Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jezeli uklad jest wywazony dynamicznie to jest tez wywazony statycznie, na odwrot oczywiscie nie.

Mam ten sam ChangeSun EDF zamontowany do Viggen (~tydzien do oblotu) i HobbyKing pisze, ze jest wywazony (!!) ale nie pisze jak.  Zreszta nie ma to znaczenia bo trzeba wywazyc dynamicznie razem z silnikiem.  Jakosc wyrobow z HK jest powiedzmy sobie taka sobie, szczegolnie ostatnio, moj przyszedl tak jak zdjeciu (wywazony, oczywiscie!)

attachicon.gif20160202_093350.jpg

Do wywazania dynamicznego dobrze jest miec np takie Australijskie urzadzonko:

http://www.dynexhobby.com

Niestety kosztuje $120. ale udalo mi sie obnizyc drgania ukladu silnik-wirnik 20-krotnie.  Nalezy pamietac, ze robimy to tylko przy malych predkosciach uzywajac okularow ochronnych.

Mozna tez uzywac telefonu komorkowego ale masa telefonu jest duzo wieksza od masy i EDF i zmieni sie charakterystyka dynamiczna ukladu.  Nie mniej jednak wielu modelarzy to stosuje i twierdza, ze daje dobre wyniki:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1267814

Mozna tez prosciej:  

Jest tego pelno na Internet.

Dobrze byloby aby w czasie wywazania nie wkladac palca "przez przypadek" w wirnik, bo moze sie rozpasc, zarowno wirnik jak i palec.

attachicon.gif20160707_182721.jpg

A tak naprawde, to uzywalem Servo Tester do regulowania obrotow, tak jak gdzies polecano.  Pomylilo mi sie prawo z lewym i zamiast wylaczyc dalem pelne obroty i EDF odlecial z hamowni.  Probujac go zlapac, wlozylem palec w wirnik.  Wirnik sie rozlecial na strzepy a takze stracilem koncowke palca.  Moim zdaniem, gdybym uzyl aparatury z odbiornikiem nie byloby tego problemu (?).  No ale to czerwone wino obok komputera moglo miec tez cos wspolnego z tym incydentem.

Czolem

Andrzej

Sądzę, że warto wyważyć statycznie wentylator, plus dynamicznie sam silnik a potem dynamicznie zestaw.

Witam,

Silnik jest wyważony dynamicznie fabrycznie inaczej jego żywotność byłaby krótka.

Wirnik EDF to nie śmigło, to "walec" i trzeba wiedzieć z której strony tego walca usunąć nadmiar masy.

Wyważanie na wyważarce do śmigieł to wyważanie statyczne:

https://www.youtube.com/watch?v=iath3xkDiqI

post-16754-0-55697900-1474523282_thumb.png

Do wyważania dynamicznego potrzebny jest sprzęt aby określić przy jakiej prędkości obrotowej mamy niewyważenie:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1081834

http://www.bobsworkshop.co.uk/outdoor-flying/ducted-fan-balancer

post-16754-0-04515100-1474523400_thumb.png

Opublikowano

Podkusiło mnie, żeby spróbować klapolotek no to se spróbowałem.

Ale zanim użyłem pstryczka cieszyłem się fajnymi przelotami na 70% gazu.

Model odbuduję, bo fajnie mi się nim lata, ale nie mam pojęcia kiedy.

Opublikowano

Nieeeee no tragedii nie ma, model jest do odbudowania, chyba, że oprócz tego dzioba coś jeszcze popękało. Trzymam kciuki, bo szkoda taki model spisać na straty :)

Opublikowano

O kurde, ale strata.... To te klapolotki w dół poszły i chyba zadziałało jak ster wysokości? , a miałeś może kompensacje na sterze wysokości?

Opublikowano

Przykre! Szkoda modelu.

BTW Jak masz zamocowaną kamerkę? I co to za ustrojstwo do filmowania? Bo czasami sam latam a przydałoby się filmować.

Opublikowano

Nie miałem. Ale w którą stronę miałbym mieć, jak on zrobił zwrot o 90st do ziemi? Spodziewałem się, że raczej będzie zadzierał, a na pewno reakcja nie będzie tak gwałtowna. Nie dało się go opanować kontrując sterem wysokości, z reszta i tak to stało sie tak szybko, że zanim wyłączyłem klapy to było już za późno.

Vesla, nagrywam mobiusem na czapce, z tym, że ustawioną na narow.

IMGP4030.JPG

Opublikowano

A bo wyglądało mi to jakby zaczął pikowac w dół... Ale on był na plecach w trawie... To faktycznie coś innego...

Hmmm oglądam film na YouTube w zwolnieniu i mi to nie wygląda jakby się obrócił tylko jakby zaczął pikowac po prostu w dół... A Ty juz wiesz co się stało?

Opublikowano

Witam,

Robię flaprony np. w akrobatach, bo mam mało miejsca do startu i lądowania

Trzeba ustawić mix tak aby serwo działało wolno (po włączeniu funkcji klap) i konieczna kompensacja sterem wysokości 

Przy wysunięciu klap rośnie Cz ale i rośnie również C(spółczynnik momentu pochylającego)

Ja mam aparaturę FrSky Taranis 

poniżej link jak ustawić wolne działanie serwa

Nie miałem. Ale w którą stronę miałbym mieć, jak on zrobił zwrot o 90st do ziemi? Spodziewałem się, że raczej będzie zadzierał, a na pewno reakcja nie będzie tak gwałtowna. Nie dało się go opanować kontrując sterem wysokości, z reszta i tak to stało sie tak szybko, że zanim wyłączyłem klapy to było już za późno.

Vesla, nagrywam mobiusem na czapce, z tym, że ustawioną na narow.

IMGP4030.JPG

Opublikowano

W moich PZL-kach mam flaperony ustawione na pokrętle, wychylenie następuje powoli i jest w pełni kontrolowane. Samolot w trakcie wychylania leci poprawnie.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.