olo Opublikowano 15 Maja 2015 Opublikowano 15 Maja 2015 .boje sie że w tym roku nieoblatasz Spoko,niedługo wakacje 1
piotrekrc Opublikowano 15 Maja 2015 Opublikowano 15 Maja 2015 przepraszam za post za postem ale TEN Wicherek niebędzie miał lotek o ile koledzy[nie]doczytali
modelarz115 Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Opublikowano 15 Maja 2015 Jacku te emaxsy są naprawde dobre mam je w gemini,elektro juniorze i katanie i są ,,katowane,, intensywnie od tamtego sezonu i nic sie nie dzieje.postępy ładne.boje sie że w tym roku nieoblatasz Więc Emax'y, tanie i niezawodne przepraszam za post za postem ale TEN Wicherek niebędzie miał lotek o ile koledzy[nie]doczytali A już miałem poprawiać Skończę go jak nie w tym roku to w następnym , ale planuję do wyrobić się do końca maja gdyż zamierzam zbudować sobie model na niedawno ogłoszony konkurs (Piotrek(rc) może już się domyślać co to będzie ) Zaraz zapodam jakieś fotki toczenie 1 z 2 kołków pod mocowanie płata kosmetyka tyłu przymiarka płatów niedługo zamawiam ''wykończeniówkę'' bo już w sumie nie wiele zostało ....tak trzeba poprawić wzmocnienie w pierwszej wrędze
olo Opublikowano 15 Maja 2015 Opublikowano 15 Maja 2015 Toczenie bukowych kołeczków no trzeba mieć samozaparcie na coś takiego. W Olecku nie było prostszego zamiennika Jak teraz wygląda wyważenie? Próbowałeś?
modelarz115 Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Opublikowano 15 Maja 2015 No niestety nie było, z kołeczka meblowego o średnicy 12mm zdejmowałem po 0,25mm z promienia, o ledwo widocznym posuwie nie wspominając ....troszkę się zeszło Z silniczkiem pięknie przeważa się na dziób - licząc że dojdzie oklejenie z tyłu i pakiet z przodu myślę że będzie OK
olo Opublikowano 15 Maja 2015 Opublikowano 15 Maja 2015 To dobre sprawdzenie i w odpowiednim momencie tzn. przed oklejeniem. Potem to czasami deska ratunku to ołów Kołeczki trochę długie,zrób imitację twardego lądowania tzn za koniec skrzydła pociągnij do przodu i zobacz czy skrzydło zejdzie z tylnego kołka. To drugie zadanie dla kołeczków i gumek łączących skrzydła osłabić uderzenie bez destrukcji modelu.
idfx Opublikowano 15 Maja 2015 Opublikowano 15 Maja 2015 Jacku, zawsze prosiłeś by poprawiać Cię, więc robię to w dobrej wierze "Z silniczkiem pięknie przeważa się na dziób" Na nos / nosek. Dziób jest w łodzi.
modelarz115 Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Opublikowano 16 Maja 2015 Jacku, zawsze prosiłeś by poprawiać Cię, więc robię to w dobrej wierze "Z silniczkiem pięknie przeważa się na dziób" Na nos / nosek. Dziób jest w łodzi. Pięknie dziękuję Kołeczki trochę długie,zrób imitację twardego lądowania tzn za koniec skrzydła pociągnij do przodu i zobacz czy skrzydło zejdzie z tylnego kołka. To drugie zadanie dla kołeczków i gumek łączących skrzydła osłabić uderzenie bez destrukcji modelu. Tak, już widzę że będą do skrócenia, teraz wchodzą ciasno i trzeba to jeszcze dokładniej spasować, to zadanie na dzisiaj
piotrekrc Opublikowano 17 Maja 2015 Opublikowano 17 Maja 2015 domyślam,domyślam .ładnie Ci to spasowało w Wicherku wszystko.no i widać juz bliski oblot.
Piotr21 Opublikowano 18 Maja 2015 Opublikowano 18 Maja 2015 Witam Gratuluję młodemu koledze uporu. Całkiem przyzwoita modelarska robota. Trzymam kciuki Pozdrawiam. Piotr
piotrekrc Opublikowano 19 Maja 2015 Opublikowano 19 Maja 2015 według mnie bardzo przyzwoita,wiem jak moja była nieprzyzwoita.Jacek ma talent.bez wazeliny
mjs Opublikowano 19 Maja 2015 Opublikowano 19 Maja 2015 "Jeszcze raz zapraszam do chwalenia się Wicherkami." No to chwalę się i ja. Mając 15 lat zbudowałem Wicherka U25 wg książki "Miniaturowe lotnictwo" inż. W. Schiera. Ksiażkę dostałem od kuzyna - szybownika, silnik Jena 2 cm3 też. I tak to się potoczyło... Model poszedł w dobre ręce, a książka została do dziś. Wicherek wtedy budził sporą sensację, zwłaszcza podczas prób silnikowych. Teraz też jest extra! Jacek - masz dar - będzie z Ciebie jaki Mistrz. Motywacja, budowa, latanie. Obserwacja, doskonalenie, sukces. PozdroM ps. Kadłub okleiłbym balsą 1 mm.
olo Opublikowano 20 Maja 2015 Opublikowano 20 Maja 2015 ps. Kadłub okleiłbym balsą 1 mm. A możesz napisać dlaczego balsą? Co albo w czym to pomoże?
Piotr21 Opublikowano 20 Maja 2015 Opublikowano 20 Maja 2015 Witam. Oklejanie balsą takiego ładnego kadłuba , to przestępstwo. Ja mojego W25 okleiłem klasycznie japonką. Dzisiaj skłaniam się do transparentnej folii. Pozdrawiam Piotr 2
piotrekrc Opublikowano 21 Maja 2015 Opublikowano 21 Maja 2015 ja okleiłem folią i sam wiem już że to przestępstwo a oklejenie balsą to już podwójne przestępstwo.jeszcze do niedawna nierozumiałem tych achów ochów z japonką i silnikiem samozapłonowym w Wicherku dopóki niezobaczyłem kunsztu oklejania japonką przez Pana Janka ,pyrkania samozapłonu w czasie lotu .
modelarz115 Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Opublikowano 21 Maja 2015 Dziękuję za słowa uznania ...no końcówka roku szkolnego, wiadomo jak z czasem, niewiele udało mi się zrobić W sumie została ''wykończeniówka'' jak wiadomo zabiera najwięcej czasu... Jutro postaram się zmieścić zdjęcia skrzydeł już na zastrzałach gotowych do oklejenia (zostały zastrzały) Mam konstruktorską zagwozdkę jak przypiąć gumkami statecznik poziomy... trochę przeszkadza ster, ale coś się poradzi Niestety chciałem przyoszczędzić czasu i wysłałem pewną osobę do sklepu po żywicę - oczywiście na kartce wręczyłem dokładny opis produktu. Z niewiadomych przyczyn dostałem ''płynny metal epoxy'' Technicqll podobno nie rożni się właściwościami ale ma kolor srebrny metalic... no nic taka błyskotka będzie... no chyba że pomaluję 1
Piotr21 Opublikowano 21 Maja 2015 Opublikowano 21 Maja 2015 Witam. Moim pierwszym Wicherkiem była 25 oklejona japonką ,bo w tamtych czasach był tylko papier pakowy Natron (taki prążkowany) i japonka . Silnik miał MVVS 2,5 cm( oczywiście samozapłon) . Aparatura to radziecki RUM - nieproporcjonalne 6 kanałów czyli 3 czynności.Nie miałem do silnika gaźnika rc więc sterowanie tylko kirunek i wysokość. Zasilanie bateria płaska starczająca na jeden lot. Pozdrawiam Piotr 2
modelarz115 Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Opublikowano 21 Maja 2015 Zachęcam do opisania swoich doświadczeń z ''Wicherkiem'' w tym temacie. Został on stworzony specjalnie do tego celu http://pfmrc.eu/index.php?/topic/52440-wicherkomania-tutaj-chwalimy-si%C4%99-swoimi-wicherkami-we-wszelakiej-wersji/
JumperTomek Opublikowano 21 Maja 2015 Opublikowano 21 Maja 2015 Jacku wielki szacun dla Ciebie, ja bym pewnie nie dał rady zbudować pomimo kasy i narzędzi. W elektrykach lubię to, że łatwo o "paliwo"
Rekomendowane odpowiedzi