pietrku Opublikowano 22 Listopada Opublikowano 22 Listopada 11 godzin temu, RobRoy napisał: ..i potrzebna jest lista osób.. Wg mnie, nikt co się ubezpieczy, nie będzie tym swoim zarejestrowanym dronem specjalnie robił głupich akcji. Musiałby być niespełna rozumu. I w tym sensie to spełni pewne profilaktyczne zadania, ale tylko u tych którzy zarejestrowali/ubezpieczyli. Podobnie jest z innymi tzw. broniami - jak ktoś ma legalnie to nie szaleje (marginalne przypadki). Jeśli zamierza coś robić niefajnego na pewno nie będzie się podkładał i rejestrował/ubezpieczał. Nie szukałbym akurat tutaj drugiego dna, stawiam, że chodzi o to, żeby kolejny raz po prostu zarobić na porządnych ludziach (modelarzach) bez większego wysiłku. A na tych nielicznych, których złapią bez ubezpieczenia zarobić poprzez kary. Bo zważywszy na ilość zdarzeń modelarskich, to rysuje się jako główny powód. Jeśli chodziłoby o bezpieczeństwo to wystarczyłaby sama rejestracja, ewentualnie konkretny egzamin z posługiwania się sprzętem lub/i prawa lotniczego. Wychodzi na to, że w przyszłym roku też się będę musiał ubezpieczyć jak będę chciał polatać na łące jakimś lekkim modelikiem, bo przez tą stówkę nie będę uciekał po wertepach, nogi już nie te. I tak to zawsze działa 🙂. 1
lukwisz.pl Opublikowano 23 Listopada Opublikowano 23 Listopada Ja właśnie dostałem aneks z Finansowej Chaty. - musiałem podać numer operatora (do uzyskania z drony.gov.pl) - jako modelarz sam nadaję numery seryjne swoim modelom czyli dronom (zrobiłem mam etykietki i nakleiłem przy numerze telefonu) - jedna polisa działa na wszystko dla osoby fizycznej - dla firmy byłoby już inaczej. suma ubezpiecznia została należycie podbita. Dopłaty żadnej nie musiałem wnosić - ciekawe jak będzie z kwotą ubezpieczenia w przyszłym roku. 1
Ares Opublikowano 23 Listopada Opublikowano 23 Listopada Ja mam od tego roku w PZU OC w życiu prywatnym i w ogólnych warunkach ubezpieczenia jest wpis modele latające rekreacyjnie do 5 kg , na kwotę do 200 tyś zł. Składka to 130 zł rocznie. Trzeba będzie podbić kwotę aby obowiązywała do tych 275 tyś. Wygląda na to ,że polisa nie jest w tym momencie wystarczająca. Jeszcze pytanie może ktoś wie , kończy mi się certyfikat ULC i czy można go przedłużyć jakoś czy egzamin od nowa i od początku jakbym nigdy nie był zarejestrowany?
robloz Opublikowano 23 Listopada Opublikowano 23 Listopada Cytat Jeszcze pytanie może ktoś wie , kończy mi się certyfikat ULC i czy można go przedłużyć jakoś czy egzamin od nowa i od początku jakbym nigdy nie był zarejestrowany? Dołączam się do pytania. 1
Czaro Opublikowano 23 Listopada Opublikowano 23 Listopada 2 godziny temu, lukwisz.pl napisał: jedna polisa działa na wszystko dla osoby fizycznej - dla firmy byłoby już inaczej. W jaki sposób jest to opisane w OWU?
pietrku Opublikowano 24 Listopada Opublikowano 24 Listopada 10 godzin temu, Ares napisał: Jeszcze pytanie może ktoś wie , kończy mi się certyfikat ULC i czy można go przedłużyć jakoś czy egzamin od nowa i od początku jakbym nigdy nie był zarejestrowany? Chodzi o ten podstawowy egzamin online A1/A3 ? Jeśli tak, to nie trzeba od nowa robić egzaminu. Trzeba się zalogować i przedłużyć ważność. 9 godzin temu, robloz napisał: Dołączam się do pytania. 1
lukwisz.pl Opublikowano 24 Listopada Opublikowano 24 Listopada 10 godzin temu, Czaro napisał: W jaki sposób jest to opisane w OWU? na stronie mają napisane, że jeśli operatorem jest firma to wtedy konieczny jest zakup polisy na każdy ze swoich "dronów"
Ares Opublikowano 24 Listopada Opublikowano 24 Listopada 5 godzin temu, pietrku napisał: Chodzi o ten podstawowy egzamin online A1/A3 ? Tak o to mi chodziło. Ale podobno zmienił się adres strony. Mógłbyś podlinkować gdzie teraz się trzeba logować jeśli oczywiście to nie jest problem?Ktoś na forum pisał ale zapomniałem gdzie i jaka strona bo ULC z tego co pamiętam przeniosło sprawy Bsp na inny adres .
samolocik Opublikowano 24 Listopada Opublikowano 24 Listopada 4 godziny temu, lukwisz.pl napisał: jeśli operatorem Cześć, proponuję jednak nie udostępniać publicznie, bez potrzeby swojego numeru operatora. Tablice rejestracyjne samochodu trzeba odkręcić, aby się nimi posłużyć. Numer operatora wystarczy napisać na modelu. 1
arek1989 Opublikowano 24 Listopada Opublikowano 24 Listopada Godzinę temu, Ares napisał: Tak o to mi chodziło. Ale podobno zmienił się adres strony. Mógłbyś podlinkować gdzie teraz się trzeba logować jeśli oczywiście to nie jest problem?Ktoś na forum pisał ale zapomniałem gdzie i jaka strona bo ULC z tego co pamiętam przeniosło sprawy Bsp na inny adres . https://uav.pansa.pl/ 1
dariuszj Opublikowano 24 Listopada Opublikowano 24 Listopada 8 godzin temu, pietrku napisał: Chodzi o ten podstawowy egzamin online A1/A3 ? Jeśli tak, to nie trzeba od nowa robić egzaminu. Trzeba się zalogować i przedłużyć ważność. Kiedyś faktycznie się logowałem i przedłużałem. Teraz nie widzę takiej opcji nigdzie. Mam wyświetlone "Kompetencje pilota" z datą do 31.12.2025 i jedyna opcja dostępna to "Przejdź do szkoleń".
pietrku Opublikowano 24 Listopada Opublikowano 24 Listopada Też opisałem swoje doświadczenie z kiedyś. Może to zależy od jakichś terminów? Coś się może zmieniło. Pamiętam, że zanim natrafiłem na właściwy guziczek do kliknięcia to trochę błądziłem.
Elvis Opublikowano 24 Listopada Opublikowano 24 Listopada Trzeba zaliczyć ponownie egzamin i będzie na kolejne 5 lat. 1
Market Opublikowano 24 Listopada Opublikowano 24 Listopada 3 godziny temu, dariuszj napisał: Kiedyś faktycznie się logowałem i przedłużałem. Teraz nie widzę takiej opcji nigdzie. To dotyczyło operatora, a nie kompetencji pilota. Certyfikaty pilota zaczęły obowiązywać od stycznia 2021 i były na 5 lat. Czyli pierwsze certyfikaty będą traciły ważność dopiero w styczniu 2026, więc nikt dotychczas ich jeszcze nie odnawiał. Np. dla A2 ULC pisze, że trzeba zdać jeszcze raz: https://ulc.gov.pl/drony/informacje-ogolne/czesto-zadawane-pytania-faq/kategoria-otwarta/jak-odnowic-kompetencje-a2-po-ich-wygasnieciu Więc dla A1/A3 może być podobnie. 2
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kgmodel Opublikowano 25 Listopada Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 25 Listopada Aby przedłużyć certyfikat pilota A1/A3 trzeba ponownie zdać egzamin on line . Zrobiłem , to kilka dni temu (bułka z masłem) i uprawnienia do 2030 otrzymałem. 1 4
awo667 Opublikowano Czwartek o 00:28 Opublikowano Czwartek o 00:28 W dniu 25.11.2025 o 06:45, kgmodel napisał: Aby przedłużyć certyfikat pilota A1/A3 trzeba ponownie zdać egzamin on line . Zrobiłem , to kilka dni temu (bułka z masłem) i uprawnienia do 2030 otrzymałem. Czy identyfikatory zostają bez zmian czy są nowe / inne?
kgmodel Opublikowano Czwartek o 05:41 Opublikowano Czwartek o 05:41 5 godzin temu, awo667 napisał: Czy identyfikatory zostają bez zmian czy są nowe / inne? Zostają bez zmian. 1
Rekomendowane odpowiedzi