Mitar Opublikowano 2 Stycznia 2016 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Witam Ostatni miesiąc z przerwą na święta i sylwka budowałem własną drukarkę 3d. Czemu własna a nie ze sklepu? A no mam już dwie drukarki w pracy i obie mają swoje wady, postanowiłem więc spróbować sił i złożyć coś co miało być jak najbardziej niezawodne. Akurat zbiegiem okoliczności ktoś na innym forum zaproponował wycięciem ram z projektu http://www.thingiverse.com/thing:463371 Zachęcony brakiem elementów drukowanych oraz sztywnością przyłączyłem się do zamówienia. Potem już tak jak przy budowie każdej "zabawki" pozostała masa lektury, zamawiania i czekania aż wszystko dotrze. Nie obyło się bez wpadek, a to rama wycięta z nadmiarem, a to powyginane sloty w płytce sterującej , brak elementów nie przewidzianych w projekcie itp. Przy okazji polubiłem malowanie proszkowe, super sprawa. W planach było stworzenie build logu ale składanie szło mi tak "nie profesjonalnie" że odpuściłem Elementy jakie użyłem do stworzenia drukarki to: - Sterownik Ramps 1.4 - Rama metalowa z projektu podanego wcześniej. - Silniki z allegro Nema 17 1,7A 44Nm - Hotend/ekstruder MK8 - Czujnik optyczny na oś Z - 5mm pręty gwintowane - 8mm pręty głatkie - Oświetlenie led - Heatbed MK2B R1(wbudowany termistor) - Stepstick drv8825 - Podkładka COROPad Reszta to raczej standardowe elementy (śrubki, tasiemki itp) Prezentuje się to tak: Więcej zdjęć tu: https://imgur.com/a/20Dpw/all Extra doróbki to: - mocowanie pod ekstruder, - drukowany stoper dla czujnika optycznego osi Z, - drukowane uchwyty na górne diody led Przykładowy wydruk: Okulary oczywiście składane Jednym z kolejnych projektów ma być drukowany gimbal. Jeśli macie pytania albo będziecie chcieli budować coś podobnego to mogę co nieco podpowiedzieć Pozdrawiam. 1
Tomek Opublikowano 2 Stycznia 2016 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Jaki jest koszt budowy samodzielnie drukarki?
japim Opublikowano 2 Stycznia 2016 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Ładna drukareczka. Tomek. Koszt samodzielny po cenach czesci z aliexpress i allegro to ok 800 zł. Plus rama od 0 do 20 zł zależnie od budulca. Na forum fpv opisywałem koszt poszczególnych elementów.
idfx Opublikowano 2 Stycznia 2016 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Widzę, że też ruszyles z tematem ja wracam do prac w przyszły weekend. Elektronika już ogarnięta, programowanie też, został już tylko montaż na ramie.
Mitar Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2016 Koszt samodzielny po cenach czesci z aliexpress i allegro to ok 800 zł. Plus rama od 0 do 20 zł zależnie od budulca. Na forum fpv opisywałem koszt poszczególnych elementów. Jeśli się ma pokaźne zaplecze części. Mnie spory koszt zjadły wszelkiego rodzaje tasiemki, termo-kurcze, śrubki, podkładki nakrętki dystanse itd... Tego się niby nie liczy ale potem jak podsumować to stówka, dwie wychodzi. Rama kosztowała mnie 200zł + 60zł malowanie proszkowe. Ale to i tak zdecydowanie taniej niż gotowiec. No i dodatkowo nowa wiedza i przede wszystkim satysfakcja. Widzę, że też ruszyles z tematem ja wracam do prac w przyszły weekend. Elektronika już ogarnięta, programowanie też, został już tylko montaż na ramie. Miałem 2 tyg urlopu Powodzenia .
japim Opublikowano 2 Stycznia 2016 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Jeśli się ma pokaźne zaplecze części. Mnie spory koszt zjadły wszelkiego rodzaje tasiemki, termo-kurcze, śrubki, podkładki nakrętki dystanse itd... Tego się niby nie liczy ale potem jak podsumować to stówka, dwie wychodzi. Rama kosztowała mnie 200zł + 60zł malowanie proszkowe. Ale to i tak zdecydowanie taniej niż gotowiec. No i dodatkowo nowa wiedza i przede wszystkim satysfakcja. Miałem 2 tyg urlopu Powodzenia . Tak - mialem na mysli 200zl na rame. 20zl wyszlo jak zjadlem jedno zero. Co ciekawsze w budowie drugiej drukatki baaardzo pomaga posiadanie pierwszej drukarki gdzie mozna wydrukowac duzo upierdliwej drobnicy (nie licze czesci metalowych i termokurzek...). Poza tym jak juz wiesz jak dziala taki reprap to przy budowie drugiej drukarki wiadomo na co nalezy zwrocic uwage a co mozna sobie odpuscic. Przy budowie pierwszej czlowiek sie trzy razy drapie sie po glowie zeby zrozumiec co autor mial na mysli
Mitar Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2016 Poza tym jak juz wiesz jak dziala taki reprap to przy budowie drugiej drukarki wiadomo na co nalezy zwrocic uwage a co mozna sobie odpuscic. Przy budowie pierwszej czlowiek sie trzy razy drapie sie po glowie zeby zrozumiec co autor mial na mysli 100% racji, teraz poszło by zdecydowanie szybciej. Ale to samo miałem z budową drona gdzie wcześniej męczyłem się kilka dni teraz w godzinę, no może dwie, bym poskładał. Dobrze że są fora takie jak te czy stricte o drukarkach które wiele pomagają.
japim Opublikowano 21 Stycznia 2016 Opublikowano 21 Stycznia 2016 I co tam? Jakies ciekawe projekty? Upgrady? Ja powoli kompletuje hardware do glowicy chlodzonej woda (chce drukowac ABS w izolowanej komorze i do tego przeciagi od wentylatora dobijaja moje wydruki). Sprzet do chlodzenia wodnego - kupiony okazyjnie na OLX.pl. bloki beda chlodzic silniki zamkniete w obudowie. Czekam jeszcze na pompe wody z banggoda. Probowalem z pompka do paliwa - ale male silniczki byly na 6V a drukarka jedzie na 12V. Pompowalo ladnie - ale strasznie sie grzal silnik. Potem wzialem ten sam silniczek klasy 280 ale wymontowany z zabawki razem z przelozeniem (z jakiegos samochodziku) - pompowalo, ale silnik nadal sie grzal. Nastepnie kupilem pompke od spryskiwacza - ta dopiero pompowala Ale niestety tez sie grzala. Teraz bedzie taka: http://www.banggood.com/12V-Mini-DC-Brushless-Garden-Fountain-Pump-Hydrological-Cycle-Submersible-Water-Pump-p-1009353.html Jak przyjda wszystkei graty to zrobie kompletny opis co i jak
Mitar Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2016 Po bandzie idziesz Z chęcią zobaczę efekt końcowy. W drukarce przybyło mi na razie tylko chłodzenie , ale chyba coś za krótkie bo po odpaleniu zaczają mi się tworzyć nitki tak jak przy złej retrakcji. Wystarczy wyłączyć chłodzenie i jest super. Więc chłodzenie odpalam tylko przy wydrukach z małymi elementami. Na razie bawię się w drukowanie dupereli takich jak ten no i przymierzam się do budowy drukowanego quada klasy 450. Na razie jestem w fazie projektowej Pewnie jak powstaną pierwsze elementy to quad doczeka się osobnego wątku.
PioDabro Opublikowano 21 Stycznia 2016 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Też się kiedyś muszę zabrać za drukarkę. Śruby osi Z to zwykłe pręty gwintowane?? Fajnie by było wykonać takową z aluminium. Myślę że na sztywności by nie straciła, ale na pewno była by lżejsza.
Mitar Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2016 Tak, zwykłe za 2 zł z Leroya, docinane w domu. Aluminium ładnie wygląda (nie trzeba malować). Ale wycięcie z aluminium kosztowało 70% więcej a myślałem raczej nad niedrogą drukareczką do amatorskich potrzeb. Dla mnie waga to akurat plus , bo drukarka stabilnie stoi na stole a to ważne. Nosić jej nie zamierzam
japim Opublikowano 28 Stycznia 2016 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Michal - odnosnie tej 450 - to chcesz drukowac oddzielnie Center plate + ramiona? Czy myslales raczej na konstrukcja zintegowana - cos jak Phantom? + ewentualnie wzmacnianie. O taki: http://www.thingiverse.com/thing:838295 Obawiam sie ze pole robocze 200 x 200 to troche za malo na 450 - w pierwszym przypadku moze starczy. W drugim trzeba ciac konstrukcje na segmenty - potem skleic i ewentualnie wzmocnic - tak jak w tym projekcie z Thingiverse.
Mitar Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2016 Już kilkukrotnie zmieniałem koncepcję ramy. W zasadzie aby nie spędzić miesiąca przy drukowaniu stwierdziłem, że będzie to quad drukowany + rurki węglowe. Pierwszy projekt zakładał odtworzenie DJI Inspire 1 na podstawie tego projektu: http://www.thingiverse.com/thing:593132 Ale stwierdziłem ,że to będzie sztuka dla sztuki i nie potrzebuje pchać tam podnoszenia ramion itp. Po drugie jednak chciałem zrobić coś zaprojektowanego tylko przez siebie. Zależy mi na tym aby nie było to zbyt ciężkie a za razem w miarę sztywne. Obecny zamysł to quad na ramie typu H, coś takiego: Czarne to rurki węglowe, pomarańczowe to łączenia, uchwyty na silniki i centerplate. Plusem tego będzie sztywność gdzie cała rama będzie oparta na 4 rurkach 16/14mm Minusem wygląd, niestety quady na ramach H wyglądają średnio Dodatkowym założeniem jest modułowość, wszystkie elementy drukowane w środku będą drukowane oddzielnie i łączone jak puzzle z zabezpieczeniem (prawdopodobnie trytytki) Chodzi ogólnie o to aby w przypadku kreta nie trzeba było drukować znów całości tylko dany fragment. Jeśli chodzi o wytrzymałość druku to zależy mi tylko na tym aby nie rozpadło się to w powietrzu . Waląc w ziemie mają się rozpaść uchwyty drukowane a nie rurki węglowe. Oczywiście myślę także o lekkiej obudowie i będzie to raczej druk cienką lekką warstwą. Na razie idzie to trochę powoli bo z jednej strony ciągle zmieniam koncepcję a po drugie w między czasie odbudowuję swoją starą 450. No i oczywiście bawię się ciągle nową zabawką (drukarką) Jak już projekt ruszy z kopyta i będę miał co pokazać to na pewno powstanie nowy temat
idfx Opublikowano 5 Lutego 2016 Opublikowano 5 Lutego 2016 Ja tam (wzięty odgórnie za laika) na razie bez chłodzenia wodnego i innych wodotrysków testuję możliwości drukarki
Mitar Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Opublikowano 6 Lutego 2016 Nie marudź tylko otwieraj swòj temat bo ludzie czekają na dalszą relację Z ABS to drukowaleś?
japim Opublikowano 6 Lutego 2016 Opublikowano 6 Lutego 2016 Ja tam (wzięty odgórnie za laika) na razie bez chłodzenia wodnego i innych wodotrysków testuję możliwości drukarki Wydrukuj z ABS element wysoki na 15 cm o podstawie 10x5cm i ze ścianka 1 mm. Chętnie zobaczę co ta Twoja drukarka potrafi. No i napisz na jakich ustawieniach jedziesz i skąd kupujesz materiał.
idfx Opublikowano 6 Lutego 2016 Opublikowano 6 Lutego 2016 Nie marudź tylko otwieraj swòj temat bo ludzie czekają na dalszą relację Z ABS to drukowaleś? PLA Obecnie czekam na to : http://www.aliexpress.com/item/Reprap-Prusa-i3-3D-printer-parts-no-motor-aluminum-alloy-all-metal-X-carriage-X-end/32393120642.html Te drukowane elementy z zestawu to jakaś pomyłka ..
japim Opublikowano 6 Lutego 2016 Opublikowano 6 Lutego 2016 Dlaczego pomyłka? Moja drukowana prusa i3 drukuje nie najgorzej.
idfx Opublikowano 6 Lutego 2016 Opublikowano 6 Lutego 2016 Chodzi mi o drukowane elementy do budowy drukarki a nie o te co sami drukujemy potem EDIT: a no .. nie załapałem he he No moja też bez zarzutu, ale nie ufam takim konstrukcjom
japim Opublikowano 6 Lutego 2016 Opublikowano 6 Lutego 2016 Przecież połowa drukarki atramentowej czy laserowej to też plastiki. Drukarka 3D nie przenosi żadnych obciążeń wiec nie ma sensu robienie tego z metalu.
Rekomendowane odpowiedzi