Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój Messerschmitt lata więc trzeba by zrównoważyć siły na moim stojaku na modele bo obecnie dominuje Luftwaffe więc przyszła pora by zbudować coś z drugiej strony konfliktu. Miał być Corsair ale będzie Mustang P-51D :) kolega marcelizor jak wszystkim wiadomo buduje większego a ja mam zamiar zbudować mniejszego :) założenia są takie, że makieta to nie będzie, podwozia również nie będzie ponieważ według mnie jest to zbędny ciężar przy takiej wielkości modelu. Materiał budulcowy sklejka, sosna i balsa. Wykończenie modelu to oklejenie papierem japońskim i malowanie, jako tako wzoru malowania brak więc czekam na waszę propozycję :)

Dane:

Rozpiętość: 900 mm

Długość: 695 mm

waga: mam nadzieję że przekroczę 750 g do lotu

sterownie: silnik, SW, lotki

Wyposażenie:

Silnik: EMP C2826/09, 260W, 1900 kv

śmigło: 8x4

kołpak Gemfan 38 mm

pakiet: 3S 1300 mah

serwa: coś wielkości 9g 3 sztuki

regulator: REDOX 20A

Plany mam już wydrukowane ale cierpię na chwilę obecną na brak materiału budulcowego.

Rzut na plany

post-8897-0-85290500-1389630267_thumb.png

post-8897-0-63093600-1389630270_thumb.png

a tutaj umieszczam tradycyjnie plany według których model ma powstać ;)

P-51D_Royal.pdf

Przymiarka jednostki napędowej wraz z kołpakiem, czyli będzie trzeba dorobić malutki domek silnika i dobrze przemyśleć maskę silnika, którą będę wykonywał analogicznie jak w moim Messserschmitt bf 109

post-8897-0-52380000-1389630273_thumb.jpg

Będę was zanudzał kolejną relacją bo po pierwsze bardzo lubię prowadzić relację, a po drugie jest to dla mnie w pewnym sensie swoista motywacja :)

CDN ...

• Lubię to 1
Opublikowano

No to zaczyna się następna ciekawa budowa,zanudzał na pewno nie będziesz bo twoje relacje są bardzo szczegółowe.

A wykonanie modelu można przewidzieć,będzie tak dokładne jak Messerschmitt.

Jak to się mówi na Forum zasiadam na widowni.

Andrzej.

Opublikowano

Piotrku fajnie słyszeć że plany są dobre :)

Pawle na upartego to messerschmitt którego zbudowałem też tylko przypominał messerschmitt'a więc w tym wypadku też przewiduje zbudowanie czegoś co będzie przypominało Mustanga ;)

Robercie dzięki za propozycje :) ... kolor srebrny fajna sprawa mi tez się bardzo podoba ale pytanie jak taki srebrny wyjdzie w malowaniu i oczywiście z której firmy szukać koloru srebrnego ? Po wykonaniu kompresora i pomalowaniu messerschmitt'a jakoś już nie chce mi się wracać do oklejania modelu folią ... w tym modelu oznaczenia modelu mam zamiar zrobić malowane ale oczywiście bardzo małe detale nie wykluczam wykonania w formie naklejki ... tak sobie tym razem chce postawić poprzeczkę wyżej ;)

moje jak na razie znalezione na szybko faworyty do malowania które znalazłem na sieci ale nic o nich więcej nie wiem ... będę musiał się bardziej w ten temat zagłębić ... choć bardziej podoba mi się moty pasów inwazyjnych ... jak macie jakieś propozycję to bardzo proszę :)

post-8897-0-68235700-1389639019_thumb.jpg

lub

post-8897-0-07731100-1389639101_thumb.jpg

Opublikowano

Model z tych planów ledwo ledwo przypomina Mustanga -jedynie te kilka części typowych dla niego upodobniają to coś do P-51

Ja znów będę wiercił ci śrubę by co nieco zwiększyć podobieństwa .

Wydrukuj sobie jakiś dobry rysunek mustanga, zobacz co by tu pozmieniać na tyle by nie ingerowało to w opracowana już konstrukcje a na tyle by wyglądał bardziej rasowo , np już widzę (na oko) że kadłub za wysoki, kabina za duża i za bardzo z przodu ,statecznik pionowy albo za wysoki albo za wąski, osłona silnika za mała i za krótka a co za tym idzie kołpak jest mniejszy niż powinien być.......myślę że co nieco z tego można łatwo poprawić co wyjdzie na zdrowie sylwetce .

W tej postaci przypomina zestawy balsowe z lat 70tych modeli na uwięzi ..

Opublikowano

qt4i.jpg

Wcale nie był taki niepodobny do mustanga uważam ze na tak mały model to odwzorowanie jest bardzo dobre a co najważniejsze model ma super właściwości lotne. Ja nim zrobiłem kilkaset lotów a straciłem go z powodu awarii odbiornika. Do tej pory mam po nim nienaruszone skrzydło i małego następce p47d ale jeszcze w kawałkach buduje go chyba już 4 rok ( większość czasu przeleżał pod łóżkiem).

Tak wygląda, jak chcesz mogę podesłać Ci plany

7tjh.jpg

i45u.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Przemo, z tobą nie można się nudzić :D Zrób jak Sławek radzi bo szkoda, żeby model wyglądał jak dziecięca zabawka przez te nieco zachwiane proporcje ;)

Opublikowano

Model z tych planów ledwo ledwo przypomina Mustanga -jedynie te kilka części typowych dla niego upodobniają to coś do P-51

Ja znów będę wiercił ci śrubę by co nieco zwiększyć podobieństwa .

Wydrukuj sobie jakiś dobry rysunek mustanga, zobacz co by tu pozmieniać na tyle by nie ingerowało to w opracowana już konstrukcje a na tyle by wyglądał bardziej rasowo , np już widzę (na oko) że kadłub za wysoki, kabina za duża i za bardzo z przodu ,statecznik pionowy albo za wysoki albo za wąski, osłona silnika za mała i za krótka a co za tym idzie kołpak jest mniejszy niż powinien być.......myślę że co nieco z tego można łatwo poprawić co wyjdzie na zdrowie sylwetce .

W tej postaci przypomina zestawy balsowe z lat 70tych modeli na uwięzi ..

Sławku zobaczymy co się da zrobić ... według mnie kabina jest w dobrym miejscu i wcale nie jest za duża, jak dojdą linie ramki kabiny to z pewnością kabina będzie wydawać się mniejsza. Jedno co się rzuca dla mnie w oczy to kształt skrzydła. Kadłub że za wysoki to nawet lepiej bo model mały i nie będzie problemu z upchaniem elektroniki w środku.

Zobaczcie zdjęcie Piotrka ... Mustang w jego wykonaniu w powietrzu IMO wygląda obiecująco i bardzo ładnie i o taki efekt mi chodzi :) coś się postaram pozmieniać na tyle na ile pozwoli mi moja wyobraźnia ;)

(...)

Tak wygląda, jak chcesz mogę podesłać Ci plany

Piotrku dzięki za zdjęcia już zasysam :) bardzo mi się podoba Twój Mustang ... a jak to nie problem to bardzo poproszę o plany P47 :)

Przemo, z tobą nie można się nudzić :D Zrób jak Sławek radzi bo szkoda, żeby model wyglądał jak dziecięca zabawka przez te nieco zachwiane proporcje ;)

Dzięki Karolu :) czy to wygląda jak dziecięca zabawka ? Może i wygląda bo ma rozpiętość 90 cm ... dla wielu takie modele to "pierdoloty", ja osobiście mam odmienne zdanie ale to kwestia interpretacji ... w moim odczuciu tak samo jak zabierałem się za budowę bf 109 to model miał w locie przypominać sylwetką prawdziwego myśliwiec i według mnie takie zamierzenia spełnił w 100%, więc tak samo podchodzę do tego projektu. Oczywiście było zamieszania z kabiną do bf 109 ale to duży plus dla Sławka że to jakoś mi wyperswadował bo jednak warto było ale w wielu kwestiach z pewnością będę nie ugięty i zrobię tak jak będę uważał za słuszne ;) ... Z pewnością coś pozmieniam ale na tyle na ile pozwoli mi moja wyobraźnia i zdobyte doświadczenie w budowie poprzednich modeli.

Przemo na pewno tego samolotu nie zepsuje, choć te plany faktycznie można by trochę poprawić. Ja proponuję rozciągnąć je buldożerami ;)

Marcinie dla mnie wielkość modelu jest bardzo ale to bardzo zadowalająca więc nie ma co rozciągać to buldożerami :) a czy nie popsuje modelu to zobaczymy jak relacja dobiegnie końca ... oczywiście o ile dobiegnie :P

Opublikowano

No i to jest kształt Mustanga - dotyczy planów powyżej. Odbierz Przemo skrzynkę e-mail - co nieco Tobie przesłałem w temacie malowań Mustanga ( wymieniłem się z Marcinem z Torunia monografiami tego samolotu).

O popkorn już gotowy - zasiadam na widowni :)

Opublikowano

Dziękuje Wojtku za udostępnienie planów fakt model dużo większy w rozmiarze jaki chce zbudować ale mam chyba kłopot z interpretacją planów ... np widzę tylko dwa żebra W5 i W7 a reszty nie mogę zlokalizować na planach. Plany różnią się bardzo ale to bardzo dużo od tych z których ja chce budować i widać tutaj dużą różnicę w usterzeniu pionowym.

Rafał dzięki właśnie widziałem że mi coś podsyłałeś już ściągam z poczty i przeglądam :) póki co trzymam się planów zamieszczonych w pierwszym moim poście :) jak też pisałem w pewnych kwestiach będę nieugięty ...

Opublikowano

A tutaj zauważyłem że co plany to inna interpretacja usterzenia pionowego ... ale rozpiętość to już tutaj jest konkretna toż to ponad 2 metry :) raz jeszcze dziękuje za tak duże zainteresowanie tematem :)

Opublikowano

......... ale rozpiętość to już tutaj jest konkretna toż to ponad 2 metry :) ...........

No i taki model zbuduj, a nie jakieś małe szkraby :).

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.