Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Bojan Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 statecznik i ster kierunku gotowy do montażu 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Niesamowite oddanie detali! Jeśli nie odpalisz go w tym roku to na wiosnę będzie już makietą redukcyjną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Bojan Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Pomalowałem centropłaty i przymierzyłem do kadłuba, w naturze czerwień jest bardziej stonowana. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Bojan Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Pomalowałem następne elementy i złożyłem w całość, brakuje jeszcze osłony silnika. Czy ktoś z Was widział może ten model samolotu (oczywiście jako RC) w takim malowaniu czy jestem pierwszy na świecie, bo w necie nie mogłem znaleźć ? ? 12 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Model super ale ciężko być w tych czasach prekursorem https://archiwum.allegro.pl/oferta/pzl-p1-rc-i8113095650.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bojan Opublikowano 1 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 No rzeczywiście a już myślałem.... ale za to mój będzie większy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 17 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 To jak porównanie Trabanta do Tesli...Podejrzewam, że modeli rc P1 i tak może być tylko kilka....na świecie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 17 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 Bojan na styropian naklejaj taśmę w miejscu gdzie się styka z kadłubem, uwaga styropian rysuje! Szkoda żeby się lakier na tym cadilaku porysował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bojan Opublikowano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Dzięki z trafną uwagę, co prawda będzie jeszcze malowany bezbarwnym lakierem ale rzeczywiście lepiej żeby niepotrzebne się nie rysował . Teraz mam małą przerwę bo chcę ulotnić takiej samej wielkości samolot, który od ponad 20 lat leżał na strychu. To jest model BigLift do holowania lub wynoszenia (na grzbiecie) szybowców. Ma też podobną wagę wiec go wykorzystam jako nosiciela napędu przeznaczonego do PZL-a. Sprawdzę silnik, dobiorę śmigła, zasilanie itd. Nie będę musiał już eksperymentować na cadilaku ? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Bojan Opublikowano 1 Lutego 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Po "krótkiej" przerwie kontynuuję prace nad modelem, zamiast domku pod silnik wykonałem kosz, który spełnia rolę zarówno domku pod silnik jak i kosza na akumulatory. W celu wyważenia modelu akumulatory można będzie przesuwać do przodu lub tyłu. Zacząłem również wykonanie osłony silnika 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Piękności a jak wypadły testy z BigLift? Spodziewam się,że pozytywnie ale napisz coś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bojan Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 22 godziny temu, Lech Mirkiewicz napisał: Piękności a jak wypadły testy z BigLift? Spodziewam się że pozytywnie ale napisz coś więcej. Jeżeli chodzi o BigLift to niestety zima nas zaskoczyła i nie zdążyłem go oblatać, czekam więc z niecierpliwością na wiosnę Zrobiłem tylko statyczna próbę ciągu i na razie wyszło mi 6,5kg, czy to wystarczy bo PZL P1 będzie właśnie tyle ważył? 20 godzin temu, dziobak napisał: Dziękuję za filmik, już go wcześniej wygooglałem, chyba latał w Hiszpanii? Mam nadzieję ze mój będzie ładniejszy Tak w ogóle to nie znalazłem jeszcze 22 godziny temu, Lech Mirkiewicz napisał: Piękności a jak wypadły testy z BigLift? Spodziewam się,że pozytywnie ale napisz coś więcej. tego modelu wykonanego w Polsce ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 3 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 13 godzin temu, Bojan napisał: Zrobiłem tylko statyczna próbę ciągu i na razie wyszło mi 6,5kg, czy to wystarczy bo PZL P1 będzie właśnie tyle ważył? Wystarczy w zupełności i z naddatkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bojan Opublikowano 3 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 1 minutę temu, kesto napisał: Wystarczy w zupełności i z naddatkiem. Dzięki za dobrą nowinę bo już miałem wątpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 W dniu 2.02.2022 o 19:50, Bojan napisał: Jeżeli chodzi o BigLift to niestety zima nas zaskoczyła i nie zdążyłem go oblatać, czekam więc z niecierpliwością na wiosnę Zrobiłem tylko statyczna próbę ciągu i na razie wyszło mi 6,5kg, czy to wystarczy bo PZL P1 będzie właśnie tyle ważył? Wielka szkoda bo oblot pokazał by dokładnie czy planowany napęd się sprawdzi. Próba statyczna wyszła super, nawet lepiej niż pisze producent. 14x8 - 14.8V / 587W / 40.3A / 2.9kg thrust14x8 - 18.5V / 1077W / 60.7A / 4.03kg thrust14x8 - 22.2V / 1906W / 88.2A / 5.36kg thrust 15x8 - 14.8V / 626W / 43.6A / 3.3kg thrust15x8 - 18.5V / 1165W / 64.2A / 4.85kg thrust15x8 - 22.2V / 1961W / 88.8A / 6.15kg thrust Czy mierzyłeś pobór prądu i ciąg np: po 30/60 sekundach pracy silnika? Może nie powinienem tego pisać ale ja dalej podchodzę sceptycznie do tego napędu ale doszedłem do wniosku, że dla dobra tego pięknego projektu warto rozważyć różne punkty widzenia. Jak dla mnie pobór prądu 90A to makabra dla tych akumulatorów, regulatora (nie wiem jaki masz) a i silnik będzie się mocno grzał co nie wróży jemu długiego żywota. To tak z własnego podwórka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bojan Opublikowano 7 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 23 godziny temu, Lech Mirkiewicz napisał: Wielka szkoda bo oblot pokazał by dokładnie czy planowany napęd się sprawdzi. Próba statyczna wyszła super, nawet lepiej niż pisze producent. 14x8 - 14.8V / 587W / 40.3A / 2.9kg thrust14x8 - 18.5V / 1077W / 60.7A / 4.03kg thrust14x8 - 22.2V / 1906W / 88.2A / 5.36kg thrust 15x8 - 14.8V / 626W / 43.6A / 3.3kg thrust15x8 - 18.5V / 1165W / 64.2A / 4.85kg thrust15x8 - 22.2V / 1961W / 88.8A / 6.15kg thrust Czy mierzyłeś pobór prądu i ciąg np: po 30/60 sekundach pracy silnika? Może nie powinienem tego pisać ale ja dalej podchodzę sceptycznie do tego napędu ale doszedłem do wniosku, że dla dobra tego pięknego projektu warto rozważyć różne punkty widzenia. Jak dla mnie pobór prądu 90A to makabra dla tych akumulatorów, regulatora (nie wiem jaki masz) a i silnik będzie się mocno grzał co nie wróży jemu długiego żywota. To tak z własnego podwórka Lechu, dziękuję za obszerną informację, próbę robiłem ze śmigłem 15x8 i pakietami 22,2V. Prądów nie mierzyłem, na następnej próbie na pewno to zrobię bo sam jestem ciekawy wyników ? Myślę że prze 30 sekundach samolot nabierze juz wysokości i odpowiedniej prędkości aby trochę gazu odpuścić. Nigdy jeszcze nie latałem tak duży, elektrykiem stąd pomysł aby wszystko sprawdzić na BigLifcie, którego ewentualnie aż tak bardzo żałował nie będę... Teraz przymierzam się do dokończenia malowania kadłuba i maski silnika. Robię również próby "postarzenia" modelu bo teraz jest nienaturalnie biały. Na białym modelu nie jest to jednak takie proste, przynajmniej dla mnie, ale próbuję dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Bojan Opublikowano 4 Lipca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Po dłuższej przerwie kontynuuję budowę, zrobiłem próbę waloryzacji aby uwypuklić nitowanie i podziały poszycia.. Wybieram się na zawody do Bobrownik i jak zdążę to chciałbym pokazać model na wystawie statycznej, bo do ulotnienia to jeszcze trochę pracy potrzeba 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horn3t Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 Piękne wykonanie miałem kiedyś chęć też zrobić P.1 - ojca wszystkich "pezetelek" ale losy potoczyły się inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Bojan Opublikowano 24 Lipca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 W końcu model gotowy Poniżej kilka zdjęć z prezentacji na WARBERDS w Bobrownikach. Na razie jeszcze nie odbył dziewiczego lotu, gdyż muszę go dokładniej wyważyć. A przy okazji zakończenia pracy, chciałbym bardzo podziękować wszystkim, którzy znaleźli czas i chęć aby podzielić się tutaj ze mną swoim doświadczeniem, wiedzą i materiałami. Bez Waszej pomocy i fachowych porad model na pewno nie wyglądał by tak efektownie. Mam nadzieję, że równie efektownie będzie latał.... ? Ale najpierw muszę dokonać jeszcze kilku modyfikacji wg. uwag i fachowych konsultacji jakie otrzymałem od kolegów modelarzy w Bobrownikach za które również serdecznie dziękuję. A tak na marginesie, piknik lotniczy w Bobrownikach zgromadził kilkudziesięciu modelarzy z kilku krajów wraz ze wspaniałymi makietami. Atmosfera była również wspaniała za co gorące brawa dla Organizatorów. 16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi