Ziggy Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Witam Ta forma latania jest teraz bardzo popularna w Australji : F3RES i ERES. Modele o rozpietosci do 2m. Zbudowalem model SLITE ( Holzmodelbau Schweiger kit ). Pierwszy do latania pary pomocy " Bungee " sila ciagu 4kg. Waga modelu 468 g. Lata wspaniale. Zbudowalem także drugi kadłub z silnikiem elektrycznym od Snipe 2 ( Vladimir model ).Jeden zestaw kołpak, śmigło,silnki i speed controller. Uzywam to samo skrzydlo. Elektryczny zestaw wazy 475g. Bateria Tattu 450 mAh. Serwa Blue Bird HV. Baterie zmieniam po dwóch lotach. Latam głównie w parku : Victoria Parkw zasadzie w centrum Adelajdy. To tylko 5 min od domu. Ten park był używany do wyścigów konnych w przeszłości teraz jest jak Central Park w NY. Trzeba uważać tylko jak zaczynaja grac w cricketa. Dopuszczalna wysokość 400 feet ,okolo122m. To wystarcza na taki model. Zawody sa tylko na naszym klubowym lotnisku i możemy latac az do 1400 feet. Czasami latam w tym parku elektrykiem Grand Tundra.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Pięknie. Takie lekkie szybowce to fajna sprawa. Buduję podobny model, będzie ciut cięższy bo do latania przy wietrze ale idea podobna. Ja mieszkam w małej miejscowości i często z braku odpowiedniej nawierzchni muszę lądować na zbożu lub na polnych drogach. Modele motoszybowców o małym obciażeniu powierzchni nośnej się do tego celu znakomicie nadają a i termikę nisko można łapać. Pozdrowienia z Polski do dalekiej Austalii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagdus Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Witaj Ziggy, tak, RES staje się bardzo popularny. Ja u twórcy Twojego Slite (SETA Modelltechnik - Josef Gergetz) kupowałem cały osprzęt do startu - świetna guma! Jako model wybrałem jednak Pulsara 2500 w wersji RES. Wykonany jest na gotowo rewelacyjnie i to zniechęciło mnie do samodzielnej budowy. Ogólnie świetna zabawa i fajny relaks. Pozdrawiam Krzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Co to za kategorie F3RES i ERES. Szukam opisu ... Nie wiem kto tu starszy - Ja czy mój komp ... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 do poczytania coraz bardziej popularna także w Niemczech. Dla mnie fajne, bo małe i termiczne, bez silnika, tylko bez lotek mi do końca nie pasuje. po ang, może być? F3-RES-rules-DRAFT0.1.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Mam RES-y klasyczne tj. bez lotek jak też motoRes w wersji motoszybowcowej (silnik Hacker z reduktorem). W locie szybowcowym i termicznym przyjemniejszy jest klasyk, zakręt przy użyciu steru kierunku wykonuje bez utraty wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristoferbp Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 jeśli nie angielsku to może po czesku? ? od str 120 Rozdział 9.4.8 SRad2019.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areq Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Gdyby ktoś chciał powalczyć tego typu modelami to przed Covidem organizowaliśmy w Pińczowie (woj. świętokrzyskie) 2x w roku zawody wszelkich szybowców do 2m rozpiętości. Regulamin jest u nas trochę szerszy, więc lotki, klapy czy jakaś inna mechanizacja płata jest dopuszczona gdyby komuś brakowało tego w F3RES Ostatnie lata lataliśmy na zboczach, ale pojawiają się też głosy żeby przełamać tą formułę i jeden dzień zrobić na lotnisku. Tak te zawody były rozgrywane kilkanaście lat temu. Mam nadzieję, że w tym roku uda się choć raz te zawody zorganizować - polecam obserwować stronę fb https://www.facebook.com/zonkteampl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Z Angielskiego znam dwa słowa - copy ... i paste ...;-) i jakoś sobie radzę. Gdyby jednak ktoś chciał przeczytać po polsku z grubsza przetłumaczone , to służę ... Można poprawić jeżeli goglwy tłumacz coś pochrzanił Przepisy klasowe F3- RES .doc Ja to zrozumiałem w skrócie tak - F3-RES drewniane modele szybowców o rozpiętości do 2000 mm sterowane tylko sterem kierunku i wysokości wypuszczane z holu gumowego gdzie punktacji podlega celność lądowania. Proszę poprawić jeżeli coś się nie zgadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagdus Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 RobRoy, idea tej klasy powstała w związku z chęcią powrotu do prostoty szybowania w miarę tanimi modelami. Dla młodzieży uczestnictwo w dzisiejszych zawodach F5J jest praktycznie nieosiągalne ze względu na cenę modeli często już w okolicach 2000 Euro. Nazwa RES to skrót od: R - Rudder, E- Eileron, S-Spoiler czyli kolejno: ster kierunku, wysokości oraz hamulec czy jakoś tam. Cała reszta przepisów jest już drugorzędna. Ma być prosto i tanio - no i to wypaliło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Mam plany ciekawego modelu klasy F3RES .Trzeba by w wolnej chwili zbudować bo idea klasy bardzo fajna nie tylko do rywalizacji w zawodach. Można sobie rekreacyjnie polatać ,tanio ale efektownie .Zobaczcie film: można nawet tak: (widać ,że doskonałość tych modeli jest całkiem dobra) zwłaszcza ,że teraz coraz trudniej o duże przestrzenie do latania cieżkimi i szybkimi modelami. Takim szybowczykiem można latać praktycznie wszędzie a jeszcze jak się dołoży jakiś mały silniczek do wyciągania to już w ogóle rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktoreksz Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 W dniu 23.04.2021 o 19:21, bagdus napisał: ...RES to skrót od: R - Rudder, E- Eileron, S-Spoiler czyli kolejno: ster kierunku, wysokości oraz hamulec czy jakoś tam... E -Elevator, czyli ster wysokości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Ciekawa klasa jak dla mnie. Spokojne latanie. Może to z wiekiem przychodzi ... ? Ma ktoś dokładne plany modelu FRESH albo coś równie ciekawego? Tak - wiem, w sieci tego pełno, powiecie. Dlatego pytam o sprawdzony model... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Tu jest trochę o budowie tego modelu https://www.rc-network.de/threads/fresh-segelflugmodell-für-f3-res-präsentation.583610/ A tu masz budowę z planami https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2799287-Sultan-600-F3-Res Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 dziobak Dzięki za pomoc. Dla mnie na dzień dzisiejszy - każdy szybowiec sterowany tylko R-E będzie RESem. Poszukam coś w zasięgu wzroku, albo przerobię mój wiekowy A2 na RESa. Zobaczymy jak mi się to spodoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Witam, Dostalem film od kolegi z Queensland, latali wczoraj konkurecje ERES https://youtu.be/S2a2HYher0g Ziggy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koriolan2 Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Bardzo zaciekawił mnie temat. To jest coś dla mnie ale czy istnieją gotowe zestawy takich modeli ? .Prosze o namiary jak by ktoś coś za co z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Cokolwiek stąd będzie spoko:https://www.hyperflight.co.uk/products.asp?cat=RC+Models&subcat=F3-RES+Thermal+Gliders Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koriolan2 Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Dzięki za szybką odpowiedż .Bardzo ciekawa oferta. Pewnie coś wybiorę bo temat mnie wkręca. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 29 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2023 W dniu 20.05.2021 o 13:17, Patryk Sokol napisał: Cokolwiek stąd będzie spoko: https://www.hyperflight.co.uk/products.asp?cat=RC+Models&subcat=F3-RES+Thermal+Gliders Czy z innego kierunku można gdzieś jeszcze kupić model f3 res, np Czechy ??, niemcy?? , moze w Polsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi