robertus Opublikowano 5 Września 2020 Autor Opublikowano 5 Września 2020 5 minut temu, solainer napisał: Fajnie to wyszło na filmie. Aż nie chce się wierzyć że nagrywałeś to z czapki Dzięki. To efekt moich wielu prób różnych kamerek i obiektywów, no i samej czapki . Obecnie mam taki setup to kamera Firefly 8SE z wymienionym obiektywem na 8mm. Dzięki obiektywowi ma dość konkretny zoom (gdzie jeszcze daję radę łapać poruszający się model w kadrze) i nawet nie widać, że te "kółka" to dość spore robiłem.
robertus Opublikowano 17 Września 2020 Autor Opublikowano 17 Września 2020 Polatałem w Bobrownikach , w tle gadka z Piotrem. 1
robertus Opublikowano 20 Października 2020 Autor Opublikowano 20 Października 2020 Wpadł mi w ręce pluszowy tygrys, więc... 2
dukeroger Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 fajnie, szczególnie na tych dużych katach natarcia a co tam odpadło po przyziemieniu?
robertus Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2020 Już nie pamiętam, coś na magnesach. Te brzechwy pod kadłubem, nosek i rakiety na końcach skrzydeł są na magnesy. Odpadają przy lądowaniu zamiast się łamać lub urywać.
Ares Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Bardzo ciekawy i efektowny model. Tylko w edf-ach przeraża mnie to ,że model malutki za to pakiety trzeba dawać spore. Moc jednak musi być.W końcu to odrzutowiec. To nie moja dziedzina ,ale zawsze oglądam z dużym zainteresowaniem.
robertus Opublikowano 3 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2020 Malutki, nie malutki, zależy...jak kupisz w sklepie to faktycznie będzie mały i ciężki. Dlatego właśnie przerobiłem po swojemu kit pod edf 90mm i 8S na edf 70mm i 4S. Normalnie taki model ważyłby 3,5kg, mój waży 1,6kg. Większość modeli EDF na rynku jest za ciężka w stosunku do swojej wielkości więc nie latają w skali. Dyskutowaliśmy na ten temat w tym wątku. Wyłącz sobie dźwięk na jakimkolwiek filmie z pokazów odrzutowców i porównaj z filmami z odpowiednimi modelami. Moim zdaniem to siedzi w głowach, że skoro to EDF to musi o wiele szybciej latać niż samolot ze śmigłem. Ja mam przeciwne podejście do tematu.
Ares Opublikowano 3 Grudnia 2020 Opublikowano 3 Grudnia 2020 5 godzin temu, robertus napisał: Malutki, nie malutki, zależy...jak kupisz w sklepie to faktycznie będzie mały i ciężki. Dlatego właśnie przerobiłem po swojemu kit pod edf 90mm i 8S na edf 70mm i 4S. Normalnie taki model ważyłby 3,5kg, mój waży 1,6kg. Większość modeli EDF na rynku jest za ciężka w stosunku do swojej wielkości więc nie latają w skali. Dyskutowaliśmy na ten temat w tym wątku. Wyłącz sobie dźwięk na jakimkolwiek filmie z pokazów odrzutowców i porównaj z filmami z odpowiednimi modelami. Moim zdaniem to siedzi w głowach, że skoro to EDF to musi o wiele szybciej latać niż samolot ze śmigłem. Ja mam przeciwne podejście do tematu. Ale ja wcale nie napisałem ,że EDF musi być ciężki i szybki. Bardziej chodziło mi o to ,że specyfika tych modeli jest taka iż zapotrzebowanie na moc jest spore w stosunku np. do motoszybowców lub górnopłatów. Może podam przykład, samolot typu Piper o rozp.np.1500mm wymaga mniejszego pakietu i silnika niż takiej samej wielkości model myśliwca EDF. (To miałem na myśli). Każda klasa rządzi się swoimi prawami.Dla mnie prądy 60-70A to już baaardzo dużo ale tu tak ma być i tyle.Ale to już spore moce A Twój model lata ładnie i realistycznie. Bardzo dużo zredukowałeś masę zestawu.
robertus Opublikowano 3 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2020 A to sorry, nie zrozumiałem, tu masz rację. Prądu ciągnie jak smok Ale rekompensuje to tym szuuuuuuuuuuuuuuu. 1
Ares Opublikowano 3 Grudnia 2020 Opublikowano 3 Grudnia 2020 A tak , to bardzo ciekawa dziedzina modelarstwa. No i taka nietypowa bo nie ma śmigła:)
Atomizer Opublikowano 27 Stycznia 2022 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Myślę jak tu najlepiej rozwiązać zamocowanie tych sterów do F-16 ? Rurka w rurkę i blokada ? Rurki węglowe ? Ktoś coś może doradzi ?
robertus Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Opublikowano 5 Lutego 2022 Ja robię tak, że pręt węglowy jest w kadłubie i na to nanizana rurka ze sterem i zabezpieczenie na końcu zaciskiem jak do podwozi. Albo odwrotnie w ster płytowy pręt wchodzi w kawałek rurki w kadłubie i na końcu zabezpieczenie, ale generalnie o to chodzi. Pręty i rurki węglowe dopasowane aby nie było dużo luzu, albo rurki plastikowe, mosiądzowe itp.
Atomizer Opublikowano 5 Lutego 2022 Opublikowano 5 Lutego 2022 Ja w tym mniejszym jednak zrobiłem na zawiasy, ale w kolejnym większym coś podobnego zastosuję.
robertus Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Opublikowano 9 Lipca 2023 Zbrojeniowiec miał dzisiaj wolne i F-16 poleciał bez rakiet ?
robertus Opublikowano 27 Kwietnia Autor Opublikowano 27 Kwietnia Taki dzisiejszy locik. Jak fajnie, ze pogoda już wiosenna! 1
Rekomendowane odpowiedzi