rajaner Opublikowano 24 Stycznia 2014 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Faktycznie robisz szybko i staranie,w takim tempie to do wakacji pewnie powstanie następny model,na dwa silniki? Zdradzisz co to ma być czy szykujesz niespodziankę.
przemo Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2014 Miałem jeden model dwusilnikowy zrobiony z EPP i fajnie się nim latało, więc dwu silników-ka chodzi za mną praktycznie cały czas ... a co to będzie za konstrukcja o ile w ogóle podejmę się budowy to nie mam pojęcia ... narodziła się taka idea jakiś czas temu ale nie szukałem na chwilę obecną nawet planów ... jednego jestem pewny że z pewnością konstrukcja z okresu drugiej wojny światowej
przemo Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2014 No P-82 jest konkretnym wyzwanie muszę powiedzieć a co do mojego Mustanga to jeszcze dzisiaj się zmobilizowałem i do usterzenie dowędrował SW. W kadłubie muszę jeszcze delikatnie pod szlifować otwory pod belkę łączącą połówki SW żeby nic nie ocierało ... a tak to wygląda ... spód SW podkleiłem dla lepszego połączenia połówek SW sklejką 1 mm. SW zyskał na sztywności jak również będzie dobrze podłoże pod przykręcaną dźwignie. To samo zrobię od górnej strony (identycznie zrobiłem w BF 109) i jeszcze mały off top ... zmodyfikowałem swój stojak na modele żeby Mustang się na nim zmieścił CDN ...
Emhyrion Opublikowano 24 Stycznia 2014 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Trochę mnie razi ten chudy płaski statecznik pionowy. Nie dałoby rady go troszkę podrasować? Teraz wygląda bardziej jak Fokker Dr.1 niż Mustang
przemo Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2014 Trochę mnie razi ten chudy płaski statecznik pionowy. Nie dałoby rady go troszkę podrasować? Teraz wygląda bardziej jak Fokker Dr.1 niż Mustang proszę o konkrety chudy chodzi o grubość ?
robertus Opublikowano 24 Stycznia 2014 Opublikowano 24 Stycznia 2014 A pamiętacie ten film? http://youtu.be/VNTQSbvlutg
JacekCichy Opublikowano 24 Stycznia 2014 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ładnie Jedyne co, to ja czekam aż zaczniesz budować modele powyżej 1.2m, ja mam tylko fun-cub'a 1.4m ale lądowanie na płytach betonowych w dodatku niezbyt równych to bajka, a w locie zachowuje się jak prawdziwy. Zdaje sobie sprawę że każdy mierzy siły na swój sposób lub na możliwości garażowania no ale pomarzyć można. A mustang jak zwykle świetnie wykonany i to w trybie błyskawicznym (czyżbyś brał przykład z niemców? "blitz" czy jakoś tak to szło )
Emhyrion Opublikowano 24 Stycznia 2014 Opublikowano 24 Stycznia 2014 tak, chodzi mi o grubość.Teraz to jest płaska decha, w rzeczywistości były dużo bardziej "mięsiste"... Oczywiście nie musisz brać mojego marudzenia poważnie. Fajnie to wygląda a skala modelu ma swoje wymagania. Ale jakby się dało...
przemo Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2014 Robercie filmu nie oglądałem ale już go szukam żeby oglądnąć Jacku jaki tam tryb błyskawiczny przecież jeszcze nie jest skończony "blitz" to będzie jak taki model będę wykonywał w tydzień no góra dwa oczywiście żart z modelem z większą rozpiętością się zobaczy jak skończę tegoż rumaka Pawle jest płaska decha ale w planach była balsa 3 mm ja i tak zwiększyłem do 4 mm ... sądzę że przy krótkim przodzie modelu to nie ma sensu się pchać w grubszy materiał na ogon bo mogą być kłopoty z wyważeniem. W BF 109 po wymawianie silnika na mniejszy i mniej amperożerny musiałem dołożyć ołowiu do poprawnego wyważenia.
Emhyrion Opublikowano 24 Stycznia 2014 Opublikowano 24 Stycznia 2014 ale będziesz ją jakoś szlifował?
przemo Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jak o to chodzi to krawędzie będę zaokrąglone i to obowiązkowo dzisiaj tylko pokleiłem i więcej już mi się z nim nic nie chciało robić ...
marcelizor Opublikowano 25 Stycznia 2014 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Możesz zbudować statecznik konstrukcyjnie i okleić go np. japonką na nitrocellon. Będzie lekki i nie będziesz musiał dokładać ołowiu do wyważenia
przemo Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2014 Może i jest to jakieś wyjście ale zostawie tak jak jest. Model jest mały a jak bym miał już oklejać to wolałbym folią. Japonka jest dość podatna na uszkodzenia a model podwozia nie będzie posiadał i lądował będzie w trawie. Mi osobiście nie przeszkadza grubość steru pionowego
marcelizor Opublikowano 25 Stycznia 2014 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Mi również nie przeszkadza, bo w modelu w tej skali nie ma to żadnego znaczenia. Mógłbyś w ten sposób podnieść wyłącznie wizualne walory samolotu . Zaproponowałem japonkę, bo można ją pomalować, a folia nie bardzo mi pasuje do warbirda. Tak jak budujesz , jest jak najbardziej w porządku.
przemo Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Marcin tak czy siak będzie dobrze ... a przy najmniej w moim mniemaniu Jakoś ta zima wpływa na mnie strasznie ospale i ogarnia mnie leń ... cała niedziele i wyciąłem tylko komplet żeber za skrzydła bo w końcu nadszedł czas żeby się za nie zabrać ... pierwsze żebra wycięte z balsy 3 mm reszta balsa 1,5 mm. plany przewidują zrobienie skrzydła bez całościowego krycia balsą więc część żeber musiałem ciut zmodyfikować przy pomocy krzywki, znaczy odciąć nadmiar żebra żeby skrzydło było można pokryć całe balsą ... z pomocą przyszła krzywka EDIT ... Co do samego skrzydła, kształt biorę z planów niestety ale nie będzie charakterystycznego wydłużenia cięciwy przy kadłubie w obecnej fazie budowy jest zbyt duża ingerencja w samą konstrukcję, chcą to zrobić trzeba by było myśleć o tym na etapie budowy kadłuba ... ogólnie nie mam zamiaru rozpaczać nad tym lotka zostanie wydłużona o niecałe 6 cm, kolorem czerwonym zaznaczony nowy kształt lotki, a między żebrami nr 4 i 5 będzie osadzone serwo lotki (kolor zielony), w sam raz bo klapki od serw nie powinny mi wejść w oznaczenia na skrzydle. CDN ... Edytowane 26 Stycznia 2014 przez przemo
przemo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2014 W warsztacie mi się dość wyziębiło i palce kostnieją więc tempo pracy spada ale nie daję za wygraną i dłubię się dalej ... do końca tygodnia mam zamiar skończyć skrzydło i skupić się nad dokończeniem kadłuba. a póki co jedną połówkę mam prawie gotową, brakuje tylko spływu i muszę delikatnie zmniejszyć otwór w skrzydle pod klapkę sera lotki bo wydaje się być za duża. Skrzydło buduję analogicznie jak w moim BF 109 CDN ...
przemo Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Przestój w temacie dość konkretny więc trzeba pchać temat dalej ... Tak wygląda wnętrze skrzydła. Przy linii spływu widać wklejone wzmocnienia z balsy 6 mm na zawiasy lotki. W każdej połówce skrzydła zrobiłem pochewkę w która wejdzie bagnet wykonany ze sklejki 3 mm dla lepszego połączenia przy klejeniu połówek skrzydła Bagnet ze sklejki 3 mm w którym został uwzględniony wznios skrzydła czyli 5 stopni przymiarka bagnetu do skrzydła i już przymiarka skrzydła w całości ale jeszcze bez spływu ... tutaj poszedłem na łatwiznę i zamówiłem gotową listwę spływu 8x30 mm. klapki troszeczkę odstają ale po przykręceniu tematu nie będzie ... co do samej listwy spływu to wyszło tak że skrzydło zyska całe 5 mm cięciwy więc tragedii z tego typu rzeczy nie będzie a raczej na plus EDIT ... Teraz proszę o radę w sprawie kolorów ... Trafiłem na aukcje na allegro z farbami Humbrol http://allegro.pl/hu...3928036597.html i pojawia się pewna w niej gruba "metalcote" czyli farby metaliczne do polerowania i jest w mniej farba "polished aluminium 27002" czyli chyba nadawała by się w sam raz do mojego rumaka ... teraz pytanie czy ktoś miał do czynienia z tymi farbami do polerowania ? I może się podzielić jakimiś spostrzeżeniami w tym temacie ? Od kolegi Bartka wiem że kolor na oznaczenia USSAF z humbroli to 189 insignia blue ale na allegro nie mogę namierzyć (jakiś biały kruk) więc pokombinuje coś z innym odcieniem czyli 15 Midnighht blue. I błękit na kadłubie to albo 48 mediterranen blue lub 47 seablue. Ogólnie farby zamówię i zrobię próbkę i się okaże jak to będzie wyglądać EDIT ... na aukcji był kolor "polished aluminium" ale po kupnie zabrakło więc idzie do mnie inny kolor aluminium 27001 i tez do polerowania więc będę testował i podzielę się wrażeniami ... CDN ... Edytowane 30 Stycznia 2014 przez przemo
przemo Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2014 Dzisiaj spodziewałem się przesyłki z listwami spływu ale się nie doczekałem więc poszło to czego najbardziej nie lubię a mianowicie kopyto owiewki ... Myślałem że wygięte trójkątne boczki w owiewce BF 109 to jakaś tragedia ale więcej kłopotów nastarczyło mi kopyto do Mustanga ... dzisiaj cały dzień walki z kopytem ... przed "tłoczeniem" i po "tłoczeniu" i ściągnięty pierwszy odcisk owiewki jeszcze ciepły i wymagający gdzie nie gdzie jeszcze przycięcia Co o tym sądzicie ? Wydaję się ciut wysoka ale jak dojdzie malowanie krawędzi to owiewka się optycznie skurczy
Emhyrion Opublikowano 31 Stycznia 2014 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Chyba trochę za wysoka, ale bez przesady. Ujdzie
Rekomendowane odpowiedzi