Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rysuje się

W tym wątku pokażę jak krok po kroku projektuje a potem buduje model i ulatniam.

To taki serial na siedzenie w domu w związku z covidem.

image.thumb.png.e398926bcbca1f12d7c106e54d2c1dde.png

Plany są w poście, ale proponuję zapoznać się z zawartością wcześniej, aby je zrozumieć.

Opublikowano

Dzięki Rafał. Na razie to sobie tylko rysuję.

Myślałem o EDF 70 mm, ale obawiam się trochę jego wymiarów bo to będzie gdzieś na oko 80 cm rozpiętości na 150 cm długości. Jak to ołówek, długi będzie.

Opublikowano

Sporych rozmiarów ten ołówek pod EDF70. A dużą różnicę zrobi przewymiarowanie pod EDF64? Akumulator planujesz umieścić w garbie za kabiną czy w atrapie podkadłubowego zbiornika?

P.S. Polecam malowanie wg schematu jak z wystawy statycznej w Aeroklubie Poznańskim w Kobylnicy.

26038438360_15e2e4625e_b.jpg.f4a105818e416d3f6035c4a4f6ee34fe.jpg

• Dzięki 1
Opublikowano

Aż takich zdolności artystycznych nie mam aby zrobić Miecznika, chociaż mam go nakręconego z każdej strony.

O rozmiarach i wyposażeniu pomyślę jeszcze później.

Opublikowano

Ten watek z budowy będzie trochę inny bo chcę nagrywać jak tworzę model zanim go wytnę. Może to pokaże ciekawym, że zrobienie samemu modelu wcale nie jest takie trudne. W końcu MiG-21 to taka rura ze skrzydłami :)

• Lubię to 2
Opublikowano
34 minuty temu, robertus napisał:

Aż takich zdolności artystycznych nie mam aby zrobić Miecznika, chociaż mam go nakręconego z każdej strony.

O rozmiarach i wyposażeniu pomyślę jeszcze później.

A może w kooperacji np.: z Markiem Rokowskim (Na polskim niebie) udało by się zrobić taki zestaw z nadrukiem? Coś na wzór jego MIGów 29.

Opublikowano

Świetnie się to ogląda. Widać sporo czasu spędzonego przy opanowaniu SketchUp'a. Powiem szczerze, jesteś motorem napędowym tego forum ?

Opublikowano

Nie myślałeś Robercie o jakimś powiększeniu powierzchni skrzydeł (i dla proporcji -usterzenia) ? dało by się to zrobić bez zauważalnej zmiany dla nie wtajemniczonego oka

W zależności czego będziesz się trzymał przy ogólnym skalowaniu dostał byś albo troszkę mniejszy kadłub albo większą powierzchnie nośną ...

Ołówek swoje prawa ma..... łza się kręci :) robiłem przy nich w Zegrzu Pomorskim ...nie żebym sugerował w jakim ma być oznakowaniu.. ;) 

Opublikowano

Wlasnie tez obejrzalem video i jestem pod wrazeniem jak sprytnie to rysujesz. Do wycinki w styropianie jak znalazl. Nie uzywasz zadnych wyszukanych funkcji czy tajemniczych pluginow z tego co zauwazylem. Jakby Ci sie chcialo kiedys, moglbys nagrac jakies tuto jak to robisz po kolei?

Opublikowano

Oczywiście, skrzydła i sery powiększę - pewnie w trzeciej części

6 minut temu, wojtek-a napisał:

Wlasnie tez obejrzalem video i jestem pod wrazeniem jak sprytnie to rysujesz. Do wycinki w styropianie jak znalazl. Nie uzywasz zadnych wyszukanych funkcji czy tajemniczych pluginow z tego co zauwazylem. Jakby Ci sie chcialo kiedys, moglbys nagrac jakies tuto jak to robisz po kolei?

jedyny plugin jaki używam to unfold gdy taka rurę trzeba rozwinąć na płasko

Wszystko jest po kolei, jednak nie wiem czemu nie nagrywa się jak otwieram menu

PS. wszystko jest przyspieszone 4x.

Opublikowano

Chodzi mi o to, ze jak juz zaimportujesz skan czy zdjecia planu na dwie plaszczyzny, to pozniej rysujesz powiedzmy "zebra" czy przekroje w odpowiednich odleglosciach. Jak to robisz? Rysujesz np. prostokat i przesuwasz kopiujac go w miejscach zeber. Robisz z tego plan/grupe i pozniej modyfikujesz, czy jakos inaczej. Nie umialem w tym programie znalezs opcji offsetu plaszczyzn?...

Kiedys troche meczylem Skeczupa ale nie szlo mi za bardzo. Zauwazylem, ze (nie tylko w Skeczupie ale w nim jakos szczegolnie) bardzo wazne jest, zeby w odpowiednim momencie i z odpowiednich elementow zrobic grupy czy komponenty, zeby sie pozniej nie pogubic i moc cos zmienic jak trzeba...

Opublikowano

Kadłub robię tak jak na filmie. Poczekaj może na dalszą część to się rozjaśni a jak nie to wytłumaczę.

Skrzydło robię na oko gdy je wycinam, no chyba, że to profil kfm to wtedy trudności nie ma.

1 minutę temu, japim napisał:

Podejrzewam że to będzie płaskolot :)

No clarky na pewno nie :)

Opublikowano

Wiem, ze ciezko tak w dwoch slowach. Domyslam sie, ze jak rysujesz kadlub w ten sposob, to nie musisz jeszcze raz kroic kadluba rzeby uzyskac przekroje. Mozesz wyodrebnic kazdy segment i go obejrzec z kazdej strony. Cz sie myle?

Opublikowano

A chyba już wiem o co ci chodzi. To wręgi będą na pewno tak jak na tych oryginalnych przekrojach jak na filmie. Jak będę potrzebował jakiś przekrój pośredni to przetnę kadłub jakimś prostokątem i zrobię "interact with model" i powstanie mi wręga w tym miejscu.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.