanie ciepła z nadajnika wideo.. Musisz o tym pomyśleć przy budowaniu modelu. Ja dokleilem do płytki nadajnika radiator, z jednej strony jest całkowicie płaska i bez elementów smd więc problemu niema. Przy pełnej mocy i braku opływu powietrza po minucie nadajnik z radiatorem osiąga temperaturę topnienia kleju na goraco.

ba512115bbbf07a4e3420e725653e91a.jpgcca7b69af0b37024388fb58e330cdb1c.jpg

Opublikowano

To że nadajnik się grzeje to wcześniej juz wyczytałem i będę miał to na uwadze, na razie kamera i gogle zamówione... za miesiąc jak przyjdzie to będę dalej męczył w razie problemów.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.