Market Opublikowano 15 Marca 2021 Opublikowano 15 Marca 2021 Apropos ściągania z drzewa to pewnie już było ale warto przypomnieć 1 1
dariuszj Opublikowano 15 Marca 2021 Opublikowano 15 Marca 2021 Godzinę temu, Market napisał: Apropos ściągania z drzewa to pewnie już było ale warto przypomnieć Takie rzeczy to tylko w Ameryce. U nas pilot już by co najmniej 2x stracił licencję - raz za zawis praktycznie wśród drzew, a dwa za lądowanie w innym miejscu niż oficjalnie do tego przeznaczone. Jaka afera była jak pilot śmigłowca wylądował koło stacji paliwowej i poszedł z kanistrem po paliwo.
AKocjan Opublikowano 16 Marca 2021 Autor Opublikowano 16 Marca 2021 18 godzin temu, dariuszj napisał: Takie rzeczy to tylko w Ameryce. U nas pilot już by co najmniej 2x stracił licencję - raz za zawis praktycznie wśród drzew, a dwa za lądowanie w innym miejscu niż oficjalnie do tego przeznaczone. Jaka afera była jak pilot śmigłowca wylądował koło stacji paliwowej i poszedł z kanistrem po paliwo. @dariuszj takie sporty do najbezpieczniejszych nie należą .
d9Jacek Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 W dniu 15.03.2021 o 00:18, grzegor napisał: .........słońcu czasem czają się Messery........ .....So, be aware the Hun in the sun...... 1
young Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 Zauważyliście jak pilot mięko wylądował !
grzegor Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 19 godzin temu, d9Jacek napisał: .....So, be aware the Hun in the sun...... Jasne, trzeba. Ale najczęściej lecę BF 109 F, G-10 albo K i to te słabe Spity V muszą kręcić szyjami. W IX w czterdziestym drugim, trzecim nie trzeba się tak rozglądać bo lata się wyżej z M61, 70 i ew. 63 niż BF-y czy FW. Lecz nie wiem czy malując IX tak jak V nie spadły osiągi tej piance do standardu piątki ?.
AKocjan Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Opublikowano 21 Marca 2021 W dniu 19.03.2021 o 08:26, grzegor napisał: Jasne, trzeba. Ale najczęściej lecę BF 109 F, G-10 albo K i to te słabe Spity V muszą kręcić szyjami. W IX w czterdziestym drugim, trzecim nie trzeba się tak rozglądać bo lata się wyżej z M61, 70 i ew. 63 niż BF-y czy FW. Lecz nie wiem czy malując IX tak jak V nie spadły osiągi tej piance do standardu piątki ?. Bf -109 jak dla mnie to przeciętny projekt, wyniesiony na piedestały przez propagandę a następnie kulturę masową. Gdybym miał wybierać na czym się szkolić (Dysponując swoją wiedzą inżynierską) wybrałbym Spitfire'a :P. Bf 109 był zbyt trudny w pilotażu i niebezpieczny. @grzegor - moje malowanie tylko nawiązuje do historycznego
Ares Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 W dniu 21.03.2021 o 12:11, AKocjan napisał: Gdybym miał wybierać na czym się szkolić (Dysponując swoją wiedzą inżynierską) wybrałbym Spitfire'a :P. Bf 109 był zbyt trudny w pilotażu i niebezpieczny. A ,że tak zapytam z ciekawości :jakiej specjalności jesteś inżynierem ?
grzegor Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 W dniu 21.03.2021 o 12:11, AKocjan napisał: Bf -109 jak dla mnie to przeciętny projekt, wyniesiony na piedestały przez propagandę a następnie kulturę masową. Gdybym miał wybierać na czym się szkolić (Dysponując swoją wiedzą inżynierską) wybrałbym Spitfire'a :P. Bf 109 był zbyt trudny w pilotażu i niebezpieczny. Jak bym miał do wyboru ( ktoś by mnie do tego zmusił ) do szkolenia tylko te dwa to też bym wolał Spita ?. Ale jakby nie było musu to bym zrezygnował z tej impry. Szkolenie od podstaw na którymś z tych myśliwców zakończyło by się pewnie na pasie startowym lotniska ? jeszcze przed startem. Na początek może jakiś Tiger Moth by się nadał lepiej. W dniu 21.03.2021 o 12:11, AKocjan napisał: ... moje malowanie tylko nawiązuje do historycznego Jasne, wiem. Nie moja sprawa, Twój model. Wszędzie widuję te IX z malowaniem Zumbacha. Spoko nic nowego. 1
d9Jacek Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 2 godziny temu, grzegor napisał: Tiger Moth by się nadał lepiej. PO-2 ( CSS-13) samo startowało i samo latało
AKocjan Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Opublikowano 24 Marca 2021 21 godzin temu, grzegor napisał: Jak bym miał do wyboru ( ktoś by mnie do tego zmusił ) do szkolenia tylko te dwa to też bym wolał Spita ?. Ale jakby nie było musu to bym zrezygnował z tej impry. Szkolenie od podstaw na którymś z tych myśliwców zakończyło by się pewnie na pasie startowym lotniska ? jeszcze przed startem. Na początek może jakiś Tiger Moth by się nadał lepiej. @grzegor ogólnie Ci piloci mieli przerąbane, symulatorów nie było. Przesiadka z lekkiego samolotu szkolnego na rasowy myśliwiec była potężnym skokiem . Dlatego tak ważne dla mnie są dobre właściwości pilotażowe myśliwców z tamtego okresu. Obecnie się o tym zapomina i podaje tylko osiągi w słupkach :D. 21 godzin temu, grzegor napisał: Jasne, wiem. Nie moja sprawa, Twój model. Wszędzie widuję te IX z malowaniem Zumbacha. Spoko nic nowego. Mnie wizualnie najbardziej się podoba Spit IX ze względu na trochę wydłużony kadłub, symetryczne wloty do chłodnic. Stąd IX w mojej kolekcji. V nie przewiduję, może kiedyś.
grzegor Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 13:57, AKocjan napisał: @grzegor ogólnie Ci piloci mieli przerąbane, symulatorów nie było. Przesiadka z lekkiego samolotu szkolnego na rasowy myśliwiec była potężnym skokiem . Dlatego tak ważne dla mnie są dobre właściwości pilotażowe myśliwców z tamtego okresu. Obecnie się o tym zapomina i podaje tylko osiągi w słupkach :D. E no tam po drodze były jeszcze jakieś Magistry, Mastery i Harwardy. Nie tak od razu. A to że mieli jazdę bez trzymanki to na pewno...Wersje szkoleniowe, dwustery to były nieliczne samoloty, późne i nie odegrały roli. W dniu 24.03.2021 o 13:57, AKocjan napisał: Mnie wizualnie najbardziej się podoba Spit IX ze względu na trochę wydłużony kadłub, symetryczne wloty do chłodnic. Stąd IX w mojej kolekcji. V nie przewiduję, może kiedyś. O tym to lepiej nie zaczynać dyskusji bo dla modelarza historycznego ten Donald na IX to kuriozum ?. Ale jak napisałem nie moja sprawa. W dniu 23.03.2021 o 18:26, d9Jacek napisał: PO-2 ( CSS-13) samo startowało i samo latało Pewnie tak. Pewnie przyjemny samolot jako cywilny. No i bombowiec nocny, strategiczny prawie ? wcześniej. Jeden w Krośnie latał kiedyś CSS. Ładniutki był niebieski. 1
AKocjan Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Opublikowano 25 Marca 2021 1 godzinę temu, grzegor napisał: O tym to lepiej nie zaczynać dyskusji bo dla modelarza historycznego ten Donald na IX to kuriozum ?. Ale jak napisałem nie moja sprawa. traktując to jako malowanie okazjonalne - nawiązujące do historycznego problemu raczej być nie powinno . Takie malowania są nawet na niektórych samochodach . W czasie walk raczej nie było czasu na szkolenie, straty szybko trzeb było uzupełnić.
grzegor Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 9 minut temu, AKocjan napisał: traktując to jako malowanie okazjonalne - nawiązujące do historycznego problemu raczej być nie powinno . Takie malowania są nawet na niektórych samochodach . Racja, są i to ładne niektóre. Właściciel decyduje i dobrze.
AKocjan Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Opublikowano 25 Marca 2021 14 minut temu, grzegor napisał: Racja, są i to ładne niektóre. Właściciel decyduje i dobrze. tak naprawdę kwestia zastosowania modelu, mój na konkurs nie pojedzie
Rekomendowane odpowiedzi