Skocz do zawartości

Moje inne hobby, smacznego ;-)


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tomku! Wielkie dzięki za tę uwagę i reprymendę. Powiem tylko, że zupełnie nie wiem, skąd się to wzięło. Nie mam absolutnie nic na swoje usprawiedliwienie. A może , tak po prostu, to ja właśnie poprawiłem po swojemu mojego komputerowego poprawiacza? No cóż... polska ortografia to trudna sztuka i niestety, nigdy nie była mą mocną stroną... Sorry!

Opublikowano

Nie masz się co stresować, wszyscy czasem ni stąd ni zowąd walimy sromotne gafy... cerebro-cabeca%2Bquente.gif

Ale niestety nie wszystkim chce się je poprawić... I to jest dzisiejszy problem... default_g.gif

Opublikowano

Ja to nawet wino z biedronki piłem

Iii jeszcze żyję

Pawle, w niektórych " Biedronkach " można znalezć takie to cudo "Pedro Ximenez, Bodedgas Malaga Virgen,Reserva de Familia, Criado de Barrica de Roble" ,

fleszeczka jest pół litrowa i jak na Biedrę  kosztuje relatywnie dużo

Opublikowano

Jak ktoś lubi dobre wino, to w Lidlu może dostać bardzo dobre, lekkie, ale niezbyt drogie półwytrawne francuskie Rose' d'Anjou.

http://www.morze-wina.pl/wino-le-fresquay-rose-d-anjou/562/

post-3384-0-79415800-1556191280_thumb.jpg

Będąc ładnych parę lat temu w okolicy Angers(Francja-region Loara) kupiłem kilkanaście flaszek bezpośrednio u właściciela winnicy położonej nad piękną Loarą (polecam tam będącym zwiedzanie tamtejszych malowniczych zamków https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Angers_collage.jpg/800px-Angers_collage.jpg ), i bardzo się w nim rozsmakowałem. Od jakiegoś czasu można je dostać w Lidlu, i prawdę powiedziawszy nie widzę różnicy z tym kupionym tam... (no, może poza samą formą zakupu.. alkash.gif  x040.gif.pagespeed.ic.nxdkWhW9bH.png )

Opublikowano

Widać, widać. Ostatnio był tu 1 marca tego roku. Tylko z jakiegoś powodu nic nie pisze :-(

 

Powód jest prosty. Zawiesiłem działalność lotniczą, bo modelarnia została zmieniona na magazyn firmy. Ale W końcu wynająłem lokal na biuro z magazynem i po majówce odzyskuję modelarnię. I żeby być w temacie wątku.... Tegoroczny talerzyk wielkanocny:

 

 56942571_10210946989068967_8972652672410

Opublikowano

Powód jest prosty. Zawiesiłem działalność lotniczą, bo modelarnia została zmieniona na magazyn firmy. Ale W końcu wynająłem lokal na biuro z magazynem i po majówce odzyskuję modelarnię. I żeby być w temacie wątku.... Tegoroczny talerzyk wielkanocny

Tomku, jak mogłeś zamilknąć na tak długi czas?!??!?! Bez Ciebie to forum jest niepełne. (nie umiem znaleźć właściwszego określenia).

Opublikowano

Wczorajsza "produkcja" na wiosenno/letnie grillowanie...  grillowanie.jpg

farsz już gotowy

post-3384-0-52621200-1556357628_thumb.jpg

 

nabijarka,

post-3384-0-21896900-1556357682_thumb.jpg post-3384-0-46679200-1556357735_thumb.jpg

 

rezultat jak widać,

post-3384-0-35318800-1556357831_thumb.jpg

 

i jeszcze tylko parzenie i gotowe... alk.gif

post-3384-0-15960500-1556357934_thumb.jpg

 

 

 

 

 

wszystko po to by uniknąć niedoboru w zaopatrzeniu kiedy Polacy grillują .... wink.gif?v=1545133808

 

grill_po_polsku_z_wodki_zamiast_kielbase

 

bo prawdziwych amatorów pieczonych na łonie natury smakołyków nic nie odstraszy ! tongue.gif?v=1545133808

 

20150613171743uid1.jpg

 

 

 

 

 

:D

i_wez_tu_mu_nie_daj_1470.jpg

 

(https://www.youtube.com/watch?v=PdsIzjKovic)

 

 

.................

 

30855220_2075905889346169_28132481048059

  • Lubię to 1
Opublikowano

Ok, nie ma sprawy Grzesiu, ale podam dopiero wieczorkiem, bo głównym kompozytorem jest żona, a ja tu tylko "gram"... violin.gif

Przepis sprawdzony wielokrotnie, kaszanka na kaszy gryczanej (najlepsza do tego moim zdaniem), świetna także do upieczenia w domowym piekarniku (posmarowana tylko lekko olejem by skórka od razu nie popękała, i oprószona przyprawą do grilla jeśli ktoś lubi. To samo robię na grillu, ale na tacce by nie tracić jak pęknie mimo nakłuwania.. podlewam tez lekko piwkiem jak steki )

Opublikowano

Grzesiek, do was, do Jawora co sobotę na bazarek przyjeżdża auto z szybką z boku.

A w środku najlepsze wędliny w tej części kraju.

Wytwórnia wędlin CIUŁA GOŁOSTOWICE.

Po lewej stronie stają.

Próbowałeś? Jak nie to spróbuj.

Przy okazji każdych zawodów w Jaworze zawsze mamy przyjemność zjedzenia dobrej kiełbaski i kaszanki :D

 

Puki pan Ciuła produkuje swoje wędliny, to ja w swoje tworzenie kiełbasy i innych szynek nie wchodzę, bo i tak lepiej tego od Tego szpeca nie zrobię :).

Byłem w tej wytwórni oglądałem jak to robią i tak, jak nie kupuję podejrzanych wyrobów gdzieś tam , tak wg mnie te wyroby są SUPER :)

Do Gołostowic z Wrocławia mam jakieś 50 km, ale i tak przy okazji każdych świąt  jeżdżę do tej wytwórni po doskonałe wędliny.

Materiały na  moją wędzarnię leżą na ogródku i czekają na swoja kolej. Może kiedyś...

A.C.

Opublikowano

Jak wjeżdżasz na parking przed bazarkiem to stoją po lewej stronie na parkingu. Biały trochę większy dostawczak

Przeważnie jest kolejka. Trzeba z rana bo później tylko kiełbasa zostaje. A po drugiej stronie na górze stoją babcie z jajami i ze śmietaną i mlekiem od krowy. Też warto, ale tu naprawdę trzeba z rana bo później już nic nie kupisz i zostaje to normalne badziewie, co mają wszyscy.

Niejaki Elpazo będzie wiedział. Bo to jego tereny łowieckie są :)

A.C.

Opublikowano

Grzesiu też zacne kiełbaski, z pewnością 100X lepsze, a nie mówiąc już że zdrowsze jak ten marketowy chłam.

 

składniki do kaszanki(na 1 porcję która można mnożyć lub dzielić wg uznania):

- 0,5kg wątróbki wieprzowej,

- 0,5kg boczku,

- 0,5kg podgardla,

- 1kg głowizny,

- 1,5kg innych podrobów jak serce(najlepiej wołowe), płucka wieprz. ozorek, ryjek, skorki wieprzowe,

- pół paczki jałowca(jeśli chcemy czuć ten aromat lub mniej do smaku),

- 3 ząbki czosnku - jeśli lubicie lub mniej albo wcale,

- 4 liście laurowe,

- 5-6 ziarnek ziela ang,

-  otarty majeranek sporą ilość,

- 2kg kaszy gryczanej (lub 1kg gryczanej + 1kg jęczmiennej jeśli wolicie)

- 2,5L krwi,

no i oczywiście jelita wieprzowe, sól pieprz,

 

Mięso i podroby (po opłukaniu jeśli trzeba), ziele, liście laurowe w duży garnek z zimna wodą, gotować na małym ogniu aż będą miękkie(watrobę na końcu by się nie rozpadła), po czym wyjąc dla ostygnięcia, obrać z kości i zmielić na maszynce, serce, ozorek na grubych okach by nie rozciapać, powinny zostać male kawałeczki.

Po wyjęciu mięsa do zdjętego z ognia wywaru wsypujemy przepłukaną kaszę, i jeśli jest półtwarda to ew. podgotowujemy aż będzie półmiękka ale nie całkiem rozgotowana. Można uzupełnić wywar wodą jeśli trzeba.

 

Do zmielonego mięsa dodaj kaszę, starty czosnek, utłuczony jałowiec, i otarty majeranek  (ale przyprawy najlepiej porcjami, nie wszystko na raz, np 2/3 by nie przedobrzyć, lepiej później ew dodać), sól i pieprz do smaku (zazwyczaj sporo bo kasza dość wchłania sól) dodaj krew, i wszystko dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodać soli, pieprzu, majeranku, wg uznania. 

Gotowym farszem nabij flaki i podziel na pętka.

Do nabijania, jeśli ktoś sporo robi, doskonała jest nabijarka pozioma lub pionowa 3L, 5L, lub 7L, 10L.. z zazwyczaj 3-4 średnicami rurek/lejków - 16/22/32/38 mm do różnych wędlin i wielkości flaków czy osłonek; najlepiej nierdzewka na boczną korbę i wałek zębaty tłoczyska, a nie śrubę, np https://eva-tec.pl/1119-nadziewarki-reczne-do-kielbas, która na głowę bije szybkością i komfortem tradycyjną elektryczną maszynkę z rurką, w którą trzeba wpychać farsz by go wycisnąć do flaka. Naprawdę polecam jeśli sporo robicie kaszanek, kiełbasy, w tym wędzonej białej, szynkowej, czy jagnięcej, kiszki ziemniaczanej, itd, to się opłaci..

 

Gotową kaszankę należy ponakłuwać wykałaczką (wystarczy 2 dziobnięcia na pętko) by nam nie popękała w czasie parzenia, wrzucić ostrożnie do wody o temperaturze ok 85°C by się ścięła, i parzyć przez ok 45 minut, Po czym przełożyć ją na kilkanaście minut do miski z zimną wodą dla "zahartowania". Po wyjęciu osuszyć albo na kiju jak kiełbasę do wędzenia, albo kładąc na ścierce, ręczniku, nawet papierowym (kiedyś kładli w tym celu na słomie) i gotowe. Dla ułatwienia sobie roboty by nie porwać "sznura" pętek w czasie przekładania można kaszankę do parzenia i hartowania umieścić w drucianym koszu (jak do frytek) zanurzanym w garnkach. Nie parzymy we wrzątku jak podają niektórzy, bo wtedy flak lubi pękać(zwłaszcza nienakłuwany) i szkoda kaszanki.

 

Można też farsz upchać i sparzyć w zamkniętych słoikach (z hartowaniem trzeba etapami do coraz zimniejszej wody z uwagi na szok szkła).

 

Oczywiście proporcje składników i przypraw można sobie zmieniać wg uznania i możliwości zaopatrzeniowych..

Ten przepis mniej więcej w takich proporcjach stosujemy ze skutkiem jak widać...

 

Jedno jest pewne, jak byście tego nie robili to z dobrych surowców nie da się spier...  najwyżej będzie nieco za dużo albo za mało słone czy pierne...  thanksgiving.gif

Opublikowano

Jak wjeżdżasz na parking przed bazarkiem to stoją po lewej stronie na parkingu. Biały trochę większy dostawczak

Przeważnie jest kolejka. Trzeba z rana bo później tylko kiełbasa zostaje. A po drugiej stronie na górze stoją babcie z jajami i ze śmietaną i mlekiem od krowy. Też warto, ale tu naprawdę trzeba z rana bo później już nic nie kupisz i zostaje to normalne badziewie, co mają wszyscy.

Niejaki Elpazo będzie wiedział. Bo to jego tereny łowieckie są :)

A.C.

Kielbasy mnie nie interesuja , ale mozesz napisac dokladniej gdzie stoja babcie z jajami ?  :D  :D  :D

Opublikowano

Kielbasy mnie nie interesuja , ale mozesz napisac dokladniej gdzie stoja babcie z jajami ?  :D  :D  :D

Jarek , to są takie stare "transformers".....tu masz   równiez baby z brodą  :D  :D  :D  :D  :D

Jarku, sorry , bo to przecież Wurst :rolleyes:  :rolleyes:  :rolleyes:

post-21810-0-85100200-1556599748.jpg

post-21810-0-30233100-1556599764_thumb.jpg

post-21810-0-48219300-1556599783_thumb.jpg

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.