luki28 Opublikowano 25 Października 2023 Opublikowano 25 Października 2023 A która metoda ma więcej plusów. Cięte bloki mają większą wytrzymałość niż gięty XPS? Bardzo dużej precyzji to wymaga? W sensie cięcie po szablonie czy z oka i dopasowanie na bieżąco do elementów kadłuba? Wewnątrz nikt nie zajrzy ale od zewnątrz wypadałoby żeby to wyglądało estetycznie i zgodnie z oryginałem oczywiście na ile to możliwe w takim modelu:)
Vesla Opublikowano 26 Października 2023 Opublikowano 26 Października 2023 Cięte są lepsze bo materiał nie jest odkształcany przy zaginaniu. Do cięcia szablon jest potrzebny. Ale model z giętego depronu wymaga mniejszych nakładów pracy. Nie musisz wykonywać szablonów.
luki28 Opublikowano 26 Października 2023 Opublikowano 26 Października 2023 Zima długa szablony mam czym wyciąć. A gdzie kupić bloki EPP w googlach znalazłem blok 800x500x26 za 120PLn?
mefisto.boogie Opublikowano 26 Października 2023 Opublikowano 26 Października 2023 Może w Castoramie coś typu pianka XPS do ocieplania fundamentów a na to drut oporowy który to potnie pod napięciem 1
Vesla Opublikowano 27 Października 2023 Opublikowano 27 Października 2023 15 godzin temu, luki28 napisał: Zima długa szablony mam czym wyciąć. A gdzie kupić bloki EPP w googlach znalazłem blok 800x500x26 za 120PLn? Ja kupowałem takie joga rollers na amazonie czy ebayu. Nie wiem jak z dostępnością w Polsce. Średnica trochę większa niż wymagana i materiał⁹ to fajne, gęste EPP. Właściwie masz gotowy kadłub. Nic tylko ciąć a odpady przydadzą się w innych projektach. https://www.amazon.com/AmazonBasics-High-Density-Round-Roller-36-inches/dp/B00XM2MRGI/ref=mp_s_a_1_3?crid=1TAYJMHI3GWSX&keywords=yoga+roller+foam&qid=1698384791&sprefix=yoga+roll%2Caps%2C690&sr=8-3 Skrzydła z pianki 6mm i 9mm Diall. To jest XPS. Tutaj pojawia się problem przy malowaniu. Epp pomalujesz prawie wszystkim xps to farbami na wodzie inaczej farba "zje" pianke ? 1
luki28 Opublikowano 27 Października 2023 Opublikowano 27 Października 2023 Dobra to czas na zakupy. Turbiny na ali kupujecie czy znajde coś sensownego w PL?
robertus Opublikowano 27 Października 2023 Autor Opublikowano 27 Października 2023 Dla mnie sensowne są edf od FMS. U nas rzadko dostępne a jak są to są sporo droższe. 2
Atomizer Opublikowano 27 Października 2023 Opublikowano 27 Października 2023 21 godzin temu, luki28 napisał: Zima długa szablony mam czym wyciąć. A gdzie kupić bloki EPP w googlach znalazłem blok 800x500x26 za 120PLn? Ja bym kupił XPS 100 na allegro bo tam najtaniej tylko ten żółty XPS i wycinał przekroje normalnie wyrzynarką. Chyba najszybszy sposób. Chodzi o XPS 100mm grubość. 1
Vesla Opublikowano 27 Października 2023 Opublikowano 27 Października 2023 Tak ale... XPS a EPP to dwa różne materiały. Xps jest kruchy oczywiście nie tak jak zwykły styropian, Epp podrawi znieść wiele zanim pęknie. Najperw się kompresuje i łatwo go potem "naprawić" gorącą parą. Ale dostępność i koszt są różne.
Atomizer Opublikowano 30 Października 2023 Opublikowano 30 Października 2023 XPS może jest i bardziej kruchy ale dość sztywny i wystarczająco wytrzymały do budowy modeli średniej wielkości. Jedyny minus to że można go łatwo zarysować podczas lądowania w trawach. A na epp to chciałbym dobry namiar w dobrej cenie aby przetestować ten materiał do budowy kolejnych modeli ?
Vesla Opublikowano 30 Października 2023 Opublikowano 30 Października 2023 36 minut temu, Atomizer napisał: na epp to chciałbym dobry namiar w dobrej cenie aby przetestować ten materiał do budowy kolejnych model To i ja poproszę ? jak narazie budowałem z tych rolerów do yogi. Link powyżej.
Vesla Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Takie dzisiejsze spokojne latanie. Gps pokazał maksymalną pow. 100km/h trochę słabo ale zabawa jest. Kamera na czapce więc trzęsie lekko. Najlepiej oglądać na monitorze bo na telefonie to g... widać https://m.youtube.com/watch?v=PXCJZOToe-U
robertus Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2023 Nie wiem, może mi się wydaje, ale sprawia wrażenie, że ciężko mu się lata. Z wlotem i wylotem masz wszystko w porządku?
Vesla Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Raczej tak ale jeszcze popracuję nad nim. Zmniejszyłem timing na low. Przestawię na med i zobaczę. Potem jeszze raz na high. Wylot wydrukowany na 95% fsa. Zastanawiam się czy nie wydrukować na 85%. Co Ty na to? 33 minuty temu, robertus napisał: Nie wiem, może mi się wydaje, ale sprawia wrażenie, że ciężko mu się lata. Z wlotem i wylotem masz wszystko w porządku? Wlot jest jak widac na zdjeciu i filmie od dolu 4 male od góry dwa wielkie. Zmniejszanie nie ma sensu bo się dławi.
robertus Opublikowano 26 Lutego 2024 Autor Opublikowano 26 Lutego 2024 Tak wygląda ołówek na bananie Banan to kryptonim lotniska w Oleśnicy
Vesla Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego Taki mały update odnośnie miga. Jakiś czas temu przebudowałem go na wersje F13 i oczywiście zmieniłem malowanie. Koledzy pamiętający jeszcze biegające mamuty (tak jak i ja), pamiętają zapewne te zestawy modeli plastikowych produkowanych w DDR. I taki Mig21 F13 to był jeden z moich ulubionych modeli. Więc jak przebudowałem Mig 21FM na F13 to malowanie mogło być tylko z DDR. (Za jakiś czas zmienię na CCCP :-) w następny weekend idę go przewietrzyć.
robertus Opublikowano 23 Lutego Autor Opublikowano 23 Lutego Rurkę pitota masz odczepianą, bo jak nie to sama sie odczepi przy pierwszym lądowaniu. To taki minus F13
Vesla Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego Spoko. Przetestowane. F13 już latał a ta rurka jest sztywna ale elastyczna. Wygina się bez problemu.
RobRoy Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego Wcześniej w tym wątku poruszaliście temat EPP. Czy ktoś z Was znalazł jakieś sensowne źródło tego materiału ? O ile XPS to jakieś +-450 zł / m3 , to EPP które znalazłem to jakieś 6000 zł za 1 m3 !!!. Zważywszy na to że nie wszystko wychodzi - dużo odpadów ,jak ktoś wycina sporadycznie , dla siebie... to nie dziwię się że materiał nie jest popularny wśród "amatorów" wycinania.
Rekomendowane odpowiedzi