Viper Opublikowano 4 Maja 2014 Opublikowano 4 Maja 2014 To pytanie do mnie, czy Andrzeja? Jeśli do mnie to wszystko zależy od średnicy drutu i średnicy otworu, jeśli dopasowane do siebie to luzów nie ma
dukeroger Opublikowano 4 Maja 2014 Opublikowano 4 Maja 2014 w sumie do Andrzeja na jego fotkach to widac, mimo kilku podejsc zawsze mialem ale to efektu takiego rozwiazania
Kicior Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Opublikowano 4 Maja 2014 Ja po zastosowaniu z jednej strony snapów kulowych a z drugiej metalowych jestem z luzów (a dokładniej z ich prawie całkowitego braku) zadowolony. Na kulowych nie ma żadnego. Z kolei na przedłużonych ramionach serw starałem się stosować minimalnie mniejsze wiertło i snap metalowy wciskałem w otwór. Też było OK, choć kulowego nic nie przebije Jeszcze słowo w sprawie wagi: dziś po rozmowie z Marcinem doszliśmy, że PA podało wagę Bandit'a z akumulatorem 3S 2200. Wynosi ona 1194g. Zważyłem dziś model z takim akulmulatorem - wyszło mi 1242g (już wraz z generatorami bocznymi) ale został jeszcze + został kołpak oraz maska. Tak czy inaczej i tak czekają mnie poprawki w projekcie, więc liczę na zmniejszenie wagi przynajmniej samej konstrukcji. Liczę, że z obecnych 499g (przed oklejeniem) powinienem zejść do 440-450g. Co wyjdzie - pokaże przyszłość.
andrzej351 Opublikowano 4 Maja 2014 Opublikowano 4 Maja 2014 ten patent na popychacze jakis zastosowales - zadowolony jestes z wielkosci luzow? mnie w takim wariancie do szalu doprowadzaly luzy, udalo sie je wyeliminowac na koncowkach kulistych dopiero... mnie też w Extrze 260 PA bardzo drażniły luzy na popychaczach w oryginalnym rozwiązaniu i podobnie jak kolega zamontowałem małe snapy kulowe.poprawiła się dzięki temu precyzja sterowania.
Kicior Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Opublikowano 17 Maja 2014 Długo się nic nie działo, ponieważ miałem kilka innych spraw. Model spokojnie czeka na jakąś pogodę oraz nagłą i niespodziewaną zwyżkę mojej formy modelarskiej (to chyba długo poczeka ), a tymczasem zabieram się na owiewkę silnika. Przygotowałem sobie szablony, wyciąłem z balsy 2,5mm i wstępnie przymierzyłem. Wolne przestrzenie będą wypełniane styropianem XPS, a potem szlifowanie. Jako, że kształt oryginału jest dosyć skomplikowany, czeka mnie raczej rzeźba i radosna twórczośćZobaczymy zresztą.
Kicior Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Opublikowano 29 Maja 2014 Wstyd się przyznać, ale bardzo małe...Wkleiłem jedynie styropian pomiędzy wręgi i całość czeka na szlifowanie, ale składam się do tego bardzo wolno...
Kicior Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2014 Dziś wieje, więc latania nie było, tak więc mały kroczek w przód w kwestii owiewki. Na razie zgrubne szlifowanie. Z racji, że przewidziane jest kilka powierzchni wklęsłych - będzie z tym trochę zabawy ...
Kicior Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2014 Mały kroczek dalej. Maska jest tylko trochę podobna do oryginału, ale nie identyczna. Taką sobie wystrugałem i pokryłem już pierwszą warstwą żywicy: c.d.n jak tylko dokupię żywicę
Viper Opublikowano 7 Czerwca 2014 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Buduj, buduj. Dziś byłem świadkiem lotów Addictiona V1 produkcji Andrzeja. Niedługo będzie V3 podobny do PA Model lata bardzo fajnie. Powiem tak, czapki z głów Andrzeju, na podstawie tylko fotek z sieci tak odtworzyć model, który na dodatek dobrze lata, jak dla mnie mistrzostwo. Tym bardziej jestem ciekaw Bandyty, buduj, za tydzień oblot
mr.suchy Opublikowano 7 Czerwca 2014 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Jeżeli ta wersja KIT będzie w sprzedaży to zamawiam. Mega robota. Zazdroszczę umiejętności.
Kicior Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2014 Dzięki Marcinie! Od Twojego modelu i latania nim dzieli mnie ze dwa lata świetlne, ale jeszcze się nie poddałem Przemku, Trochę mnie zmotywowałeś, żeby w końcu odważyć się nim latać. Myślę, że KIT w końcu powstanie - dam oczywiście znać. Przedtem jednak chciałbym się przekonać, że model dobrze zachowuje się w powietrzu, że da się wyważyć i że nie przekażę innym jakiegoś bubla. Miałbym z tym duży problem mentalny. Z pewnością muszę przeprojektować jeszcze kilka rzeczy, które zauważyłem już teraz.Tak czy inaczej trzeba będzie chwilę zaczekać. Odezwę się. Maska na razie jeszcze czeka - w tym tygodniu 5 wieczorów spędziłam na lataniu i tym samym mniej czasu spędziłem przy kończeniu prac przy Bandycie. P.S. W kolejny weekend wyjeżdżam, więc nie będę mógł zrobić oblotu. Ale postaram się najszybciej jak się da.
Viper Opublikowano 8 Czerwca 2014 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Będę CIę motywował, bardzo jestem ciekaw efektu finalnego. Bardzo jesteś miły, ale z tym moim lataniem to przesadzasz, po prostu się bawię i do czasu aż odczuwam radość z tej zabawy, jest OK.
Viper Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Andrzeju pobudka Szykuj sprzęt na weekend i robimy oblociki
Kicior Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2014 Hej, pogoda jednak nie była dla nas łaskawa.... Nie latałem już od 2 tygodni... W kwestii dalszych prac: pokrytą trzema warstwami żywicy maskę pokryłem dziś szpachlą - czeka na szlifowanie. Czeka mnie więc moment, kiedy wszystko w domu będzie pokryte cieńszą lub grubszą warstwą pyłu
kesto Opublikowano 23 Czerwca 2014 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Hej, pogoda jednak nie była dla nas łaskawa.... Nie latałem już od 2 tygodni... W kwestii dalszych prac: pokrytą trzema warstwami żywicy maskę pokryłem dziś szpachlą - czeka na szlifowanie. Czeka mnie więc moment, kiedy wszystko w domu będzie pokryte cieńszą lub grubszą warstwą pyłu Idź ze szlifowaniem na balkon
Kicior Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2014 To chyba rzeczywiście dobry moment, bo właśnie elewacja jest w trakcie odnawiania... nawet nikt mnie nie przyuważy wśród latającego styropianu A poza nawiasem to ogromnie podziękowania dla TeBe !Sam Tomasz wie z jakiego powodu
mr.suchy Opublikowano 23 Czerwca 2014 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Długo się nic nie działo, ponieważ miałem kilka innych spraw. Model spokojnie czeka na jakąś pogodę oraz nagłą i niespodziewaną zwyżkę mojej formy modelarskiej (to chyba długo poczeka ), a tymczasem zabieram się na owiewkę silnika. Przygotowałem sobie szablony, wyciąłem z balsy 2,5mm i wstępnie przymierzyłem. 309.JPG 311.JPG 312.JPG Wolne przestrzenie będą wypełniane styropianem XPS, a potem szlifowanie. Jako, że kształt oryginału jest dosyć skomplikowany, czeka mnie raczej rzeźba i radosna twórczość Zobaczymy zresztą. Andrzej w jakiej formie kupujesz ten styropian ?
Kicior Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2014 Hej Przemek, Muszę przyznać, że dostałem go gratis od znajomego....Styropian (a dokładniej polistyren XPS) w takich dłuższych kawałkach (ok. 13cm x 17cm x 150 cm) wykorzystywany był w magazynie jako podkład pod palety.Jest drobnoziarnisty, łatwo daje się szlifować i wytapia się rozcieńczalnikiem nitro. Kiedyś znalazłem też u siebie kawałek takiego ocieplenia (blacha-styropian-blacha) i trochę odzyskałem styropianu ze środka. Sam nie kupowałem w sklepie, ale zerknij w jakimś hipermarkecie budowlanym (tylko nie na ten biały, gruboziarnisty). Jeśli nie będzie - może któraś z poniższych firm w Gliwicach (lub może wskazani przez nich klienci) mogliby odsprzedać Ci jakąś płytę (szukałem na googlach) http://styronet.pl/http://www.tuplex.pl/product,50,Plyty_z_XPS,Plyty_XPS http://www.castorama.pl/katalog-produktow/materialy-budowlane/materialy-izolacyjne/polistyren-ekstrudowany-xps-50-mm.html http://www.sewera.pl/32_system-docieplenie_styropian-eps-polistyren-ekstrudowany-xps.html http://www.styropian.in/styropian-dach-podloga/plyty-xps_k_75.html Na Allegro znalazłem max grubość 10cm:http://allegro.pl/xps-styrodur-polistyren-ekstrudowany-10-cm-100mm-i4336068276.html 1
Rekomendowane odpowiedzi