Viper Opublikowano 11 Czerwca Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca Pozycja obowiązkowa zwłaszcza dla wszystich miłośników militarnych symulatorów (jetów) Podobnie jak "How to live and die in virtual sky" - Dana "Crash" Crenshaw`a oraz film "Art of the kill" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 15 Czerwca Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca W numerze Kwietnowym Angielskiego czasopisma Aeroplane ukazal sie obszerny, 17 stronicowy artykul o samolotach P11, ich walce we Wrzesniu '39 a takze o ich konstruktorze. Dzisiaj go kupilem i jeszcze nie zdazylem nic przeczytac: Z kolei w czasopismie Flypast ukazal sie artykul autorstwa Richard King o zestrzelaniach Niemieckich samolotow przez Dywizjon 303 podczas bitwy o Anglie. Oficjalna, ogolnie znana liczba to 126. Liczba ta jest czesto uwazana za zawyzona przez rzad Angielski, w celach propagandowych. Richard King spedzil 10 lat studjujac ten temat i napisal o tym ksiazke. Okazuje sie prawdziwa liczba zestrzelen to 128½. Bledy podobno glownie wynikaly z mylnego rozpoznawaia sylwetek samolotow wroga. Napisal ja dosyc dawno i sa tylko dostepne uzywane ksiazki: https://www.wob.com/en-au/books/dr-richard-king/303-squadron/9781906592035/GOR010247188?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuL7m5J7dhgMV6VUPAh1jqA_kEAQYASABEgKEufD_BwE&gclsrc=aw.ds 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 15 Czerwca Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca Ta książka Kinga, do której link podajesz wyszła i po polsku 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca Czytałem. Dobra. Powiedzielibyście na której stronie jest szerzej o tych 128 zestrzeleniach ( czy chodzi tylko o przypis pod gwiazdką? ). Przeoczyłem albo w polskim wydaniu nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca Szczerze to nie pamiętam tego faktu. Inna sprawa że czytałem dość dawno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 11 Września Udostępnij Opublikowano 11 Września Kolejna pozycja w mojej kolekcji, ze względu na rok wydania 1951 jak i stan książki bezcenna 🤗. Tłumaczenie i rysunki wykonał Paweł Elsztein. Warto podkreślić że ta książka w nakładzie 5000 egz ukazała się parę lat po zakończeniu wojny. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 11 Września Udostępnij Opublikowano 11 Września Szkoda, że nie w pliku pdf... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 13 Września Udostępnij Opublikowano 13 Września W dniu 11.09.2024 o 21:13, RomanJ4 napisał: Szkoda, że nie w pliku pdf.. Ja jestem starej daty co do książek , papier to papier do czytania nie potrzeba prądu. 🤩 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 13 Września Udostępnij Opublikowano 13 Września Owszem, też wolę papier, ale tak łatwiej rozmnożyć i rozpropagować. A i wydrukować sobie można.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 13 Września Udostępnij Opublikowano 13 Września 2 godziny temu, young napisał: Ja jestem starej daty co do książek , papier to papier do czytania nie potrzeba prądu. 🤩 Tez wolę książki, ale jak się nie ma co się lubi... Nie wiem jak jest z prawami autorskimi, które książki można kopiować i przekazywać dalej.... Książek nie sprzedaje, ale z tych co mam mogę zrobić kopie - pdf, jpg.... tak żeby więcej osób miało dostęp do źródeł. Im więcej kopii tym większa szansa że te materiały przetrwają. Czasem stare zapomniane technologie dają dużo do myślenia .... a już przy budowie OLDKÓW są niezbędne. Ciekawe czy są możliwości aby na forum powstała biblioteka planów , książek, ...innych materiałów o modelarstwie , co do których prawa autorskie wygasły. Oczywiście powstaje pytanie - czy warto powielać to co jest w necie ? ... ale z drugiej strony - każdy model już ktoś zbudował, czy więc warto robić to drugi raz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 13 Września Udostępnij Opublikowano 13 Września Politechnika Lubelska udostępniła zbiór czasopism: https://bc.pollub.pl/dlibra/results?q=Technika+lotnicza+i+Astronautyczna&action=SimpleSearchAction&type=-6&p=0&sf=Date Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 13 Września Udostępnij Opublikowano 13 Września Polecam, już przeczytałem. https://sklep.muzeumlotnictwa.pl/pl/p/SZYBOWIEC-IS-A-SALAMANDRA/358 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 17 Września Udostępnij Opublikowano 17 Września To co kolega wspomina ja już mam . Pozycje godne polecenia . Jak pisze autor warto się wczuć w klimat tamtych czasów. Oprawa, zdjęcia i jakość wydania na wysokim poziomie. Czekam na kolejne pozycje z tej serii. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września Bedac w Polsce zakupilem ponizsze tytuly w ksiegarnich: A takze te dwie w antykwariacie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi