mirolek Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Przez weekend posiedziałem nad skrzydłami. ... udało się je skończyć, przygotowane do pokrycia ważą odpowiednio: Jest zatem lekko i w przypadku górnego skrzydła dość sztywno natomiast dolne skrzydło .... przypomina skrzydło "Jaskółki" ? Pokrycie usztywni płat ale w drugiej wersji zwiększę grubość profilu bo przy pasowaniu do kadłuba, sporo brakowało i musiałem nakleić 4mm balsy aby dolne skrzydło dopasować je do laminatowego gniazda. Kombinuję też z mocowaniem silnika .... wzmocnienia jakie wkleiłem są dopasowane do AXI 2814/16 jaki mam w modelu Spada i ten silnik z łożem wstecznym mieści się pod maskę idealnie ? .... "czerwony plaskacz" wymagał niestety korekty mocowania które wykonałem z 32mm klocka epp. W kolejnym modelu dedykowanym pod ten silnik, laminowanie kadłuba trzeba będzie wykonać wraz z maską silnika jak pokazuje to w równoległym wątku Marcin. Wtedy sklejkową wręgę silnika da się osadzić w innym miejscu a taki klocek nie będzie konieczny. Traktuję to rozwiązanie prototypowo_przejściowo aby sprawdzić sam silnik i konfigurację 6s ale docelowo model chyba będzie latał na AXI a ten "czerwony plaskacz" umieszczę w Spadzie, gdzie mogę przesunąć wręgę silnika co dodatkowo jeszcze poprawi dostęp do pakietu. ms 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 17 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Przygotowałem z pasków Al stójki pod skrzydło i jestem bardzo ciekaw, czy sprawdzi się "w boju" pomysł klejenia alu między epp a laminat. Mocowanie płata to zawsze największy problem w modelach ww1, precyzyjnie ustawia się kąty zaklinowania w pracowni, mozolnie wkleja sie stójki i słupki a te po drobnej kolizji lecą w drzazgi i na zawodach klei się potem wszystko jak popadnie ? ms 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 17 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Co prawda mój N-17 jest już historią, która zniknęła razem ze starym forum ACES, ale jest kopia na naszym płockim forum może coś Ci się przyda: http://rcplock.pl/forum/viewthread.php?thread_id=1713&rowstart=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 6 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 Po krótkiej przerwie na zimowe ferie a potem zdarzenia które chyba zrujnowały nasz sposób pojmowania współczesnego świata, wróciłem do swojej pracowni. Budowa modelu pozwala na chwilę się oderwać i odprężyć umysł, dlatego małymi kroczkami wykańczałem skrzydła i przygotowywałem je do oklejania. Sporo różnych drobiazgów jest do wykonania przed położeniem folii ... mocowanie skrzydła do stójek, mocowania pod słupki, mocowania serw a wszystko potem trzeba "otulić" balsą aby dało się przykleić folię Folia z przeceny i ma takie szare przebarwienia ale mam nadzieję, że od spodu niewiele będzie widać. Skrzydło będzie przykręcane od na śrubkach M3 zatopionych od góry w żywicy Zostały do oklejenia i zamontowania lotki ale chciałem zobaczyć jak wygląda w całości zmontowany model, postawiłem go również na wadze z pakietem, reglem, odbiornikiem i waga pokazała 962g ... dojdą jeszcze serwa w kadłubie, popychacze na ogon, słupki, farba i wykończeniowa galantria. Nie uda się zmieścić w 1kg ale 1,05kg jest do osiągnięcia, to chyba będzie dobry wynik :-)) ms 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 Ładnie to idzie. Konkurencja nie śpi (nie moja konstrukcja): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 7 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 Jeśli 1050 to waga z pakietem, to bardzo dobra waga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 7 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 A nie mogłeś wstawić serw np tak, lub coś w tym rodzaju, byłoby estetyczniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 7 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 Cytat A nie mogłeś wstawić serw np tak, lub coś w tym rodzaju, byłoby estetyczniej? Mogłem .... ale nie chciałem bo to nie makieta tylko model aircombat ? Nie chodzi zatem o estetykę a o prostotę i funkcjonalność. Serwo leżące wymaga klapki zamykającej a klapka wymaga oparcia oraz kilku śrubek aby ja zamocować. W pokazanym rozwiązaniu serwo przenika przez żebro a zatem jego wymiana to konieczność wycinania a potem uzupełniania pokrycia ... jak to zrobić w szczerym polu na zawodach? W montażu pionowym od góry jestem w stanie wymienić serwo w trakcie trwającej walki i ponownie wystartować ? Cytat Jeśli 1050 to waga z pakietem Tak, taką wagę powinienem osiągnąć razem z pakietem, obecne 960g jest wraz z pakietem. Skrzydła są bajecznie lekkie ale czy to się sprawdzi w walce ? .... sprawdzimy w Płocku ? Cytat Konkurencja nie śpi Oczywiście, jedni drukują inni laminują a jeszcze inni przerabiają piankowe ESA ....i to jest SUPER, bo jak spotkamy się na zawodach to mam nadzieję ilość startujących w ww1 będzie porównywalna z ww2. Na koniec, wojskowy sznyt lub jak wolą młodzi wojskowy "out fit" modelu ? jeszcze tylko ten ogon do poprawy i chyba mi się zaczyna juz podobać ? ms 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 7 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 Serwo od góry dobrze łapie taśmę i większość zawodników na WASG tak miała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 7 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 8 godzin temu, mirolek napisał: jeszcze tylko ten ogon do poprawy i chyba mi się zaczyna juz podobać ? ms Zdecydowanie do poprawy. Przede wszystkim do powiększenia.? Znacznego powiększenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 9 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Prawidłowo wyskalowany statecznik okleiłem folią samoprzylepną ale już w ręce wyglądał ciężko, po położeniu na wadze lekko się przeraziłem ? Zdjąłem zatem folię samoprzylepną i pokryłem poliwęglan folią solitte która pasuje kolorystycznie do skrzydła, waga SW spadła o 6g czyli na nosie około 36g mniej balastu. Ogon chyba nieźle się prezentuje ale i tak niepokoi mnie jego ciężar ... obawiam się, że poliweglan trafi do wersji spalinowej a w elektryku skończy się wymianą SW na ażurową konstrukcję balsową ? Słupki wykonałem z balso sklejki i pod górnym skrzydłem montowane są na haki w dołem skręcone jednym wkrętem ... z tego rozwiązania jestem bardzo zadowolony bo lekko i sztywno wyszło ? ... a model wygląda już chyba na myśliwca ww1 ? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POGO Opublikowano 9 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Hej Mirku... Zamiast tego poliwęglany weź tecpol... Taka sama technika a troszkę lżej... tu statecznik z mego Se5.... Spokojnie daje radę w kombat owych akcjach.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 10 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Czy możesz podać jakieś szczegóły tego materiału ? Wg. tego co czytam w iternetach, Tekpol produkuje właśnie komorowy poliwęglan. Może stosujesz płytę 3mm ? Ja użyłem 4mm bo nie miałem kawałka z płyty 3mm o koniecznej szerokości. Ster kierunku mam z płyty 3mm i ta płyta jest znacznie lżejsza. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 10 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Mirku- inaczej to coroplast, częściej stosowana nazwa. Dla wzmocnienia takiego statecznika można wsunąć w kanaliki patyczki do szaszłyków. Można też dobrać kolor, żeby już nie malować (skala dostępnych barw jest jednak uboga). Nie chcę się tu śmiecić i narzucać ze swoimi wątkami, ale gdybyś chciał poczytać o technologii i modelach (całych) z coroplastu, to poszukaj na naszym forum wątków o Marabucie, CSS-13 i Skyboyu. Jest dużo wskazówek i pomysłów. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 11 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Dziękuję za informację, znam oczywiście coroplast i śledziłem wątek budowy modelu z tego materiału, stosowałem go również w modelach ESA Jedyna wada coroplastu to mała sztywność. Zastanawiałem się czy go nie użyć ale miałem duże wątpliwości. Przy wielkości statecznika poziomego jaki potrzebuję w N11 konieczne byłby dwa pręty węglowe osadzone na kleju wypieniającym aby go usztywnić, dlatego zdecydowałem się na poliweglan 4mm który w tej grubości jest wystarczająco "samosztywny". Coroplast jest świetnym materiałem ale nie do końca mu ufam w zastosowaniu na statecznik poziomy w aircombacie. Mam takie stateczniki (SW i SK) w modelu Saetta w wersji ESA i miałem w pierwszym modelu Pfaltz'a. Niestety na ogonie są duże obciążenia i przy wychyleniach powierzchni sterowych coroplast się odkształca a model niespodziewanie ucieka z toru lotu. Wzmocnienia węglem pomagają ale z czasem i tak dochodzi do "płynięcia" materiału na naciętej jako zawias komorze i model ucieka. Dlatego po wielu próbach z tym materiałem w drugim zbudowanym modelu Pfaltz'a ESA zastosowałem już na ster wysokości epp a coroplast wykorzystuję tylko na ster kierunku. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 15 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 Zamontowałem popychacze, upakowałem zasilanie i zaprogramowałem odbiornik, budowa modelu skończona ? Mało wnikliwie śledzicie relację ? 6 marca pokazałem zdjęcie ze zmienionym silnikiem ale nikt nie zwrócił uwagę na ten detal, teraz chyba wszystko juz jest widoczne jak na dłoni. Zmieniłem silnik i zasilanie na zestaw 3S jaki stosowałem w modelu Spad. Ten piankowy klocek budził wewnętrzny sprzeciw dlatego czerwony naleśnik już jest zamontowany w innym modelu a Nieuport 11 wystartuje z silnikiem AXI 2814/16 i pakietem 3200mAh 3s Ostateczna waga do lotu wyszła chyba nieźle ... ... ale jak zawsze więcej niż się wydaje. Planowałem zmieścić się w 1100g zatem cel osiągnięty ale 1050 było tak blisko .... oblot i ewentualne doważanie dopiero przede mną zatem waga ostateczna może jeszcze ulec zmianie. Na teraz środek ciężkości mam dokładnie w środku szerokości skrzydła mierzone nad kadłubem i tu mam pewien problem, skrzydło jest lekko ukośne do tyłu - gdzie zatem i jak podpierać model aby sprawdzić wyważenie. Wcześniej o tym nie myślałem ale im dalej od środka modelu tym gorzej go podeprzeć w pozycji odwróconej, tylko w pozycji normalnej daje się go jakoś utrzymać ale czy to jest wiarygodne? Jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia w tym zakresie to chętnie skorzystam. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 19 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Nie mogłem się oprzeć słonecznej pogodzie i wybrałem się z modelem na lotnisko. Figurka pilota, rzepy do montażu pakietu i odbiornika , dodatkowa sklejka przesuwająca silnik o 3mm do przodu, gumki do podwozia i nie wiem co jeszcze sprawiło, że model pokazał ostatecznie na wadze 1092g. Mimo przesunięcia silnika nadal miałem wrażenie, że wyważenie jest zbyt tylne i pierwszy krótki lot potwierdził moje obawy. Nie było rano nikogo kto mógłby sfilmować tą minutę walki o życie i chyba dobrze bo takie latanie które po już chwili wiadomo, że sprowadzi się do minimalizacji strat raczej do oglądanie się nie nadaje. Model miał ładny prostoliniowy rozbieg i spokojnie sam się oderwał od pasa ale wtedy dotknąłem steru wysokości a model wystrzelił pionowo w górę a po drobnej korekcie miał ochotę na nurkowanie. Udało się go po chwili wyrównać i sprowadzić niżej ale około 1,5 metra nad ziemią już nie dałem rady, siadał ewidentnie tyłem i w końcu zwinął się na lewe skrzydło. Usłyszałem trzask i było jasne, że będzie trochę pracy ? Ostatecznie banan na twarzy bo konstrukcja modelu "zapracowała" dokładnie tak jak zakładałem. Uderzając lewym skrzydłem dolne się prawdopodobnie odkształciło na gumach i nie ma żadnych uszkodzeń a górne złamało się tu gdzie powinno czyli prawie na środku. Małe klejenie dźwigara i naprawa pokrycia w jednym segmencie .... pół godziny i po sprawie ? Nie zamierzam kleić z przodu balastu a skłaniam się do wykonania lżejszego listewkowo-balsowego statecznika bo 10 gram mniej na ogonie to około 50-60g mniej na przodzie. Jestem pozytywnie nastawiony do tej zmiany bo te kilka chwil z modelem w powietrzu mimo kłopotów z nadsterownością potwierdziło, że to będzie szybka i zwrotna maszyna ... oj tak, będzie z tego rasowy kombat ww1 ? ms . 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 20 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 Nie dało się przesunąć pakietu jeszcze troszkę do przodu? Zawsze do czoła pakietu można przykleić na rzepie kawałek styropianu jako poduszkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 20 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 No tak nie wiem dlaczego założyłem Mirku że robisz spalinę bo bym Cie przekonywał do rezygnacji z elektryfikacji. Nieuporta można zrobić na 6S ale jest to proszenie się o kasację pakietów .Alina już to zaliczała i w końcu zamieniła Axi na OSmaxa. Ten model ma tak krótki dziobek że nawet pakiet bezpośrednio na osłonie trzeba było doważyć 15gramami ołowiu. Statecznik miałem najpierw balsa potem listwekowy a na końcu ażurowana sklejka balsowa1,5+1,5 mm na krzyż i folia poliwęglanowa z kondensatora (teraz można pokryć lekką folią od Marka R.) PS W N17 którym latam zamiast ołowiu dałem cięższe koła a to górne mocowanie stójek muszę przerobić na Twoje bo mam odwrotnie -haczyk w skrzydle i to się nie sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 21 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Piotrze, zobacz na pierwsze zdjęcie. Pakiet jest ustawiony ok.1 cm za śmigłem, bardziej w przód już się nie da ? Prawdę napisał Marian, ten model "to proszenie się o kasację pakietów" i niestety mam właśnie takie obawy, że przy krecie pakiet będzie uszkodzony. Mimo takich ponurych wniosków jeszcze teraz nie odpuszczę, klei się statecznik balsowy i zobaczymy co to zmieni. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi