BMS Opublikowano 22 Marca 2020 Opublikowano 22 Marca 2020 Witam. Jakiś czas temu dostałem kadłub jakiejś łódki, nie wiadomo od czego … Tak przeleżał trochę i postanowiłem że coś wystrugam na wiosnę aby po dziadkowemu ruszyć w klasie F4A bodajże… Więc pomyślałem że będzie pasował pod ten kadłubek jakiś patrolowiec, czy łódeczka straży granicznej. Taka niewielka redukcja z kilkoma szczegółami żeby nie wyjść z wprawy. Kadłub to wydmuszka z ABS-u A pomysły i propozycje są ogólnikowe takie: Tutaj trochę zakupionych gracików , troszkę z lasera i polaminowane co nie co.
AndrzejC Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 Kolego, serwo do steru możesz wstawić lepszej jakości i mocniejsze. Na moją odpowiedzialność Gwarantuję, że na 1000% będzie lepiej działać. No i to sprzęgło... To, że to jest podwójny przegub Cardana wcale nie zwalnia od tego żeby zachować osiowość układu. Po pierwsze: niepotrzebny hałas. Po drugie: niepotrzebne drgania. Po trzecie i NAJWAŻNIEJSZE: Niepotrzebne opory. I po czwarte bardzo szybkie zużycie tego sprzęgła. A można to wykonać bez problemu tak, żeby wyeliminować te błędy. A.C.
kaszalu Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 Jeszcze jedno - czy na osłonie wału masz wgniot ( lewy dolny róg fotki ;wał nie ociera ?) czy to tylko taki reflex światła mnie zmylił ? Widać jakby zaszpachlowane wgłębienie.... Tak sobie tylko pytam !
AndrzejC Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 I jeszcze jedno: A po co są te dwie ścięte rurki wystające z kadłuba za śrubą? Jedna, to wiadomo, ale po co dwie? A.C.
kaszalu Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Pewnie drugi, oddzielny obieg chłodzący np. do reglera.
Francka Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Zawsze jedną można zaślepić ??? Wręga mocowania silnika przykleić pod kątem i wyżej wyrównać oś silnika i wału
das_model Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Dziękuję za komentarze. Kąt kardana jaki widać na zdjęciu nie wygląda tak po skręceniu. Będzie ok jak porządnie to ustawię. Serwo jest ok. Do tej pyrkawki wystarczy i w sumie takie miałem. Jak się okaże słabe wymienię. Wał jest cacy. Światło tak się odbija że wygląda jak wgniota. A te dwie rurki to jedna na chłodzenie silnika a droga do chłodzenia regla. ..i tajemnica rozwiana. Wieczorem wstawię następny postęp prac. Dziękuję.
BMS Opublikowano 25 Marca 2020 Autor Opublikowano 25 Marca 2020 Tutaj było trochę dłubaniny przy nadbudówce i przy pokładzie. Wyszło jakoś tak... A potem wzmocnienie i laminowanie pokładu I tak do przodu.
skipper Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Ilości kleju trochę mnie przerażają. Stare powiedzenie głosi: "klej trzyma jak go nima"
kaczma2 Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Nie potrzebne kilogramy. Im mniejsze zanurzenie tym większa prędkość i mniejsze zużycie energii. W tym przypadku linia wodna nie ma znaczenia.
das_model Opublikowano 26 Marca 2020 Opublikowano 26 Marca 2020 11 godzin temu, kaczma2 napisał: Nie potrzebne kilogramy. Im mniejsze zanurzenie tym większa prędkość i mniejsze zużycie energii. W tym przypadku linia wodna nie ma znaczenia. Jestem innego zdania. Pomyliłeś kolego łódeczkę redukcyjną ze ślizgiem np. "eco". Tu potrzeba ciut realizmu i mniej "kiwania" na wodzie. Prędkość dostosowana do skali a nie walka o sekundy na "trójkącie". Linia wodna w tym wypadku jest bardzo ważna a jeśli chodzi o zużycie energii no na jednym pakiecie jaki posiadam popływam ponad godzinę... To w czym problem?
mike217 Opublikowano 26 Marca 2020 Opublikowano 26 Marca 2020 Klejenia dramat do tego z mikrobalonem, już taki był jeden co propagował takie zalewanie papką...
Francka Opublikowano 26 Marca 2020 Opublikowano 26 Marca 2020 Klej cjanoakrylowy by to załatwił szybciej i ładnie by wyglądało .
fordson Opublikowano 26 Marca 2020 Opublikowano 26 Marca 2020 2 godziny temu, das_model napisał: Jestem innego zdania. Pomyliłeś kolego łódeczkę redukcyjną ze ślizgiem np. "eco". Tu potrzeba ciut realizmu i mniej "kiwania" na wodzie. Prędkość dostosowana do skali a nie walka o sekundy na "trójkącie". Ha , ha ha . Prędkość dostosowana do skali. Do jakiej skali ? skali nakładów pracy , czy skali paciania "klejem". Koniec świata , kaczma2 zaszeregowany do ścigantów . . . . a może coś w tym jest. Zawsze czy to wyczyn czy pływadełko,robi się czysto i schludnie i nie ma znaczenia czy modelarz ma 5 lat czy jest w sile wieku. Z jednej strony wycinanie laserem, z drugiej takie "klejenie" .
das_model Opublikowano 26 Marca 2020 Opublikowano 26 Marca 2020 50 minut temu, fordson napisał: Ha , ha ha . Prędkość dostosowana do skali. Do jakiej skali ? skali nakładów pracy , czy skali paciania "klejem". Z jednej strony wycinanie laserem, z drugiej takie "klejenie" . Mistrzu fordson- Jest nawet taki fajny wzór jeśli chodzi o prędkość która jest nie tyle skalowa ile realistyczna w odniesieniu do wielkości modelu. Ten model jednak jest w skali. Ale Ty widzisz to pacianie. Ok. Będę paciał bo tak mi się podoba i co? Możesz szydzić nic to nie zmieni...Ocenisz wtedy jak skończę model.I wtedy napisz czy jest schludnie czy nie. Pod pokładem dozwolone są półśrodki. To nie wyczyn. A tak nawiasem nikt nie powiedział że "fajny pomysł" czy zobaczymy co dalej tylko same eksperckie wydumki w stylu klej z mikrobalonem....Ciekawe na jakiej podstawie? Koloru,zapachu? A tak naprawdę żywica jest z czymś innym...Tyle.
BMS Opublikowano 26 Marca 2020 Autor Opublikowano 26 Marca 2020 Ucząc się na własnych błędach kilka kroków dalej. Wkleiłem do pokładu obrzeże i oczywiście ogromne ilości żywicy. Następnie zaremontowałem pokład i kadłub w podkładzie i obleciałem "proszkiem". Teraz kolej na nadbudówkę.
mike217 Opublikowano 26 Marca 2020 Opublikowano 26 Marca 2020 Das model ... gdzieś już bywałeś bynajmniej nie na zawodach wiec nie pisz o urywaniu sekund bo pojęcia o tym nie masz . A żywica , takie klejenie jest nic nie warte co byś tam nie dosypał
Rekomendowane odpowiedzi