RAFALR30 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Ze względu na jesienną pogodę z cyklu nazwanego przez Przemka pt.: "Poznań się nudzi" mała fotka z postępujących prac przy Gripenie. Model otrzyma nowy kokpit. Pilot także ma nowy mundur i wyposażenie
przemo Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2015 No to nieźle szaleństwo znowu czas zacząć
RAFALR30 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Opublikowano 29 Czerwca 2015 No to nieźle szaleństwo znowu czas zacząć Powoli kończę to "szaleństwo" . Czas wybrać się do Biedronki po Colę , tzn.: po butelkę na nową osłonę kabiny.
RAFALR30 Opublikowano 1 Lipca 2015 Opublikowano 1 Lipca 2015 Gdyby ktoś miał ochotę wykonać kabinę dla swojego Gripena to poniżej zamieszczam szablon. JAS-39 Gripen - cockpit.pdf
przemo Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Opublikowano 1 Lipca 2015 A jak tam cola juz wypita? Gdzie owiewka? Przy tych upałach zważywszy na uzupełnianie płynów w organizmie powinno już być cała armia owiewek
RAFALR30 Opublikowano 12 Listopada 2016 Opublikowano 12 Listopada 2016 Gripen przechodzi gruntowną przebudowę po zaliczonym tegorocznym "krecie" - model nie zareagował na ruch drążka pilota . Przyczyna braku wychylenia steru wysokości nieznana. Owiewka kabiny przetrwała! Mówiąc słowami Ryszarda Ochódzkiego - "...To się odbuduje" . No i się odbudowuje: - nowa część dziobu - szpachlowanie - wzmacnianie - malowanie - zdarte naklejki (stare i te starsze) - będzie nowe malowanie: splinter camouflage Poniżej -prawie jak wykopaliska archeologiczne - gryf Przemka
RAFALR30 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Odkleiłem stare kalkomanie i powierzchnia depronu jest obecnie chropowata. Dlatego statecznik pionowy i kanardy pokryłem cienką balsą. Pytanie: czym teraz balsę pokryć abym mógł potem pomalować te powierzchnie farbą akrylową i aby model za dużo nie przybrał na wadze?
przemo Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2018 Łooo ile mnie tu na forum nie było ... czas wolny nie pozwala ale dzisiaj końcem roku udało mi się zawitać i tu proszę jakieś wykopaliska my oczom się ukazują coś mi się wydaję że Grpena to znowu się nie będzie dało poznać jak Rafał z nim skończy ... choć po glebie też nie szło go poznać jak Rafał z nim skończył ... co do pokrycia balsy spróbuj papier japoński przykleić na lakierze wodnym do drewna ... oczywiście jest wodny więc depronu nie zje no ale nie wiadomo jak się balsa zachowa po kontakcie z nim tzn czy jej nie wygnie ... jak to mówią jest ryzyko jest zabawa ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby wykonać próbę na oddzielnym kawałku depronu oklejonego balsą Pozdro dla Poznania
RAFALR30 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Witaj Przemo. Pozdro dla Januszy Downhillu. :-)). Słyszałem też o metodzie papieru śniadaniowego i wikolu. Ale zależy mi aby model nie przybrał zbyt dużo na wadze.
RAFALR30 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Grippen przechodzi gruntowny remont...pod turbinę EDF 64mm 3900 kV na LiPo 2300mAh 3s 45C o ciągu 900g. FSA wlotów powietrza = FSA turbiny. Możliwe, że zrobię dodatkowe wloty z boku lub na spodzie kadłuba. Pusty korpus waży 370g, elektronika 300g, LiPo 170g + detale. Optymistycznie więc stosunek ciągu do wagi na poziomie 1:1 może zostać osiągnięty. 1
robertus Opublikowano 6 Grudnia 2019 Opublikowano 6 Grudnia 2019 W długim tunelu zawsze są straty. Jak będziesz miał mało ciągu to jakieś lewe wloty trzeba będzie zrobić. Typu skrzela czy coś w ten deseń.
przemo Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2019 Ja już 5 kg popcornu naszykowałem ... oglądam z zaciekawieniem ????
RAFALR30 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Docinanie, szpachlowanie, szlifowanie... Wycinanie, szpachlowanie, szlifowanie... Doklejanie, szpachlowanie, szlifowanie... Szybciej zrobiłbym nowy model od podstaw ale... ? z sentymentu przerabiam, dorabiam, wymieniam. Turbina EDF pasuje idealnie - jest możliwość przesunięcia do przodu lub do tyłu w zależności od CG. 1
robertus Opublikowano 11 Stycznia 2020 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Do edf zamontuj koniecznie ten kołnierz z przodu. On bardzo pozytywnie wpływa na sprawność napędu.
RAFALR30 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 W dniu 11.01.2020 o 10:25, robertus napisał: Do edf zamontuj koniecznie ten kołnierz z przodu. On bardzo pozytywnie wpływa na sprawność napędu. Musiałbym przesunąć turbinę do przodu aż o 3,5 cm aby w kadłubie zmieścił się ten pierścień i wtedy pakiet mocno przesunąć do tyłu dla prawidłowego wyważenia modelu. Przesunięcie pakietu zabierze mi miejsce na... mechanizm podwozia skrętnego (może zrobię stałe podwozie po próbach ciągu turbiny). A o ile wg Ciebie zmieni się sprawność napędu po założeniu pierścienia?
robertus Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 To są zyski rzędu 10%, co przy 1200g ciągu daje ponad 100g różnicy, jest o co walczyć.
RAFALR30 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 3 godziny temu, robertus napisał: To są zyski rzędu 10%, co przy 1200g ciągu daje ponad 100g różnicy, jest o co walczyć. Moja turbina wg producenta ma ciąg 900g . Czy jest to ciąg uwzględniający zamocowany pierścień? Jeżeli tak to bez pierścienia będę miał ciąg tylko na poziomie 810 g (różnica 10%) - a to już duża strata.
robertus Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Tak, producenci podają pomiary z kołnierzem i w idealnych warunkach. EDF w kadłubie i bez tego kołnierza sporo straci. Zbadaj ciąg tak jak masz, a potem, jak nie będziesz zadowolony próbuj z kołnierzem, później jakiś lewy wlot w pobliżu EDF.
RAFALR30 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Kołnierz turbiny EDF zmieścił się po kilkumilimetrowych przycięciach po bokach oraz z góru i z dołu. Kanał wylotowy, dysza silnika, pierścień LED spasowane. Stare kable i sterowniki oświetlenia zdemontowane - będzie nowe. Może zrobię podwozie jako demontowalne do lotów na łące (wyrzut z ręki). Przednie koła będą mniejsze. Mam prośbę do modelarzy szczególnie modeli makietowych lub redukcyjnych o podanie nr farb np.: Gunze odpowiadających malowaniu Jas39 Gripen wg schematu Splinter Camo jak na zdjęciu poniżej.
robertus Opublikowano 18 Stycznia 2020 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Myślę, ze spokojnie możesz szukać camo dla Viggena 1
Rekomendowane odpowiedzi