Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

No, za ten zapach w autobusie wylądowałem na 24 godz. na chlebie ze smalcem i kawie zbożowej.... Ale to był 76 rok i "ruskie" na lotnisku.... A,tam, dużo by opowiadać... Fajnie jest !

- Jurek

Opublikowano

No, za ten zapach w autobusie wylądowałem na 24 godz. na chlebie ze smalcem i kawie zbożowej....

- Jurek

Czyli że na obozie harcerskim? :D :D

Żart, żart, żart :)

Opublikowano

Widzę ładną robotę ręczną jak prawdziwy modelarz tylko życzyć wytrwałości .

Przypomina mi się mój pierwszy "Wicherek 25" tak samo wszystko ręcznie robiłem a teraz poleciałem na skróty . No ale człowiek już nie młody musi się spieszyć

Opublikowano

Panie Franku Wicherek w modelarni pierwsza klasa :).spodobała mi sie ta Wicherkomania dlatego dzisiaj wyciąłem nozem do tapet,wyszlifowałem 90% części do Wicherka 10[wszystko ręcznie z sklejki po skrzynkach na owoce]wyjątek to żeberka bo za mało miałem sklejki :(.no Jacku niektórzy mają co wspominać też im zazdroszcze,teraz to łatwizna ale trzeba to tez zrozumieć bo czasem chciałoby sie tyle modeli zbudować[mam na mysli wycinanie cnc]a jednak takie wycinanie ręczne to czas.super te zdjęcia z zlotu wicherków :).fajnie by było gdyby sie odnalazł orginalny wicherek ;).

Opublikowano

Skończyłem komplet żeberek  :)

trochę to trwało bo przez szkołę i tego typu rzeczy ażurowałem po 5 sztuk dziennie 

post-14749-0-52649100-1424896819.jpg

Mam pytanie co do końcówki/zakończenia skrzydła, mianowicie czy słoje mogą iść w poprzek tych żeberek? Myślę że ta część jest bardziej dla estetyki, niż dla wzmocnienia a sklejki 1mm został mi tylko kawałek ze słojami w poprzek... 

Kolejną rzeczą jaką planuję jest statecznik poziomy na profilu symetrycznym. Zamierzam wyciąć żeberka ze sklejki 0,8 mm jak będą dość sztywne to je delikatnie wyażuruję. Ster będzie na 20% cięciwy, czyli 25mm (mniej więcej jak na zdjęciu) i tu zaczyna się według mnie rzecz najtrudniejsza...

post-14749-0-28010500-1424896811.jpg

Mam skleić statecznik i brzeszczotem wyciąć ster, czy wszystko przygotować w bloczku a potem skleić oddzielnie na desce? 

W miejscu łączenia statecznika ze sterem (tam gdzie mocuje się zawias) zamierzam trochę oszukać i dać po listewce balsowej ze względu na łatwość późniejszej obróbki. Nie obrazicie się za to, czy namęczyć się z obróbką sosny ;)?

Opublikowano

Ja myślę, że możesz sobie darować statecznik profilowy przy tym rozmiarze modelu. Zrób płytowy z listewek sosnowych z zaokrągloną krawędzią natarcia.

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Niestety ale na tym etapie trzeba wykonać jakieś modyfikacje wicherek był sterowany nieproporcjonalnie sterem kierunku w postaci niewielkiej klapki . W tym przypadku możemy zrobić albo statecznik i ster wysokości z modelu na uwięzi - kratownica lub symetryka z żebrami i nie wiem czy tu nie pokusił bym się o pływającą wersję gdyż wizualnie nie zmieni ona oryginału , ewentualnie można jeszcze zamontować ster w postaci klapki wyważającej ale jaka będzie jego skuteczność to trzeba sprawdzić  doświadczalnie .

Opublikowano

Mi sie wydaje też że płytowy jak pisze TeBe ,wersja pływająca nadała by orginalnego wygladu.ale mi sie osobiście wydaje że niema co komplikować Jackowi z tą wersją.Wicherek jest prostym modelem mozna go zmodyfikować na wiele sposobów ;).Jacek jest ambitny widać to po staranności więc chyba nas zaskoczy swoim wykonaniem.żeberka konsekwentnie po 5 szt.ale ładnie,w naszej modelarni tez sie podoba Twoje wykonanie.a gdzie ten pierwszy Wicherek? :)

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Metod jest wiele a listwę między statecznikiem i sterem możesz zrobić z lipy jest miękka dobrze się obrabia i jest krajowa ;) .

Opublikowano

Jutro zaczynam kleić skrzydło. Przystosuję żeberka przykadłubowe do kołków mocujących 4mm poprzez rozwiercenie otworów i podklejenie kwadracika sklejki 1,5mm lub 3mm w miejscu mocowania. Wznios ustawię na 4 stopnie (sterowanie SW i SK), resztę elementów mam już przygotowanych. 

Proszę o zdanie bardziej doświadczonych kolegów, ponieważ zmieniam wznios i delikatnie modyfikuję mocowanie (oryginalnie były klocki bukowe w miejscu kołka)

Statecznik poziomy zrobię pływający w miarę możliwości z ''krajowych'' materiałów, gdyż faktycznie dodaje modelowi uroku.

P.S. 

Wcale mi nie komplikujecie pracy - sam to robię i grzecznie się pytam o zdanie czy nie popełniam jakiegoś rażącego błędu  :)

Piotrku, pisząc ten pierwszy wicherek masz na myśli wersję depronową? Jeśli tak do dokonała już swojego żywota poprzez zmęczenie materiału i parę kraks, które dały się we znaki konstrukcji. Główną przyczyną całkowitej kasacji były zwichrzone skrzydła a z modelu wyjściowego zostały w sumie tyko podłużnice, więc dałem sobie spokój na rzecz innych konstrukcji  :)  

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Buczynowe kołki możesz kupić w meblowym lub castoramie  . Pewnie będą tylko okrągłe ale jak potrzeba można sobie wypiłować z takiego kołka nawet prostokątny kawałek na potrzebne elementy . Jak byś nie miał gdzie kupić daj znać na p.w to wyślę kawałek takiej listwy na gniazda i mocowania . Pływający statecznik to też nie jakieś wyzwanie dwa otworki w żeberkach przed dźwigarem i dwa uszka ze sklejki przyklejone do kadłuba wystarczy włożyć pręcik stalowy 2mm jako oś i zabezpieczyć dwoma zaciskami żeby się nie wysunął i mamy pływający oryginał praktycznie bez wizualnych zmian poza szczelinką pod ;)  

Opublikowano

Skleiłem skrzydła   :)

Wydaje mi się, że jednak sklejkowe prostokąciki wystarczą, moim tokiem myślenia powierzchnia styku klocka i kawałka sklejki będzie taka sama więc siły będą rozkładać się tak samo, a sklejka 3mm wcale taka miękka nie jest... 

Co tu dużo pisać, zamieszczam zdjęcia  :)  

post-14749-0-97769200-1425164338.jpg

post-14749-0-00199400-1425164362.jpg

post-14749-0-67681300-1425164369.jpg

post-14749-0-97286000-1425164353.jpg

post-14749-0-32419300-1425164346.jpg

klejone tym:

post-14749-0-63280800-1425164330.jpg

Jutro postaram się je wykończyć i zabieram się za statecznik poziomy 

opcje:

-płytowy

-pływający

-symetryczny ze sterem

Ostatnia opcja wydaje mi się być optymalna, ponieważ nie mam zaufania do pływających... myślę że nie ma co tu kombinować ;)

Opublikowano

Jacku jeszcze jedna rada. Jak kleisz na planach to na plany daj jeszcze jakąś folię i dopiero na niej klej elementy, unikniesz tym przyklejenie konstrukcji do planów i ich nie zniszczysz. Ja używam do tego celu koszulek na dokumenty do segregatora, które kupisz w papierniczym za grosze ;) 

• Lubię to 1
Opublikowano

A jednak mieli wtedy balsę, więc nie będzie zbrodnią wstawić parę balsowych wykończeń i detali  :)

post-14749-0-77694600-1425210814.jpg

Dzięki za rady, plan w miejscach klejenia oklejam przeźroczystą taśmą a plany drukuję wycinkami na domowej drukarce a jak mnie wpuszczą do unii (szkoły) to na drukarce unijnej. Plan drukowany w mniejszych fragmentach można precyzyjniej skleić 

Tomku, gdzie mogę kupić takie szpileczki? bo jak zamawiałem sklejkę to nie mogłem ich znaleźć  :(

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Korkowa tablica to niezbyt dobre podłoże na budowę przydała by się prosta deska ze sklejki 15-20mm. Najlepiej gdybyś się zaopatrzył w  taką deskę w np. w castoramie  położył na niej plan i owinął sobie go przeźroczystą folią taką jak do owijania opakowań tzw. "strecz" Deska nie ucierpi plan też i będziesz miał pożytek z planu i deski przy kolejnych modelach ...

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.