Uszek Opublikowano 18 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 Wędkarze pewnie powiedzą: Ciąć jak ciąć, ale jak sobie człowiek pomyśli, że to się zmarnuje na jakieś modeliki to żal serce ściska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 18 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 Michale a jak by taka beleczka spadła z palety to ile trzeba by za nią dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 18 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 18 minut temu, Granacik napisał: Michale a jak by taka beleczka spadła z palety to ile trzeba by za nią dać? Podpinam się pod zapytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 18 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 W tej chwili mamy cenę na sprzedaż balsy 11 tys zł netto metr sześcienny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 18 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 jedna paczka na palecie ile ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Bardzo różnie bo różne są długości belek i przekroje ale od 0.08 do 0,37 metra sześć . Mamy balse w długościach 630mm, 700 mm , 930 mm i sporadycznie 1000mm . Znajdzie się pewnie gdzieś coś powyżej 1000 mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Michał, czy Wasz zakup można traktować jako sygnał, że na rynku coś sensownego się pojawia, tylko polować trzeba? Czy to się na naszą branżę raczej nie przekłada (bo cięcie, bo mniejszy popyt, bo opłacalność, itd.)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 21 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Panama 1.5mm tak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Bartek , odpowiem Uczciwie , nie wiem . My mamy kontakt z dwoma trzema importerami balsy i jeśli maja na stanie drewno to mamy informacje i wedle możliwości albo kupujemy albo czekamy . Ceny się zmieniają a nie oplaca się brać 2-3 metrów bo transport przedraża . Kilka lat temu była sytuacja, że była tylko twarda balsa , potem były dwa lata , że jej nie było nigdzie. Teraz jest w Europie u 2 może trzech pośredników . My zamawiamy i nigdy nie wiemy co przyjdzie czy twarda . Wiatraki biorą wszystko jak leci i pośrednicy przy takich zakupach 10-15 metrów mają gdzieś co nam wyślą . Tak brzmi to dziwnie ale tak jest jesteśmy za mali po prostu. W tej chwili jest balsa bardzo ładna i nie włochata ( tego jest wiele „ odmian „) jest jasna , biała i lekka . Na końcach belek są spękania co oznacza ze sucho było . jak na plantacjach bylo mokro to przychodziła balsa różowa , włochata i twarda . Sądzę , że kupowanie balsy , Obróbka na modelarskie sorty nie dość ze trudna to jest mało opłacalna . Dziś moim zdaniem żeby to się zamykało finansowo to metr sześcienny szlifowanych deseczek jakie znacie ze sklepów modelarskich musiał by kosztować 22-25 tys zł netto . Wtedy zarobi na tym kazdy po drodze a połowa tej ceny to będzie surowe drewno . Takie moje zdanie na ten temat . Przez nasze ręce przeszło kilka tys metrów sześciennych balsy i naprawdę jedynym słownym i Rzetelnym kontrahentem była firma Graupner z która handlowalismy osobiście . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 W dniu 21.11.2022 o 21:13, mike217 napisał: Obróbka na modelarskie sorty nie dość ze trudna to jest mało opłacalna Trudno nie przyznać Tobie racji. Nie ma co kombinować tylko trzeba kupować to co jest dostępne , segregować i co lepsze wybierać na kluczowe elementy w modelu a odpady wykorzystywać na mniej istotne części. Innej opcji obecnie chyba nie ma. W dniu 21.11.2022 o 15:49, model napisał: Panama 1.5mm tak to wygląda. Ja też kupiłem Panamę w modelesklep. i wygląda tak samo jak Twoja. Niestety niektóre deseczki są wypaczone i wyglądają jak powichrowany fornir. Trzeba przebierać. A może ktoś zna sposób na prostowanie cienkiej balsy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 6 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 Balsa Santiago jest dostępna w modele.sklep, czy ktoś już nabył ? Może podzielić się swoimi spostrzeżeniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 23 godziny temu, model napisał: Balsa Santiago jest dostępna w modele.sklep, czy ktoś już nabył ? Może podzielić się swoimi spostrzeżeniami? Balsę z tego sklepu kiedy stacjonarny był w Warszawie kupowałem często i balsa była wysokiej jakosci.Proponuję skontaktować się z tym sklepem Balsa graupner i cena /normalna/ Deski Balsowe (tintadlaplastykow.pl) na zdjęciu Panama/1,5mm/ kupiona na Olx-ie po 5pln dwa tygonie temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 W dniu 6.01.2023 o 13:02, model napisał: Balsa Santiago jest dostępna w modele.sklep, czy ktoś już nabył ? Może podzielić się swoimi spostrzeżeniami? Dziś dotarła do mnie Santiago z modele sklep. Niestety jest fatalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 Godzinę temu, RobertK napisał: Dziś dotarła do mnie Santiago z modele sklep. Niestety jest fatalna. Fatalna bo ..??? Napisz co masz na myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 1 godzinę temu, young napisał: Fatalna bo ..??? Napisz co masz na myśli. Balsa 4mm waga od 87-98 g ,balsa 2mm 55-62g ! Jakiś czas temu kupiłem Panama wagowo podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 Potwierdzam dostałem to samo, kupiłem kilka desek ostatnio. Porażka to nie ma nic wspólnego z segregowaną balsą. Pruchno, następnym razem jadę do Czech. Nie chcę tutaj źle pisać o modele.sklep, bo z modelemax na wiosnę to samo dostałem, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 Ok dzięki za informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 25 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 Godzinę temu, RobertK napisał: Balsa 4mm waga od 87-98 g ,balsa 2mm 55-62g ! Jakiś czas temu kupiłem Panama wagowo podobnie. No masakra bez komentarza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Wymyślcie sobie jak przerobić belki balsy na interesujące dla Was deseczki . Mam balsę w każdej twardości i ilości . Problem z balsa jest koszmarny o czym wielokrotnie tu pisałem . W tej chwili odezwała się plantacja z Ekwadoru ale już wiemy ze to ściema i próba wyłudzenia pieniędzy . Cała miękka balsa idzie w wiatraki i będzie jej szło jeszcze więcej bo Chińczycy maja projekt potężnych siłowni wiatrowych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Michał możesz zrobić zdjęcie tego towaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi