cZyNo Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Zapewne termiki bywają mało kompatybilne ze strefami lotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_Byrski Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 We Francji na MŚ zakazane było wszystko. Nie można było trenować przed zawodami, można było latać tylko w dwóch kierunkach, po skończonym dniu latania, " miły francuski pan " wyganiał wszystkich z lotniska, i zamykał bramę na klucz temu wszystkiemu towarzyszyły francuskie krzyki, czasami tlumaczone na angielski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Wiem, że organizacja takich zawodów to nie jest wcale prosta sprawa i wybór miejsca to kwestia pewnego kompromisu. Myślę jednak, że na przyszłość warto by szukać lotniska typowo modelarskiego nie stwarzającego ograniczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 To znajdź takie lotnisko i zrób tam zawody Uwielbiam takie posty. Nie startuje, nie lata, palcem nie kiwnie żeby pomóc, ale wie lepiej. Ja jestem pełen uznania dla Wojtka, że jako jedynemu się chciało podjąć ryzyko zrobienia zawodów w tej młodej klasie. A lista startowa jest imponująca. Chciałbym spotkać tylu zawodników, z TAKIMI nazwiskami na innych szybowcowych MP, np. F3K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bayern Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 No to w sumie kiepsko ,ze na takich zawodach jak Mistrzostwa Polski nie ma swobody latania,U mnie w DE sa specjalne lotniska tylko dla modelarzy Tz. Modell Flugplatz . Bede trzymal kciuki za moich Favorytow Konrada i Tomka z Wroclawia. Moze w przyszlym roku z moimi kolegami zorganizujemy Prywatne male zawody w Wroclawiu maja tam fajny Flugplatz do latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Czarek wie co mówi i dobrze mówi. Zorganizowanie zawodów rangi MP to nie takie hop siup. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Lotnisko modelarskie owszem fajnie by było, ale ono też musi spełnić odpowiednie warunki. Jeśli ktoś zna takie modelarskie lotnisko na którym można zorganizować takie zawody i znajdzie osobę z tego terenu, która się podejmie takiej organizacji to stawiam dobry muchozol (naprawdę dobry ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Zaryzykuję stwierdzenie, że miejsca zna każdy, zazwyczaj gorzej z osobami ( w sensie "no ale ja to nie mogę" ). Każdy z uczestników jest członkiem jakiegoś klubu AP, zazwyczaj w każdym jest miejsce do latania, często z ograniczeniami, ale wszystko zależy od ludzi... Zaczynając od siebie - jestem świeżym członkiem AZM w Płocku, byłem tam na lotnisku RAZ (w piątek miesiąc temu) i miejsce jest idealne, ale oczywiście trzeba by się dogadać z miejscowymi władzami w sprawie użycia chociaż części głównej płyty, a nie tylko modelarskiej łączki... Jak tylko znajdę się tam ponownie, to zacznę od pokazania o co chodzi w F5J, a dalej zobaczymy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Czarek wie co mówi i dobrze mówi. Zorganizowanie zawodów rangi MP to nie takie hop siup. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Lotnisko modelarskie owszem fajnie by było, ale ono też musi spełnić odpowiednie warunki. Jeśli ktoś zna takie modelarskie lotnisko na którym można zorganizować takie zawody i znajdzie osobę z tego terenu, która się podejmie takiej organizacji to stawiam dobry muchozol (naprawdę dobry ). Zapewne Dyr Aeroklubu Wrocławskiego by się zgodził. Jeśli termin będzie wcześnie zaklepany, nie powinno być problemu. Więc wszystko przed Wami Tomku i Konradzie i przy okazji zapraszam do Wrocławia na coś dużego: http://sgp.aero/poland2017/news_add_here/sgp-news/1-event-intro.aspx http://www.aeroklub.wroc.pl/web/fai-sailplane-gran-prix-juz-za-miesiac/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Jurek byłem z 5-6 lat temu z zapytaniem o możliwość organizacji imprezy modelarskiej. Dyrektor był bardzo niechętny cytuję: "przecież nie zamknę dla was lotniska". To co Ty teraz piszesz jest inną i dobrą informacją. Być może coś się zmieniło. Ale jak sam wiesz, lotnisko to dopiero połowa sukcesu, druga to know how. Tego nam z Tomkiem brakuje. Może będzie chwila w Radawcu podpytać Wojtka o szczegóły. No i też trzeba osoby kumatej, która by to całe zamieszanie poprowadziła. Dużo problemów ale nie do przeskoczenia. Pożyjemy zobaczymy. Na pewno trzeba zacząć od lotniska i warunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 coś sie zmieniło...dyrektor Zawody w miarę łatwo się organizuje (ale i tak ludziom się nie chce bo trzeba trochę siebie w to włożyć), po MP w Polsce i kilku za granicą wiedzy Wam wystarczy A gdybyś chciał MŚ zrobić, to masz murowane wsparcie dyrektora i wszelką pomoc logistyczną, w poszukiwaniu sponsorów itp itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 coś sie zmieniło...dyrektor Aaaaa to faktycznie coś się zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 No i zapomniałem dodać ze baza noclegowa jest. I przy lotnisku i lepsza bliziutko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bayern Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Mysle ze jesli w Polsce juz startuje na MP 19 zawodnikow to czas najwyszy organizowac wiecej takich zawodow F5j...Moze nawet Eurotour. Ta klasa F5j w Europie bardzo mocno i dynamicznie sie rozwija ,duzo zawodnikow z F3j przechodzi na ta klase, powstaja nowe modele bardziej udoskonalone i coraz lzejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Czyli coraz delikatniejsze i horrendalnie drogie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 To znajdź takie lotnisko i zrób tam zawody Uwielbiam takie posty. Nie startuje, nie lata, palcem nie kiwnie żeby pomóc, ale wie lepiej. A co Ty taki agresywny jesteś? Przecież wyraźnie napisałem, że organizacja takiej imprezy to wynik pewnych kompromisów. Przede wszystkim musi się znaleźć osoba (osoby), która to zorganizuje. W tym przypadku organizacji podjął się Wojtek i trudno wymagać, aby organizował to gdzieś na odległość w Polsce. Jednak widać, że osób chętnych do udziału jest sporo i myślę, że w przyszłości można to zorganizować w miejscu dającym większą swobodę zawodnikom. Natomiast rzeczywiście masz rację, że wiem lepiej. A wiem, bo u nas na lotnisku modelarskim są organizowane zawody PP F3A i MP F3A (chociażby ostatnie 2016). Tak więc wiem, że da się to zorganizować tak, żeby była duża swoboda dla startujących zawodników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Być na zawodach a je organizować to 2 różne światy A jak ktoś organizuje i jednocześnie startuje to już kolorowy zawrót głowy. Też organizowałem parę rzeczy (nie zawody) i wiem jakie jest podejście uczestników. Przyjdą, pomarudzą, pobałaganią i pójdą. No i zawsze wiedzą lepiej. A człowiek pracuje wiele dni przed i po "imprezie". To, że nikt tego nie doceni to standard a i często w domu się oberwie od rodziny Dlatego po własnoręcznie organizowanych wydarzeniach bardziej doceniam pracę innych, którzy to robią. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papuga Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Nie ma innej możliwości jak tylko loty pod opieką członka sekcji modelarskiej Aeroklubu Lubelskiego. W tej chwili nie wiem który z kolegów będzie mógł być w piątek popołudniu na lotnisku. Na pewno bedzie to czas po godzinie 17, nie wcześniej. Można rozmawiać z dyrektorem i prosić o pozwolenie ale nie wróżę sukcesów negocjacyjnych. Na lotnisku panuje ruch lotniczy i nie jest tolerowana żadna "wolna amerykanka". Nawet podczas zawodów nie będziemy mieli całego lotniska do naszej dyspozycji, będą strefy w których nie będziemy mogli latać. Jutro od godziny 17 na lotnisku będzie Tomek Frąk. Chętni mogą przyjechać i przewietrzyć modele przed sobotą. Możliwe że przyjedzie wcześniej ale będę wiedział to dopiero jutro. W razie czego info podam na stronie. Loty na lotnisku modelarskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Super. Popytam Tomka o zawody we Lwowie. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Nie gadać tylko latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bayern Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Wszystkim uczestnikom MP zycze dobrej pogody i Thermiki Czekam na Fotki no jakies Filmiki Moi Favoryci Tomek i Konrad ,,Rycerze do Boju " wracajcie z Pucharami i Medalami Ja natomiast tez mam zawody F5J w Sobote w Burgau .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi