pietrku Opublikowano Sobota o 14:35 Opublikowano Sobota o 14:35 11 godzin temu, RobRoy napisał: ..i potrzebna jest lista osób.. Wg mnie, nikt co się ubezpieczy, nie będzie tym swoim zarejestrowanym dronem specjalnie robił głupich akcji. Musiałby być niespełna rozumu. I w tym sensie to spełni pewne profilaktyczne zadania, ale tylko u tych którzy zarejestrowali/ubezpieczyli. Podobnie jest z innymi tzw. broniami - jak ktoś ma legalnie to nie szaleje (marginalne przypadki). Jeśli zamierza coś robić niefajnego na pewno nie będzie się podkładał i rejestrował/ubezpieczał. Nie szukałbym akurat tutaj drugiego dna, stawiam, że chodzi o to, żeby kolejny raz po prostu zarobić na porządnych ludziach (modelarzach) bez większego wysiłku. A na tych nielicznych, których złapią bez ubezpieczenia zarobić poprzez kary. Bo zważywszy na ilość zdarzeń modelarskich, to rysuje się jako główny powód. Jeśli chodziłoby o bezpieczeństwo to wystarczyłaby sama rejestracja, ewentualnie konkretny egzamin z posługiwania się sprzętem lub/i prawa lotniczego. Wychodzi na to, że w przyszłym roku też się będę musiał ubezpieczyć jak będę chciał polatać na łące jakimś lekkim modelikiem, bo przez tą stówkę nie będę uciekał po wertepach, nogi już nie te. I tak to zawsze działa 🙂. 1
lukwisz.pl Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Ja właśnie dostałem aneks z Finansowej Chaty. - musiałem podać numer operatora (do uzyskania z drony.gov.pl) - jako modelarz sam nadaję numery seryjne swoim modelom czyli dronom (zrobiłem mam etykietki i nakleiłem przy numerze telefonu) - jedna polisa działa na wszystko dla osoby fizycznej - dla firmy byłoby już inaczej. suma ubezpiecznia została należycie podbita. Dopłaty żadnej nie musiałem wnosić - ciekawe jak będzie z kwotą ubezpieczenia w przyszłym roku. 1
Ares Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Ja mam od tego roku w PZU OC w życiu prywatnym i w ogólnych warunkach ubezpieczenia jest wpis modele latające rekreacyjnie do 5 kg , na kwotę do 200 tyś zł. Składka to 130 zł rocznie. Trzeba będzie podbić kwotę aby obowiązywała do tych 275 tyś. Wygląda na to ,że polisa nie jest w tym momencie wystarczająca. Jeszcze pytanie może ktoś wie , kończy mi się certyfikat ULC i czy można go przedłużyć jakoś czy egzamin od nowa i od początku jakbym nigdy nie był zarejestrowany?
robloz Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Cytat Jeszcze pytanie może ktoś wie , kończy mi się certyfikat ULC i czy można go przedłużyć jakoś czy egzamin od nowa i od początku jakbym nigdy nie był zarejestrowany? Dołączam się do pytania. 1
Czaro Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 2 godziny temu, lukwisz.pl napisał: jedna polisa działa na wszystko dla osoby fizycznej - dla firmy byłoby już inaczej. W jaki sposób jest to opisane w OWU?
pietrku Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 10 godzin temu, Ares napisał: Jeszcze pytanie może ktoś wie , kończy mi się certyfikat ULC i czy można go przedłużyć jakoś czy egzamin od nowa i od początku jakbym nigdy nie był zarejestrowany? Chodzi o ten podstawowy egzamin online A1/A3 ? Jeśli tak, to nie trzeba od nowa robić egzaminu. Trzeba się zalogować i przedłużyć ważność. 9 godzin temu, robloz napisał: Dołączam się do pytania. 1
lukwisz.pl Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 10 godzin temu, Czaro napisał: W jaki sposób jest to opisane w OWU? na stronie mają napisane, że jeśli operatorem jest firma to wtedy konieczny jest zakup polisy na każdy ze swoich "dronów"
Ares Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 5 godzin temu, pietrku napisał: Chodzi o ten podstawowy egzamin online A1/A3 ? Tak o to mi chodziło. Ale podobno zmienił się adres strony. Mógłbyś podlinkować gdzie teraz się trzeba logować jeśli oczywiście to nie jest problem?Ktoś na forum pisał ale zapomniałem gdzie i jaka strona bo ULC z tego co pamiętam przeniosło sprawy Bsp na inny adres .
samolocik Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 4 godziny temu, lukwisz.pl napisał: jeśli operatorem Cześć, proponuję jednak nie udostępniać publicznie, bez potrzeby swojego numeru operatora. Tablice rejestracyjne samochodu trzeba odkręcić, aby się nimi posłużyć. Numer operatora wystarczy napisać na modelu. 1
arek1989 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Godzinę temu, Ares napisał: Tak o to mi chodziło. Ale podobno zmienił się adres strony. Mógłbyś podlinkować gdzie teraz się trzeba logować jeśli oczywiście to nie jest problem?Ktoś na forum pisał ale zapomniałem gdzie i jaka strona bo ULC z tego co pamiętam przeniosło sprawy Bsp na inny adres . https://uav.pansa.pl/ 1
dariuszj Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 8 godzin temu, pietrku napisał: Chodzi o ten podstawowy egzamin online A1/A3 ? Jeśli tak, to nie trzeba od nowa robić egzaminu. Trzeba się zalogować i przedłużyć ważność. Kiedyś faktycznie się logowałem i przedłużałem. Teraz nie widzę takiej opcji nigdzie. Mam wyświetlone "Kompetencje pilota" z datą do 31.12.2025 i jedyna opcja dostępna to "Przejdź do szkoleń".
Rekomendowane odpowiedzi