Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robert, a może wrócić do korzeni  i zorganizować zlot sympatyków "lataczy na sznurkach " z modelem  Akrobata,  ( coś na wzór zlotu sympatyków Wicherka). Ciekawe ilu było by chętnych?

Opublikowano
18 godzin temu, sylkub napisał:

Robert, a może wrócić do korzeni  i zorganizować zlot sympatyków "lataczy na sznurkach " z modelem  Akrobata,  ( coś na wzór zlotu sympatyków Wicherka). Ciekawe ilu było by chętnych?

Bardzo chętnie :) mam Rytm-a i Tajfuna, jak nie jeden to drugi by siadł do tego modelu, żeberka można by powycinać na laserze, reszta szybko do zrobienia. Pokryłbym barwionym papierem japońskim i pomalował tylko bezbarwnym. 

Ja byłbym chętny :) 

Opublikowano

W 1995 roku  , budowałem na modelarni w Domu Kultury do nauki pilotażu na uwięzi .

Model o nazwie ""Pętla ""  czy ktoś posiada te plany ? 

Model był bardzo prosty w budowie , kadłub to deska balsowa10mm  oklejona z obydwóch stron sklejką 1mm , skrzydła to rdzeń styropianowy , stateczniki to balsa 2mm 

Bardzo szybko się, budowało te Pętle by później uczyć się latać .

Czy ktoś, pamięta tą Pętle ? 

Opublikowano

Robert,  to prośba o zrobienie pliku ( jeśli masz czas ) .Miejsce myślę, że było by wyśmienite  u Łukasza ale on jeszcze o tym nie wie. Zobaczymy ilu będzie chętnych.

Pozdrawiam

S.K.

Artur ,czy te plany były gdzieś publikowane?

Opublikowano
13 godzin temu, sylkub napisał:

Artur ,czy te plany były gdzieś publikowane?

Chyba nie bo to , Instruktor miał na dużym formacie A0. 

Z tego co pamiętam , w tej chwili już nie ma tej modelarni. 

Dałem takie pytanie, bo sam mam chęć zrobić, sobie po tylu latach Pętle.

Znów przypomnieć, sobie stare dobre czasy .

Opublikowano

Plany Pętli były wydane przez APRL.

Mocno zużyty egzemplarz ocalał w moim archiwum.

Edit

Artur, dopiero teraz doczytałem, że Pętla którą robiłeś miała styropianowe skrzydło. Może to jednak było coś innego o tej samej nazwie.

petla.jpg

Opublikowano

Zapytam czy się podejmą skanowania.

Stan rysunku jest dość kiepski i może rozlecieć się na rolkach na kawałki A4.

Opublikowano

Witaj Pawle , 

Tak to były te plany , tylko Instruktor zmienił konstrukcje skrzydeł ze  klasycznych na styropianowe ze względu na naukę przez nas latania

Zmiana polegała , rdzeń styro , natarcie listwa sosnowa 5x5  dźwigary sosna 3x8 , spływ sosna 3x10  oklejony rdzeń styro papierem pakunkowym na wikol , reszta tak jak w planach jest .

By nikomu, nie było szkoda rozbić modelu pracochłonnego z skrzydłami konstrukcyjnymi .

Bardzo się cieszę ze masz te plany .

Popytaj jak z  skanowaniem , jestem bardzo chętny na te plany .

Gdybym je miał od razu wziąłbym się za budowę owej Pętli .

Pozdrawiam Cię Serdecznie 

Artur

Opublikowano
1 godzinę temu, kpawel napisał:

Zapytam czy się podejmą skanowania.

Stan rysunku jest dość kiepski i może rozlecieć się na rolkach na kawałki A4.

Skanować można również kładąc na szybie tak jak się robi ksero. Więc nic się nie podrze w czasie skanowania. Po drugie można przecież zrobić wpierw odbitkę ksero i dopiero tą odbitkę zeskanować.

Moim zdaniem nie ma żadnych obaw że coś się rozleci. Tam pracują fachowcy i na 100% sobie poradzą a jak nie to im podpowiedz tak jak napisałem.

Opublikowano

Konrad, rysunek ma format około 8xA4.

Skaner płaski mam dostępny max A3, spróbuję wieczorem skleić skan z 4 kawałków. Zobaczymy czy wyjdzie prosto.

Z jednego przejścia wchodzi w grę tylko ksero lub skaner wielkoformatowy, gdzie trzeba rysunek przepuścić przez rolki. Takie możliwości mam w najbliższej okolicy.

Wydrukowane toto jest na grubym, podłym papierze i leżało nie rozkładane ze trzydzieści lat. Ale jakoś poradzimy.

Opublikowano
Godzinę temu, kpawel napisał:

Konrad, rysunek ma format około 8xA4.

No to trochę zmienia sprawę.

Sorry nie wiedziałem że to taki format.

Opublikowano
7 godzin temu, kpawel napisał:

Przy okazji przepraszam Piotr, że wrzucam to w Twoim temacie.

Nie ma sprawy, w sumie same pozytywne decyzje i plany powstały co do latania na sznurku.

Plany Pętli też wyszły rewelacyjne :)

Opublikowano

Bardzo ładny projekt - przyznaję, że nie znałem tego modelu, a to jest konstrukcja samego Jana Burego.  Śliczny rysunek i uroczy opis:) Dzięki za udostępnienie. Trzymam też kciuki za postępy w budowie akrobatki z pełnym kadłubem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.