Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to cienko, ale tym projektem sie zainteresowałem przejrze, widzialem relatywnie tanie GPS do cc3d w abcrc moze sie nada?

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli chodzi o GPS to polecam BN220. Świetnie łapie fix, współpracuje z wieloma systemami pozycjonowania tzn. Glonas, GPS, Galilelo. Jest relatywnie tank, bo nawet w polsce można go kupić za około 40zł i jest bardzo mały.

Ja z OpenXSensor zrobiłem sobie wariometr. Działa i współpracuje z FrSky. Oprócz barometru wykorzystuje jeszcze akcelerometr do zwiększenia precyzji wykrywania wznoszenia i opadania. Czekam na lepszą pogodę, żeby go dobrze przetestować i porównać z tym co oferuje FrSky, bo mam od FrSky i GPS i Vario.

Poniżej zdjęcie mojego wariometru. To w zasadzie Arduino Pro Mini i płytka IMU na której jest gyro, akcelerometr i barometr.5e95f4c67e5350a617f9807396f70792.jpg

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przestań myśleć, myślenie ma przyszłość, ale...

Wpakuj co niezbędne i w górę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, może nietypowe pytanie. Jakie są sprężyny w gimbalach w Frysky, miękkie, twarde? Ma ktoś porównanie z Flysky?

Ja porównywałem moją Flysky-i10 ze Spektrum DX18 i te drugie są znacząco twardsze, a co za tym idzie trzeba trochę przyłożyć siły aby sterować modelem.

Ciekawi mnie a jak to wygląda w Frysky.

Opublikowano

Dawno to było i pewnie to będzie obarczone pewnym błędem niepamięci, ale wg. mnie we FrSky też są twardsze.

Opublikowano

To się reguluje, przynajmniej we FrSky-ach. Mam i10 i Horusa 12, drążki są różnej długości i może to zmylić. Ale różnicy nie widzę. A w Horusie podkręcałem "twardość", bo drążki mam dłuższe.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W dniu 30.08.2020 o 13:24, kuzynek napisał:

Poniżej zdjęcie mojego wariometru. To w zasadzie Arduino Pro Mini i płytka IMU na której jest gyro, akcelerometr i barometr.

mógłbyś się rozpisać bardziej szczegółowo nt projektu oraz jak się sprawuje..(oraz czy zrobiłeś wersję z gps)

Opublikowano

Nie wiem czy to to samo, czy tylko podobne, ale domowy projekt był opisany tutaj

Opublikowano
14 minut temu, Jerzy_R napisał:

Nie wiem czy to to samo, czy tylko podobne

zasadniczą różnicą jest podpięcie się pod telemetrię frsky z wykorzystaniem openXsensor co zwiększa funkcjonalność o 100%

Opublikowano
21 minut temu, zipp napisał:

zasadniczą różnicą jest podpięcie się pod telemetrię frsky

No, przegiąłem troszkę z odpowiedzią.

Czas odpocząć... ?

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć. 

Mam Taranisa X9D z Firmwarem opentx 2.1.8 (początek 2016r)

Muszę go upgradować do ostatniej wersji?

poczytałem trochę, wyszły jakieś firmwary nawet do odbiorników. robi się to trochę skomplikowane.

Opublikowano

Nie wiem czy do x9d bez plus jest upgrade. Ja bym nie robił tego. Moje Qx7 i x9d+ działają bardzo dobrze bez up do 2.1 accst.

Opublikowano

Wogóle to jakie są zasadnicze różnice pomiędzy X9D a X9D+ ??

PLUS ma moduł wibro, czy prócz tego jeszcze coś?

Opublikowano

Elektronika w środku jest inna.
Firmware aparatury (np opentx) jest inne i niezgodne między x9d i x9d+.

Jak do tej pory uceglanie jednego opentx em od drugiego okazywało się być odwracalne.

Nie wiem jak jest z firmware modułu wewnętrznego, nie porównywałem wsadów, nie widzę już x9d na stronie frsky, a jak jeszcze był to nie pobrałem wtedy.
Na tą chwilę jest tylko x9d+.

Opublikowano
2 godziny temu, d2f napisał:

Firmware aparatury (np opentx) jest inne i niezgodne między x9d i x9d+

Dzwonią, tylko k...a w którym kościele?

Opublikowano
Dzwonią, tylko k...a w którym kościele?

A dokładnie to czego nie rozumiesz? Może pomogę?
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.