Marek_Spy Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 No to cienko, ale tym projektem sie zainteresowałem przejrze, widzialem relatywnie tanie GPS do cc3d w abcrc moze sie nada? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Jeśli chodzi o GPS to polecam BN220. Świetnie łapie fix, współpracuje z wieloma systemami pozycjonowania tzn. Glonas, GPS, Galilelo. Jest relatywnie tank, bo nawet w polsce można go kupić za około 40zł i jest bardzo mały. Ja z OpenXSensor zrobiłem sobie wariometr. Działa i współpracuje z FrSky. Oprócz barometru wykorzystuje jeszcze akcelerometr do zwiększenia precyzji wykrywania wznoszenia i opadania. Czekam na lepszą pogodę, żeby go dobrze przetestować i porównać z tym co oferuje FrSky, bo mam od FrSky i GPS i Vario.Poniżej zdjęcie mojego wariometru. To w zasadzie Arduino Pro Mini i płytka IMU na której jest gyro, akcelerometr i barometr.Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Bardzo interesujące bo co prawda kupilem odbiornik z wariometrem ale mysle co jeszcze wpakowac do szybowca. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Przestań myśleć, myślenie ma przyszłość, ale... Wpakuj co niezbędne i w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zaiste prawde powiadasz. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Panowie, może nietypowe pytanie. Jakie są sprężyny w gimbalach w Frysky, miękkie, twarde? Ma ktoś porównanie z Flysky? Ja porównywałem moją Flysky-i10 ze Spektrum DX18 i te drugie są znacząco twardsze, a co za tym idzie trzeba trochę przyłożyć siły aby sterować modelem. Ciekawi mnie a jak to wygląda w Frysky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Dawno to było i pewnie to będzie obarczone pewnym błędem niepamięci, ale wg. mnie we FrSky też są twardsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komarkus Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 To się reguluje, przynajmniej we FrSky-ach. Mam i10 i Horusa 12, drążki są różnej długości i może to zmylić. Ale różnicy nie widzę. A w Horusie podkręcałem "twardość", bo drążki mam dłuższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 W dniu 30.08.2020 o 13:24, kuzynek napisał: Poniżej zdjęcie mojego wariometru. To w zasadzie Arduino Pro Mini i płytka IMU na której jest gyro, akcelerometr i barometr. mógłbyś się rozpisać bardziej szczegółowo nt projektu oraz jak się sprawuje..(oraz czy zrobiłeś wersję z gps) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Nie wiem czy to to samo, czy tylko podobne, ale domowy projekt był opisany tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 14 minut temu, Jerzy_R napisał: Nie wiem czy to to samo, czy tylko podobne zasadniczą różnicą jest podpięcie się pod telemetrię frsky z wykorzystaniem openXsensor co zwiększa funkcjonalność o 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 21 minut temu, zipp napisał: zasadniczą różnicą jest podpięcie się pod telemetrię frsky No, przegiąłem troszkę z odpowiedzią. Czas odpocząć... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 30 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 Cześć. Mam Taranisa X9D z Firmwarem opentx 2.1.8 (początek 2016r) Muszę go upgradować do ostatniej wersji? poczytałem trochę, wyszły jakieś firmwary nawet do odbiorników. robi się to trochę skomplikowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 30 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 Nie wiem czy do x9d bez plus jest upgrade. Ja bym nie robił tego. Moje Qx7 i x9d+ działają bardzo dobrze bez up do 2.1 accst. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 jednak 2.1 działają lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 jednak 2.1 działają lepiejA do x9d bez plus jest 2.1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 Wogóle to jakie są zasadnicze różnice pomiędzy X9D a X9D+ ?? PLUS ma moduł wibro, czy prócz tego jeszcze coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Elektronika w środku jest inna.Firmware aparatury (np opentx) jest inne i niezgodne między x9d i x9d+.Jak do tej pory uceglanie jednego opentx em od drugiego okazywało się być odwracalne. Nie wiem jak jest z firmware modułu wewnętrznego, nie porównywałem wsadów, nie widzę już x9d na stronie frsky, a jak jeszcze był to nie pobrałem wtedy. Na tą chwilę jest tylko x9d+. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 2 godziny temu, d2f napisał: Firmware aparatury (np opentx) jest inne i niezgodne między x9d i x9d+ Dzwonią, tylko k...a w którym kościele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Dzwonią, tylko k...a w którym kościele? A dokładnie to czego nie rozumiesz? Może pomogę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi