Skocz do zawartości

Brak balsy w sklepach.

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przy okazji innych zakupów w modelarni skusiłem się na kilka desek 2mm balsy nie podali marki jedyna informacja że Czechy cicho liczyłem ze będzie pelikan jak na obrazku w sklepie a tu rozczarowanie nie dość ze santiago to kiepska waga jak przypadku ostatnich zakupów panamy 

nie polecam ?

AD648063-8B27-42BE-9A4C-9DEFB098C059.jpeg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy coś się zmieniło w temacie?

ostatnio kupiłem w Modele Max kilka deseczek na próbę, ale jakby mi ta balsa  upadła na noge to by paznokieć z palca zszedł.

Opublikowano
Godzinę temu, Grifon napisał:

Czy coś się zmieniło w temacie?

ostatnio kupiłem w Modele Max kilka deseczek na próbę, ale jakby mi ta balsa  upadła na noge to by paznokieć z palca zszedł.

Bo to jest podobno dębina! Ostrzegano mnie by tego nie brać.

Opublikowano

Ona jest tak ciężka czy tak twarda? Nie mam nić już, a potrzebuję na zamknięcia dźwigarów górnego i dolnego. Twarda to mi nie przeszkadza, cięższa od sklejki tej samej grubości chyba nie jest? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Irek M napisał:

Ona jest tak ciężka czy tak twarda?

Irku , im twardsza tym cięższa.Tak to miej więcej wygląda. No i kolor im ciemniejsza tym twardsza/cięższa. Spróbuj stosując twardą balsę zamiast miękkiej zejść z grubością: coś tam zawsze zaoszczędzisz.

Np. wypełnienia między dźwigarami zamiast z miękkiej 1,5mm zrobić z twardej 1mm lub 0,8mm ( też można dostać takie grubości).

Gorzej jest przy pokryciu rdzenia styro albo przy kesonach: wyażurować nie można i przyrost masy jest niestety duży.

Opublikowano

Irek nie ważyłem, organoleptycznie patrząc balsa 3 mm jest twarda i sprężysta, to się czuje, trzeba będzie przeprosić materiały krajowe ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Grifon napisał:

Irek nie ważyłem, organoleptycznie patrząc balsa 3 mm jest twarda i sprężysta, to się czuje, trzeba będzie przeprosić materiały krajowe ?

Nie chcesz tej balsy?

Opublikowano

Już jej nie wyrzucę, myślałem żeby nakleić tą balse na płytę wiórowa i mieć deskę montażową, ale szpilki nie chcą wchodzić i się gną, nie żartuje.

Opublikowano
33 minuty temu, Grifon napisał:

Już jej nie wyrzucę, myślałem żeby nakleić tą balse na płytę wiórowa i mieć deskę montażową, ale szpilki nie chcą wchodzić i się gną, nie żartuje.

O kurcze , pierwszy o czymś takim słyszę. Może ktoś poleciał w kulki i to są deseczki lipowe?

Opublikowano

Arek, wspomniałem, że to balsa z dębiny. Też nie chciałem wierzyć ale potwierdzacie ?

Patryk, tylko tej grubości masz? 3mm to chyba za gruba na przekładki, a może i nie - przynajmniej w przykadłubowej części. 

Opublikowano

Nie żadna balsa z  dębiny , tylko  z drewna Ceiba to właśnie jest mylone z balsą .

Ceiba jest bardzo podobna do balsy na pozór wydaję się lekka ale jest twarda dlatego szpilek nie da rady wbić i się gnął .

Opublikowano

Dokładnie macie rację, tutaj kłania się odpowiedzialność sklepu za to co pod nazwą "balsa" sprzedają. Ostatnio do siebie kupiłem za parę stów balsy i jak ostatnio robię od kilku sprzedawców, niestety 1/3 poszła na zwrot z powodu jakości a konkretnie z "balsy" która ważyła 3 razy tyle co powinna ( dwójka o wadze >50g) jeden sprzedawca mi się przyznał i zwrócił kasę co do właśnie innego rodzaju drewna. Reszta cisza. 

Opublikowano
W dniu 22.07.2023 o 19:40, Grifon napisał:

To zastosuj gwoździe ... calowe ?

Opublikowano

Dziś doszła moja z modele sklep. Jest baaaardzo OK, taka jak przed laty - Santiago. Dwie przykładowe deseczki 3mm jaśniejsza i ciemniejsza 45 i 65 g. Szpilką oczywiście przebijam.

Opublikowano
W dniu 25.07.2023 o 17:23, robertus napisał:

Pytacie się gdzie jest balsa.

Cytat

https://www.forest-trends.org/publications/gone-with-the-wind-balsa/

"Przeminęło z wiatrem

Konsumpcja drewna balsa w Chinach ujawnia wady przepisów i egzekwowania przepisów dotyczących lasów w Peru

Globalne zapotrzebowanie na drewno balsy gwałtownie wzrosło w ciągu ostatnich kilku lat, napędzane rosnącym zapotrzebowaniem na odnawialną energię wiatrową, gdy świat próbuje odejść od paliw kopalnych. Miękkie i lekkie drewno balsa jest jednym z preferowanych materiałów na rdzenie łopat turbin wiatrowych. Ilości balsy będącej obecnie w obrocie na rynkach międzynarodowych gwałtownie wzrosły, z czego ponad 90 procent jest eksportowane z Ekwadoru. Chiny kupują obecnie 50 procent tarcicy balsy w handlu międzynarodowym, podczas gdy inne kluczowe rynki balsy to Unia Europejska, Brazylia i Stany Zjednoczone. Aby zaspokoić rosnący globalny popyt w związku z pandemią COVID-19 w latach 2020-2021, Ekwador uzupełnił własną krajową produkcję balsą zebraną w Peru. Eksport balsy z Peru gwałtownie wzrósł, a dostępne informacje na temat źródła, ogólnego łańcucha dostaw i struktury przemysłu są ograniczone.

Ten raport zawiera przegląd dynamicznie rozwijającego się globalnego łańcucha dostaw balsy, ze szczególnym uwzględnieniem ujawnienia, w jaki sposób obecne struktury regulacyjne i wykonawcze w Peru są pełne luk, które mogą być wykorzystywane przez nielegalnych drwali, oraz w jaki sposób organy ścigania tych krajów nie są w stanie zweryfikować legalności z drewna.

By Alfredo Rodriguez Zunino, Marigold Norman, and Sofia Tenorio Fenton

https://www.forest-trends.org/wp-content/uploads/2022/06/Balsa-Report-FINAL-1.pdf

https://insightcrime.org/news/timber-mafias-ecuadors-borders-cash-in-balsa-boom/

Dlatego się tak palą..

spacer.png

Przyjdzie nam niedługo balsy na modele szukać na cmentarzyskach turbin... :idea:

spacer.pngspacer.png

Opublikowano

Ja ostatnio bedąc na wakacjach w Czechach kupilem balsę w lokalnym sklepie modelarskim ,wybralem jaką chcialem. Ogólnie balsa bardzo ok. Może idzie ku lepszemu :)

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.