Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mjs Opublikowano 22 Stycznia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 Reportaż z modelarni od 5:20 min. https://cyfrowa.tvp.pl/video/wynalazki-i-konstrukcje,samoloty,60779594 A, tutaj Krosno 1963 rok: https://krosno24.pl/informacje/modelarstwo-jakiego-juz-nie-ma-i-lotnisko-na-filmie-z-1963-roku-i8421 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Market Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Oooo i dziewczyna modelarka jakaś się rezolutna znalazła (od 9:20) Swoją drogą może dałoby się zidentyfikować tych modelarzy z filmu - ciekawe czy nadal poświęcają się temu hobby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Godzinę temu, Market napisał: Oooo i dziewczyna modelarka jakaś się rezolutna znalazła (od 9:20) Swoją drogą może dałoby się zidentyfikować tych modelarzy z filmu - ciekawe czy nadal poświęcają się temu hobby. mozna, ale większośc z nich buduje i lata w innym wymiarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Łezka się w oku kręci,gdzie te czasy,prawie w każdej szkole były pracownie modelarskie,trochę lepiej lub gorzej wyposażone,ale były.W latach 60 kończyłem podstawówkę i technikum we Wrocławiu,w każdej tej szkole była modelarnia,a teraz? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Ten Pan co wypuszcza szybowca, to Jan Bury z Poznania. Wychowawca wielu pokoleń modelarzy.Wspaniały człowiek. http://www.aeroklub.poznan.pl/artykuly.php?id=54 A tu artykuł dodatkowy do tej imprezy. https://krosno24.pl/informacje/modelarstwo-jakiego-juz-nie-ma-i-lotnisko-na-filmie-z-1963-roku-i8421 Na drugim zdjęciu od lewej Pan Czesław Cimoszko ze Szczecina. Mimo podeszłego wieku ma się dobrze i jeszcze odwiedza imprezy na lotnisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Market Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Godzinę temu, d9Jacek napisał: mozna, ale większośc z nich buduje i lata w innym wymiarze Ja o tym pierwszym filmie. Lata '70 czyli jakieś 50 lat temu, to ta "młodzież" jest w okolicach 60-70 czyli wiek jak najbardziej zdatny jeszcze do pobudowania czy polatania Zidentyfikowałem tego pierwszego pasjonata z początku filmu. To obecnie profesor Marcin Cieński - profesor ... filologii polskiej w specjalności literatura oświecenia. Więc zupełnie nie poszedł w lotnictwo jak gorąco deklarował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Godzinę temu, bynek napisał: Ten Pan co wypuszcza szybowca, to Jan Bury z Poznania. Miałem okazję poznać Pana Jana . Nawet chwilę rozmawialiśmy na lotnisku w Lesznie gdzie jako sędziwy starszy pan oglądał zawody modeli swobodnie latających. Miał juz wtedy lat chyba prawie 90. To wspaniały człowiek i doświadczony modelarz. Moje pokolenie już takich ludzi nie "wyprodukowało". Kultura osobista , skromność , pracowitość oto czego dziś nam współczesnym ludziom brakuje. A film wspaniały. Proszę o więcej takich. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 I jeszcze Sylwester Kujawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Powiedzcie drodzy koledzy dlaczego obecnie ludzie nie mają tyle zapału i cierpliwości co kiedyś do uprawiania jakiegokolwiek hobby? Wszystko się szybko nudzi , mało kto trwale , latami się rozwija w swojej pasji. Szkoda bo dostępnośc sprzętu , materiałów jest większa niż kiedyś. To dla mnie wielka zagadka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Żadna zagadka moim zdaniem. Zawsze było łatwiej grać w gry na komputerze i tam coś 'budowac', nic rozkładać gazety, mozolnie coś wycinać, a potem składać, sprzątać etc. w szczególności, gdy zamknięto modelarnie. Mieszkałem w bloku i modelarnie miałem w pokoju, gdzie nie dało się nic zostawić na noc, tylko trzeba było odkurzyć, umyć etc. Potem otrzymałem pomieszczenie do dyspozycji to już była inna jakość.Myślę, że klikanie w necie jest łatwiejsze, atrakcyjniejsze, podobnie jak składanie z klocków. Z drugiej strony można złożyć drona lub heli, nie trzeba do tego odrębnego pomieszczenia, a jednak tez nie ma wielu pasjonatów, którzy chcieliby opanować sprzęt... Zatem kontrargument.Jesteśmy chyba wygodniejsi, a i oferta hobby jest bogata jak nigdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 2 godziny temu, Market napisał: Ja o tym pierwszym filmie. a ja o tym drugim , z 1963 roku Godzinę temu, Ares napisał: To dla mnie wielka zagadka..... tu większej zagadki nie ma...można tylko się zastanawiać , cytując Siarę, "co się stało,że się zesrało"...Ale wtedy wpłyniemy na wody rozważań , które są zle widziane na tym Forum.....Generalnie, taka mamy młodzież, jaką sobie wychowaliśmy 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 19 minut temu, d9Jacek napisał: Generalnie, taka mamy młodzież, jaką sobie wychowaliśmy Otóż to . 19 minut temu, d9Jacek napisał: Ale wtedy wpłyniemy na wody rozważań , które są zle widziane na tym Forum.. Święte słowa. I chyba nie tylko na naszym forum. Wolność podobno mamy ale nie o wszystkim mozna dyskutowaćTaka to wolność. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 3 godziny temu, Ares napisał: I chyba(nie) tylko na naszym forum. Inne Fora, dopuszczaja -pozwalaja na swobodna dyskusje dotyczącą istotych tematów . Od tego jest dział HP. Nie dopuszczaja tylko do obrazy uczuc .Kazdy ma prawo do własnych pogladów, aby w kulturalny sposób je przedstawiał. Nie ma natomiast prawa do obrażania innych uczestników dyskusji 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Rafał ( Schock), nie udawaj zmieszanego , możesz być wstrząsnięty bo to co w powyższym poscie to prawda (niestety) 6 godzin temu, FockeWulf napisał: a i oferta hobby jest bogata jak nigdy. no pewnie...lada moment z naszym hobby do podziemia zejdziemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 2 godziny temu, d9Jacek napisał: Inne Fora, dopuszczaja -pozwalaja na swobodna dyskusje dotyczącą istotych tematów . Od tego jest dział HP. Nie dopuszczaja tylko do obrazy uczuc .Kazdy ma prawo do własnych pogladów, aby w kulturalny sposób je przedstawiał. Nie ma natomiast prawa do obrażania innych uczestników dyskusji Nie no , nie twierdzę ,że nasze forum jest jakieś złe lub gorsze od innych. Jest spoko tylko po prostu o pewnych rzeczach i tutaj i wszędzie lepiej nie rozmawiać bo można mieć kłopoty. Dlatego sie zawsze śmieję ,że jest wolność a nie wszystko można powiedzieć lub napisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 8 godzin temu, d9Jacek napisał: Kazdy ma prawo do własnych pogladów, aby w kulturalny sposób je przedstawiał. Nie ma natomiast prawa do obrażania innych uczestników dyskusji O tak.. pamiętając Twoje zachowania w pewnych ,zamkniętych tematach to trochę się ta Twoja wypowiedź gryzie z rzeczywistością. 6 godzin temu, d9Jacek napisał: Rafał ( Schock), nie udawaj zmieszanego , możesz być wstrząsnięty bo to co w powyższym poscie to prawda (niestety) Prawda jest taka że wraz z ucięciem na forum jak piszesz -swobodna dyskusje dotyczącą istotych tematów- zabrakło Ci pożywki do udowadniania racji i swojej wyższości i znajomości wszelakich tematów. I bardzo dobrze się stało, jest spokojnie i nie nerwowo a Ty musisz szukać innych for by się spełniać . I tyle w temacie zmieszania . A wstrząśnięty jestem faktem że rozpierdzielasz temat . 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 16 godzin temu, Ares napisał: 16 godzin temu, d9Jacek napisał: Generalnie, taka mamy młodzież, jaką sobie wychowaliśmy Otóż to . To hasło od dawna nie jest już aktualne bo wychowanie przejęły media wszelkiego rodzaju i szkoła oraz urzędy tworząc przepisy różnego rodzaju włącznie z podatkowymi. Przykład sprzed paru dni z resztą znany przez wszystkich rodziców, gdzie za chuligańskie przewinienia kilku osób w klasie odpowiada cała klasa. Klasa cierpi, chuligani szczęśliwi że odpowiedzialność ich nie dosięgła indywidualnie, więc chętnie powtarzają swój wyczyn już nazajutrz z tym samym efektem odnośnie kary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Viper Opublikowano 25 Stycznia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 Z doświadczeń z innym forum hobbystycznym (o czym zresztą już wielokrotnie pisałem) uważam że akurat na tym jest spora wolnośc i dowolność, co wielokrotnie przekłada się niestety na dyskusje nic nie wnoszące, czy obrażanie innych i bicie piany, więc sugestie że tu jest jakaś nadmierna kontrola świadczą o braku doświadczeń z innymi, powiem więcej dobrze by merytoryczności rozmów większa kontrola zrobiła Od razu żeby nie było, nie mam powiązań z obecnym czy przeszłym zespołem moderatorów tego forum. Nawet w hyde parku jakieś ramy powinny istnieć i sama nazwa działu nie powinna być przepustką do przepraszam pisania głupot. Co do hobby, czy braku chęci do zabawy w modelarstwo, to dyskusja przypomina rozmowy przepraszam "starych dziadów, w stylu za moich czasów panie to było" To że my (sam jestem takim starym dziadem ) poszliśmy drogą modelarską i wiązało się to szczególnie kiedyś z pokonywaniem wielu problemów, to nie znaczy, że nasza droga jest jedyną słuszną i inne nie istnieją. Modelarstwo zawsze było raczej niszowe i takim raczej pozostaje. Po prostu my poszlismy taką drogą, ale inni mogą iść inną. Więcej szacunku i tolerancji do wyborów innych. I proszę nie spłycać, że młode pokolenie to tylko gra, patrzy w ekrany i świata poza tym nie widzi. Po pierwsze świat się zmienił, nowa technologia nas otacza i otaczać nas będzie w stopniu, którego sobie nawet nie wyobrażamy i to my zostajemy dinozaurami, a Ci młodzi doskonale się w tym odnajdują. Pytanie pozostaje czy nam się te zmiany podobają, czy nie, ale tu znowu trochę wracamy do tego stwierdzenia "za moich czasów...". Jako miłośnik symulatorów lotniczych śledzę pewne forum tej tematyce poświecone i mimo permamentnego braku czasu latam też symulatorami i jestem pełen podziwu, dla często młodych osób, które wczytują sie w manuale często o objętosci dochodzącej do tysiąca stron (najczęściej nie tłumaczone na polski) by nauczyć się obsługi samolotu, czy wojskowego, czy cywilnego, od startu zimnego samolotu, poprzez komunikację, kołowanie, start, lot, nawigację, walkę i powrót na lotnisko. A że to wirtualne latanie przypomina coraz częściej latanie prawdziwymi samolotami i procedury obowiązujące w prawdziwym lotnictwie, to wystarczy porozmawiać z pilotami prawdziwych symulatorów, którzy latają też tymi ogólnie dostepnymi na PC symkami. Więc dlaczego niby takie modelarstwo miałoby byc bardziej wartościowe, niż np. takie wirtualne latanie? Po prostu czasy sie zmieniły i można naprawdę poczuć sie pilotwem myśliwca siedząc przed komputerem niż bawiąc się modelem i zapewniam, że taki komputerowy pilot wie więcej o walce powietrznej, manewrach, silnych i słabych stronach każdej z maszyn niż przynajmniej części tu obecnych modelarzy wydaje się, że wie . Patologie były zawsze i wtedy i teraz, różnica jest taka, że teraz dzięki nowym mediom wszelkie "newsy" natychmiast się pojawiają i są propagowane. A za wychowanie młodego pokolenia odpowiadamy my wszyscy, poprzez swój przykład, poprzez pracę jaką w to wychowanie wkładamy i to nie jest tak, że zrobi to za nas szkoła, ksiądz, instruktor modelarski, jak my sami się nie postaramy. 8 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 25 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 W poprzednim systemie politechnizacja była wpisana w proces wychowania i miała docierać do najmłodszych, uczyć zręczności, techniki, zaradności i ambicji. Przygotowywać młode kadry techniczne do przemysłu m.in. lotniczego, a także do różnych form rekreacji, aktywności na świeżym powietrzu. Modelarstwo zaczynało się w kiosku z gazetami, gdzie pojawiały się miesięczniki tematyczne. Szkoły zachęcały do bezpłatnych zajęć pozalekcyjnych, w tym kółek modelarskich. W szkołach średnich były to już koła aeroklubowe. Domy kultury i Aeroklub dopełniały strukturę i otwierały rywalizację sportową. Były sklepy modelarskie. Były wytwórnie modeli do składania. Był constans. Po przemianach ustrojowych politechnizacja jest dopiero na politechnikach. Przemysł został zastąpiony importem towarów. Szkoły tnąc koszty nie angażują się w dodatkowe zajęcia rozwijające. Te przejęły Domy Kultury, ale robią to bardziej happyningowo, no i za opłatą np. 20 zł. za jeden warsztat majsterklepki. To nie to samo, co było kiedyś. Zerwano łańcuch zainteresowania i rozwijania pasji. Nie ma miesięczników modelarskich wydawanych przez LOK. Nie ma kiosków RUCH-u. Nie ma nowych książek modelarskich WKiŁ. Nie ma programów telewizyjnych. Padają sklepy modelarskie. Lotniska są zabudowywane. Coś jest nie tak. Wolny rynek nie rozwiązuje potrzeb społecznych. W zamian mamy internet, który zastępuje literaturę, kluby, sklepy, a nawet lotniska - bo możemy naoglądać się jak latają w Australii czy Ameryce oraz w Polsce (nierzadko na polu czy łące). I w nim leży cała nadzieja modelarska, bo internet łączy. W obecnych czasach budżetowo-konsumpcyjnych należy szukać nowych pomysłów na modelarstwo. Być może należy opracować projekt modelarni autonomicznej, nie związanej z żadną instytucją (do której jest zwykle dolepiany jako atrakcja). Architektoniczny projekt budynku, z pełnofunkcyjną modelarnią i zapleczem. Prawdziwą modelarnią lotniczą. I podsuwać taki projekt samorządom do zbudowania. Taka sama modelarnia w każdej gminie! I na bazie takich małych obiektów tworzyć nową strukturę miniaturowego lotnictwa im. Wiesława Schiera. Kto wie, może trzeba zacząć od domu. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 Jaki ten socjalizm był wspaniały, nic tylko do niego wracać Cała moja edukacja aż do początku studiów odbywała sie w tym dziadowskim poprzednim systemie. W kioskach owszem pojawiały się rózne modelarskie gazetki (acz róznorodnośc była w stosunku do dziś żadna), tylko jak się nie miało szczęścia, że akurat przechodziłem obok gdy dostarczono jeden egzemplarz (bo najcześciej tyle, albo niewiele więcej), albo nie miałem zaprzyjaźnionej kioskarki, a nie miałem, to najczęściej niczego nie byłem w stanie kupić i moja w sumie przypadkowa i niezbyt bogata kolekcja Małych Modelarzy, które namiętnie kleiłem, pochodziła głownie z zamieniania sie z kolegami za inne dobra. W Centralnej Składnicy Harcerskiej, czyli na tamte czasy głównym sklepie modelarskim, może z dwa razy udało mi się kupić jakieś porządniejsze plastikowe modele (głównie made in NRD), a większość innych pochodziła z tzwn targu perskiego, czyli weekendowej giełdy, gdzie za odkładane czasem długo oszczędności kupowałem jakieś porządne modele (wtedy głównie Airfix). Mimo iż od małego dłubałem w taki czy inny sposób, robiłem statki z kory, kleiłem modele z papieru, nawet jeden sam zrobiłem na podstawie planów, to nie pamiętam by w mojej szkole ktokolwiek zachęcał czy promował modelarstwo, a tzwn. zpt, czyli zajęcia praktyczno techniczne (tak to sie chyba tłumaczyło) były prowadzone w taki sposób, ze mogły zniechęcić i zniechęcały. Mimo iż mieszkam w Wwie, to nie pamiętam by w mojej okolicy była jakiekolwiek modelarnia, więc de facto za modele zdalnie sterowane zabrałem sie już jako dorosły człowiek, gdyż nawet nie wspomnę, że kupno aparatury w tamtych czasach, czy wyposażenia to przy braku znajomosci w sklepie, czy nie należeniu do żadnej modelarni praktycznie było niemozliwe, albo mocno uciazliwe. Ja rozumiem te ciągoty do wyidealizowanego czasu dzieciństwa, ale są pewne granice w tym bajdurzeniu o zaletach socjalizmu. Nie ma co obecnie ubolewać, czy na siłę zachęcać do modelarstwa, kto będzie chciał to się zainteresuje, kto nie to znajdzie inne hobby i ma prawo i trzeba to uszanować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi