Skocz do zawartości

Brak balsy w sklepach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wędkarze pewnie powiedzą: Ciąć jak ciąć, ale jak sobie człowiek pomyśli, że to się zmarnuje na jakieś modeliki to żal serce ściska

Opublikowano

Bardzo różnie bo różne są długości belek i przekroje ale od 0.08 do 0,37 metra sześć . Mamy balse w długościach 630mm, 700 mm , 930 mm i sporadycznie 1000mm . Znajdzie się pewnie gdzieś coś powyżej 1000 mm . 

Opublikowano

Michał, czy Wasz zakup można traktować jako sygnał, że  na rynku coś sensownego się pojawia, tylko polować trzeba? Czy to się na naszą branżę raczej nie przekłada (bo cięcie, bo mniejszy popyt, bo opłacalność, itd.)?

Opublikowano

Bartek , odpowiem Uczciwie , nie wiem . My mamy kontakt z dwoma trzema importerami  balsy i jeśli maja na stanie drewno to mamy informacje i wedle możliwości albo kupujemy albo czekamy . Ceny się zmieniają a nie

oplaca się brać 2-3

metrów bo transport przedraża . Kilka lat temu była sytuacja, że była tylko twarda balsa , potem były dwa lata , że jej nie było nigdzie. Teraz jest w Europie u

2 może trzech pośredników . My

zamawiamy i nigdy nie wiemy

co przyjdzie czy twarda . Wiatraki biorą wszystko jak leci i pośrednicy przy takich zakupach 10-15 metrów mają gdzieś co nam wyślą . Tak brzmi to dziwnie ale tak jest jesteśmy za mali po prostu. W tej chwili jest balsa bardzo ładna i nie włochata ( tego jest wiele „ odmian „) jest jasna , biała i lekka . Na końcach belek są spękania co

oznacza ze sucho było .

jak na plantacjach bylo

mokro to przychodziła balsa różowa , włochata i twarda . Sądzę , że kupowanie balsy , Obróbka na modelarskie sorty nie dość ze trudna to jest mało opłacalna . Dziś moim

zdaniem żeby to się zamykało finansowo to

metr sześcienny szlifowanych

deseczek jakie znacie ze sklepów modelarskich musiał by kosztować 22-25 tys zł netto . Wtedy zarobi na tym kazdy po

drodze a połowa tej ceny to będzie surowe drewno . Takie moje zdanie na ten temat . Przez nasze ręce przeszło kilka tys metrów sześciennych balsy i naprawdę jedynym słownym i Rzetelnym kontrahentem była firma Graupner z która handlowalismy osobiście . 

• Dzięki 1
Opublikowano
W dniu 21.11.2022 o 21:13, mike217 napisał:

Obróbka na modelarskie sorty nie dość ze trudna to jest mało opłacalna

Trudno nie przyznać Tobie racji.

Nie ma co kombinować tylko trzeba kupować to co jest dostępne , segregować i co lepsze wybierać na kluczowe elementy w modelu a odpady wykorzystywać na mniej istotne części. Innej opcji obecnie chyba nie ma.

W dniu 21.11.2022 o 15:49, model napisał:

Panama 1.5mm tak to wygląda.

Ja też kupiłem Panamę w modelesklep. i wygląda tak samo jak Twoja. Niestety niektóre deseczki są wypaczone i wyglądają jak powichrowany fornir.

Trzeba przebierać.

A może ktoś zna sposób na prostowanie cienkiej balsy? 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Balsa Santiago jest dostępna w modele.sklep, czy ktoś już nabył ? Może podzielić się swoimi spostrzeżeniami?

Opublikowano
23 godziny temu, model napisał:

Balsa Santiago jest dostępna w modele.sklep, czy ktoś już nabył ? Może podzielić się swoimi spostrzeżeniami?

Balsę z tego sklepu kiedy stacjonarny był w Warszawie kupowałem często i balsa była wysokiej jakosci.Proponuję skontaktować się z tym sklepem

Balsa graupner i cena /normalna/

Deski Balsowe (tintadlaplastykow.pl)

na zdjęciu Panama/1,5mm/ kupiona na Olx-ie po 5pln dwa tygonie temu

IMG_0232.JPG

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.01.2023 o 13:02, model napisał:

Dziś dotarła do mnie Santiago z modele sklep. Niestety jest fatalna. 

Opublikowano
Godzinę temu, RobertK napisał:

Dziś dotarła do mnie Santiago z modele sklep. Niestety jest fatalna. 

Fatalna bo ..??? Napisz co masz na myśli.

Opublikowano
1 godzinę temu, young napisał:

Fatalna bo ..??? Napisz co masz na myśli.

Balsa 4mm waga od 87-98 g ,balsa 2mm 55-62g ! Jakiś czas temu kupiłem Panama wagowo podobnie.

balsa.jpg

Opublikowano

Potwierdzam dostałem to samo, kupiłem kilka desek ostatnio. Porażka to nie ma nic wspólnego z segregowaną balsą. Pruchno, następnym razem jadę do Czech. Nie chcę tutaj źle pisać o modele.sklep, bo z modelemax na wiosnę to samo dostałem, 

Opublikowano
Godzinę temu, RobertK napisał:

Balsa 4mm waga od 87-98 g ,balsa 2mm 55-62g ! Jakiś czas temu kupiłem Panama wagowo podobnie.

balsa.jpg

No masakra bez komentarza ?

Opublikowano

Wymyślcie sobie jak przerobić belki balsy na interesujące dla Was deseczki . Mam

balsę w każdej twardości i ilości . Problem z balsa jest koszmarny o czym wielokrotnie tu pisałem . W tej chwili odezwała się plantacja z Ekwadoru ale już wiemy ze to ściema i próba wyłudzenia pieniędzy . Cała miękka balsa idzie w wiatraki i będzie jej szło jeszcze więcej bo Chińczycy maja projekt potężnych siłowni wiatrowych . 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.