Gość Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 W dniu 19.03.2023 o 08:27, Grzesiek napisał: Ale nie zrobisz takiego skrzydła bez specjalinie przygotowanej deski montarzowej.Bo inaczej bedzie to śmigło. A bez deski montazowej nie bedzie smiglo? Ja bez deski montazowej nie bylbym w stanie zbudowac prostego skrzydla, ale moze to kwestia moich zdolnosci manualnych. Ze wzgledu na forme skrzydla Rwd-10 nie sa zbyt latwe w wykonaniu, wiec tym bardziej nie podchodzilbym do nich bez deski montazowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 45 minut temu, mr.jaro napisał: Ja bez deski montazowej nie bylbym..... ja też nie byłbym ale sądzę ,że tu Grzes poleciał skrótem myślowym... konstrukcja płata zostala tak pomyslana i już...zawsze można zrobic kolejny płat ?..lepsze jest wrogiem dobrego.. W każdym razie , ja kibicuje...lubie makiety i lubie RWD 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 I tutaj was troszke zadziwie,bo przytej konstrukcji gdzie profile wkłada się w dzwigar grzebieniowy (tak mi sieskojarzyło) a nastepnie wkleja listwę pomocniczą natarcia poczym dzwigar tylny wszystko jest tak stabilne ze resztę zadań mozna wykonać bez deski.Ale lepiej ja wykozystać.Ja kozystalem bardzo malo ale zapewniam was ze wszystko jest proste.Ogolnie budujac ten płat trzeba mieć troche praktyki modelarskiej.Dla poczatkujacych to moze być problem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 15 minut temu, Grzesiek napisał: dzwigar tylny jest jak "jig" 16 minut temu, Grzesiek napisał: .Ogolnie budujac ten płat trzeba mieć troche praktyki modelarskiej no trzeba 16 minut temu, Grzesiek napisał: Ale lepiej ja wykozystać no pewnie , tym bardziej ,że profil ma płaski spód 17 minut temu, Grzesiek napisał: Ogolnie budujac ten płat to troche bym go inaczej zaprojektował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 20 minut temu, d9Jacek napisał: no pewnie , tym bardziej ,że profil ma płaski spód Nie ma płaskiego spodu.To NACA 2415 23 minuty temu, d9Jacek napisał: ten płat to troche bym go inaczej zaprojektował Gdy bym jeszcze raz miał budować zrobił bym inaczej.A moze bedzie taki ok 2m przyszlosciowo.Ale to jak silnika się dorobie. Tyle ze z 4 sowami coraz większy problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 26 minut temu, Grzesiek napisał: To NACA 2415 też da radę bez większego problemu 27 minut temu, Grzesiek napisał: Tyle ze z 4 sowami coraz większy problem. a jakie sa problemy z4T ? nie ma żadnych.. no chyba ,że myślisz o $$$ jak bedziesz budował taka RWD 10 ~~ 2,o m to daj znac ...mam silnik dla Ciebie 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Godzinę temu, d9Jacek napisał: jak bedziesz budował taka RWD 10 ~~ 2,o m to daj znac ...mam silnik dla Ciebie Jacku teraz to ześ mnie załatwił.Mialem ochotę na tego 1:4 ale zrezygnowałem własnie z braku silnika.Napisz na PW coś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 18 minut temu, Grzesiek napisał: Jacku teraz to ześ mnie załatwił ja ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 18 minut temu, d9Jacek napisał: ja ??? Szkoda ze wczesniej nie pisaleś o silniku bo odrazu by był duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 ale przeciez nie miałem zielonego pojecia ,że Ty chciałes budowac taki model ...dopiero jak juz zacząłes budowe to napisałeś o przeskalowaniu go... dokończ te RWD i zbuduj następną..juz większą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 W dniu 20.03.2023 o 11:11, d9Jacek napisał: ten płat to troche bym go inaczej zaprojektował Zdaloby sie nie tylko troche, lecz bardziej intensywnie... Pytanie do Grzegorza: zamierzasz pokazywanym tutaj modelem wykonywac akrobacje, czy jedynie latac rekreacyjnie? W tym drugim wypadku przewidzialbym wznios plata, gdyz projekt 3D takowego nie posiada - z ciekawosci obejrzalem rysunki w Rhino, stad wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Godzinę temu, mr.jaro napisał: Pytanie do Grzegorza: zamierzasz pokazywanym tutaj modelem wykonywac akrobacje, czy jedynie latac rekreacyjnie? W tym drugim wypadku przewidzialbym wznios plata, gdyz projekt 3D takowego nie posiada - z ciekawosci obejrzalem rysunki w Rhino, stad wiem. Co do latania to akrobacja raczej podstawowa.Grzbietopłaty sa leniwe do tego.Zresztą zapewne to wiesz.Wznios oczywiscie zastosowałem ok 1,5-2⁰ w celu poprawienia statecznosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Dzisiaj mały progresik.Baldachim narazie połapany na CA. Teraz żywica rowing węglowy ,kewlarowy i dratwa w ruch,co by osobno kadłub nie poleciał ?.Zamysł jest taki ze baldachim będzie do kadłuba mocowany na śruby co by mozna skorygować kąt natarcia wrazie czego,ale o tym będzie poźniej. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Miałem kiedyś nici - do szycia skór. Elastyczne , wytrzymałe, cieńsze od dratwy, kupione w pasmanterii. Kilka zwoi i praktycznie nie do rozerwania w modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Ja robię taką papke z żywicy i siekanego rowingu węglowego z dodatkiem mikrobalonu aby nie płynelo.Tą miksturą wypełniam wszystkie przestrzenie ktore muszę połaczyć,a następnie nitką kewlarową wyprutą z tkaniny owijam to wszystko.Zabezpieczam taśmą izolacyjną do wyschnięcia czy jak kto woli do zsieciowania żywicy.Potem taśmę zdejmuję i oszlifowuję delikatnie abu nadać estetykę.Ja wiem ze tego i tak nie będzie widać ale dla mnie abym spokojnie spał. W dniu 2.04.2023 o 12:29, RobRoy napisał: Miałem kiedyś nici - do szycia skór. Elastyczne , wytrzymałe, cieńsze od dratwy, kupione w pasmanterii. Kilka zwoi i praktycznie nie do rozerwania w modelu. Coś takiego?To jest nić do szycia kierownic samochodowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Coś podobnego, tylko cieńsza. Ta zapewne jest jeszcze mocniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Witam potrzebuję dokladniejszego zdięcia bądz rysunku jak to stęrzenie baldachimu przebiega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Niewiele ale może coś pomoże.. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Dzięki za fatyge.Szukamy dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Godzinę temu, piotr28 napisał: Niewiele ale może coś pomoże.. Piekne zdjecie! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi