mike217 Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Masz zdjęcia w tym temacie na poprzedniej stronie ale Ok zrobię w poniedziałek aktualne 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 10 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 Przy okazji innych zakupów w modelarni skusiłem się na kilka desek 2mm balsy nie podali marki jedyna informacja że Czechy cicho liczyłem ze będzie pelikan jak na obrazku w sklepie a tu rozczarowanie nie dość ze santiago to kiepska waga jak przypadku ostatnich zakupów panamy nie polecam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 20 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 Czy coś się zmieniło w temacie? ostatnio kupiłem w Modele Max kilka deseczek na próbę, ale jakby mi ta balsa upadła na noge to by paznokieć z palca zszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 Godzinę temu, Grifon napisał: Czy coś się zmieniło w temacie? ostatnio kupiłem w Modele Max kilka deseczek na próbę, ale jakby mi ta balsa upadła na noge to by paznokieć z palca zszedł. Bo to jest podobno dębina! Ostrzegano mnie by tego nie brać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 Ona jest tak ciężka czy tak twarda? Nie mam nić już, a potrzebuję na zamknięcia dźwigarów górnego i dolnego. Twarda to mi nie przeszkadza, cięższa od sklejki tej samej grubości chyba nie jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 21 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 1 godzinę temu, Irek M napisał: Ona jest tak ciężka czy tak twarda? Irku , im twardsza tym cięższa.Tak to miej więcej wygląda. No i kolor im ciemniejsza tym twardsza/cięższa. Spróbuj stosując twardą balsę zamiast miękkiej zejść z grubością: coś tam zawsze zaoszczędzisz. Np. wypełnienia między dźwigarami zamiast z miękkiej 1,5mm zrobić z twardej 1mm lub 0,8mm ( też można dostać takie grubości). Gorzej jest przy pokryciu rdzenia styro albo przy kesonach: wyażurować nie można i przyrost masy jest niestety duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 Kiedyś też były twardsze i miększe balsy. Mam taki kawałek twardej, twarda jak deska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 21 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 Irek nie ważyłem, organoleptycznie patrząc balsa 3 mm jest twarda i sprężysta, to się czuje, trzeba będzie przeprosić materiały krajowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 1 godzinę temu, Grifon napisał: Irek nie ważyłem, organoleptycznie patrząc balsa 3 mm jest twarda i sprężysta, to się czuje, trzeba będzie przeprosić materiały krajowe ? Nie chcesz tej balsy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 22 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 Już jej nie wyrzucę, myślałem żeby nakleić tą balse na płytę wiórowa i mieć deskę montażową, ale szpilki nie chcą wchodzić i się gną, nie żartuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 22 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 33 minuty temu, Grifon napisał: Już jej nie wyrzucę, myślałem żeby nakleić tą balse na płytę wiórowa i mieć deskę montażową, ale szpilki nie chcą wchodzić i się gną, nie żartuje. O kurcze , pierwszy o czymś takim słyszę. Może ktoś poleciał w kulki i to są deseczki lipowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 22 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 Arek, wspomniałem, że to balsa z dębiny. Też nie chciałem wierzyć ale potwierdzacie ? Patryk, tylko tej grubości masz? 3mm to chyba za gruba na przekładki, a może i nie - przynajmniej w przykadłubowej części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 22 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 Nie żadna balsa z dębiny , tylko z drewna Ceiba to właśnie jest mylone z balsą . Ceiba jest bardzo podobna do balsy na pozór wydaję się lekka ale jest twarda dlatego szpilek nie da rady wbić i się gnął . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 23 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2023 Wesoło z balsą nie jest na rynku europejskim . Miękka cała idzie do Chin . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 23 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2023 Dokładnie macie rację, tutaj kłania się odpowiedzialność sklepu za to co pod nazwą "balsa" sprzedają. Ostatnio do siebie kupiłem za parę stów balsy i jak ostatnio robię od kilku sprzedawców, niestety 1/3 poszła na zwrot z powodu jakości a konkretnie z "balsy" która ważyła 3 razy tyle co powinna ( dwójka o wadze >50g) jeden sprzedawca mi się przyznał i zwrócił kasę co do właśnie innego rodzaju drewna. Reszta cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 W dniu 22.07.2023 o 19:40, Grifon napisał: Już jej nie wyrzucę, myślałem żeby nakleić tą balse na płytę wiórowa i mieć deskę montażową, ale szpilki nie chcą wchodzić i się gną, nie żartuje. To zastosuj gwoździe ... calowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Pytacie się gdzie jest balsa. Tak żartem.Tutajhttps://www.facebook.com/reel/1401992307260260?s=yWDuG2&fs=e 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 27 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2023 Dziś doszła moja z modele sklep. Jest baaaardzo OK, taka jak przed laty - Santiago. Dwie przykładowe deseczki 3mm jaśniejsza i ciemniejsza 45 i 65 g. Szpilką oczywiście przebijam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 27 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2023 W dniu 25.07.2023 o 17:23, robertus napisał: Pytacie się gdzie jest balsa. Cytat https://www.forest-trends.org/publications/gone-with-the-wind-balsa/ "Przeminęło z wiatrem Konsumpcja drewna balsa w Chinach ujawnia wady przepisów i egzekwowania przepisów dotyczących lasów w Peru Globalne zapotrzebowanie na drewno balsy gwałtownie wzrosło w ciągu ostatnich kilku lat, napędzane rosnącym zapotrzebowaniem na odnawialną energię wiatrową, gdy świat próbuje odejść od paliw kopalnych. Miękkie i lekkie drewno balsa jest jednym z preferowanych materiałów na rdzenie łopat turbin wiatrowych. Ilości balsy będącej obecnie w obrocie na rynkach międzynarodowych gwałtownie wzrosły, z czego ponad 90 procent jest eksportowane z Ekwadoru. Chiny kupują obecnie 50 procent tarcicy balsy w handlu międzynarodowym, podczas gdy inne kluczowe rynki balsy to Unia Europejska, Brazylia i Stany Zjednoczone. Aby zaspokoić rosnący globalny popyt w związku z pandemią COVID-19 w latach 2020-2021, Ekwador uzupełnił własną krajową produkcję balsą zebraną w Peru. Eksport balsy z Peru gwałtownie wzrósł, a dostępne informacje na temat źródła, ogólnego łańcucha dostaw i struktury przemysłu są ograniczone. Ten raport zawiera przegląd dynamicznie rozwijającego się globalnego łańcucha dostaw balsy, ze szczególnym uwzględnieniem ujawnienia, w jaki sposób obecne struktury regulacyjne i wykonawcze w Peru są pełne luk, które mogą być wykorzystywane przez nielegalnych drwali, oraz w jaki sposób organy ścigania tych krajów nie są w stanie zweryfikować legalności z drewna. By Alfredo Rodriguez Zunino, Marigold Norman, and Sofia Tenorio Fenton https://www.forest-trends.org/wp-content/uploads/2022/06/Balsa-Report-FINAL-1.pdf https://insightcrime.org/news/timber-mafias-ecuadors-borders-cash-in-balsa-boom/ Dlatego się tak palą.. Przyjdzie nam niedługo balsy na modele szukać na cmentarzyskach turbin... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawkar Opublikowano 27 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2023 Ja ostatnio bedąc na wakacjach w Czechach kupilem balsę w lokalnym sklepie modelarskim ,wybralem jaką chcialem. Ogólnie balsa bardzo ok. Może idzie ku lepszemu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi