Marek_Spy Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Gdzie ty te termoskurczki cienkie kupiłeś ?Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 11 godzin temu, Marek_Spy napisał: Gdzie ty te termoskurczki cienkie kupiłeś ? Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Nie pamiętam, pewnie w jakiś sklepie z elektroniką. Na pewno jest tego pełno i można kupić na allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Grubych tak, pełno tych cienkich nie ma u mnie.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 12 minut temu, Marek_Spy napisał: Grubych tak, pełno tych cienkich nie ma u mnie. Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Zamówił bym na allegro pudełko z rurkami o różnej grubości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Pewnie chodzi o koszulki PVC. Ostatnio kupuje tutaj: https://abc-rc.pl/pol_m_Elektryka_Elektryka-i-akcesoria_Rurki-termokurczliwe-384.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 https://botland.com.pl/104-rurki-termokurczliwe https://www.tim.pl/elementy-prowadzenia-kabli/materialy-izolacyjne/koszulki-weze-termokurczliwe/ https://nowyelektronik.pl/index.php?id_category=643&controller=category Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Gdzie ty te termoskurczki cienkie kupiłeś ?Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu TapatalkaCienkie i grube, małe i duże, kupuję w normalnym elektrycznym. Mają nawet z klejem i bez. Zwykle i takie gumowate.W elektronicznych jest mniejszy wybór niż w elektrycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 W dniu 1.07.2021 o 08:18, Atomizer napisał: Znalazłem 5 min. i się zorientowałem w cenach ha ha...? Jednak na dobre radyjko to w dzisiejszych czasach, a sami wiecie jakie nastały to trzeba wyłożyć 3 koła czyli coś około średniej pensji. W 1996 za wtedy średnie było mało 2 wypłat. tyle, że wtedy nawet słabe radyjka działały dość niezawodnie -i tylko miały mało możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 3 godziny temu, latacz napisał: tyle, że wtedy nawet słabe radyjka działały dość niezawodnie -i tylko miały mało możliwości. No właśnie?Mam jeszcze 2 szt. Hiteca na 35Mhz: niezawodne tyle ,że mam zakłócenia i już latać (przynajmniej u mnie) się nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 A kto dziś nadaje na 35MHz ? Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 latam nadal też na 35MHz (hitec około 20letni) - u mnie mam na 35 mniej zakłóceń niż na 2,4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2021 latam nadal też na 35MHz (hitec około 20letni) - u mnie mam na 35 mniej zakłóceń niż na 2,4Jakie masz zakłócenia na 2.4 a jakie na 35? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2021 na 35 (hitec optic 6) od kilku lat praktycznie żadnych zakłóceń -w okolicy na chyba kilkanaście km nikt już nie lata na 35 więc pasmo czyste. Kiedyś dawno zdarzały się trzepnięcia i kilkusekundowe szarpanie modelem oraz w ciągu kilkunastu lat 2 x wejścia na kanał. Jedynym zakłóceniem na 35 w ostatnich latach było delikatne drganie serw gdy iskrzył komutator szczotkowego neodyma... 2,4 (hitec aurora 9) jakieś dziwne zachowanie gdy model przebija się przez niewielka chmurę... lub gdy w czasie lotu zaskoczy drobny deszczyk i nie zdążyłem wylądować -tak jakby słabsza reakcja na stery i z opóźnieniem. ostatnie 5 lat -2x niski przelot podejście do lądowania przy niekorzystnym położeniu anteny i jak się okazało prawdopodobnie w obrębie radiolinii monitoringu zakładu -całkowita utrata linku -szczęśliwie nad wysokim zbożem więc straty minimalne. Teraz po prostu z tego kierunku nie ląduję -bo jest miejsce gdzie na 2,4 zawsze na kilka sekund zrywa link . w tym samym miejscu problem miał też kolega z futabą. Przelot za krzakami przy podejściu do lądowania blisko jakieś 150m -utrata linku na około 2s i zauważalne szarpniecie modelem. Kilka (wiele) razy zakłócenia przy wysokim przelocie nad głowa gdy ciało pilota zasłania antenę nisko trzymanego nadajnika... ogólnie na 2,4 trzeba pilnować położenia anten, ich przysłaniania i warunków lotu -a na 35 u mnie nie dzieje się nic. Ewentualne krótkie "trzepniecie" na 35 niewiele przeszkadzają -utrata linku 2,4 na kilka sekund może być problemem. Zaznaczam, że piszę o konkretnym miejscu latania w innym miejscu z innym sprzętem może być inaczej. Generalnie w modelach gdzie nie potrzebuję telemetrii nadal latam na 35 i sobie chwalę. 2,4 umożliwia telemetrię -i jak dla mnie to koniec zalet 2,4. Zdejmuje też z pilota konieczność pilnowania wolnych kanałów -ale teraz gdy mało kto używa 35 jest to tylko drobna wygoda. Ale to tylko moje osobiste zdanie -a każdy może mieć własne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Jak uzywałem Futaby z modulacją PCM to nigdy zaklocen nie miałem na razie nie mam wielkiego problemu z 2.4 ale tez mało latam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2021 OK, mam zasilacz ! Oryginał będzie po 16.08 ale na weekend może Taranis ze spitfire ? jak uda się złożyć model i opanować radio i funkcje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Orginalny zasilacz mam tylko angielskie wtyki do sieci lezy bo 12 V mam dostepne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2021 To radio to jest jakieś nieporozumienie...albo ktoś wprowadza w błąd, albo już sam nie wiem. W domu musisz otworzyć fabrykę akumulatorów. Jakaś masakra. A teraz czytamy: Taranis X9D Plus / X9D Plus SE posiada wbudowaną ładowarkę przeznaczoną do ładowania fabrycznego akumulatora (patrz specyfikacja), pozostającego podczas ładowania wewnątrz komory akumulatora. Aby rozpocząć ładowanie należy wyłączyć Taranisa i podłączyć będący w komplecie zasilacz do gniazda ładowania z boku obudowy. Jakie gniazdo z boku obudowy??? Ja nie widzę żadnego gniazda z boku obudowy. Po co ja kupiłem ten zasilacz skoro nie widzę możliwości podpięcia... Ogólnie dziwna sprawa jest z tym radiem. Czy ma ktoś takie samo radio i go używa? Ci że sklepu to sami nie wiedzą co sprzedają! Wydałem kupę szmalu i nie potrafili mi skompletować całego gotowego do użytku radia. Dalej siedzę i nie jestem na dziś dzień odpalić aparatury. Ja się tylko domyślam... W walizce nie ma żadnej instrukcj Ale podejrzewam, że ładowanie akumulatora odbywa się za pomocą mini USB portu, który znajduje się z tyłu obudowy radia na środku. Do tego mamy kabel przejściówka z mini USB do USB. I tu trzeba kupić zasilacz USB 5V 2A. Ale się tylko tak domyślam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Osobiście mam Taranisa starego z 2014r i tam jest gniazdo pod zasilacz 12V. Nowy nadajnik ma chyba inaczej. Ładowanie przez port USB. Jezeli masz zasilacz bo telefonu z portem USB i wydajności prądowej 2A to bedzie OK. Miałem kilka nowych nadajników róznych producentów pod zasilanie 2S i są ładowane poprzez port mini-USB. UWAGA Taranis X9D Plus 2019 nie akceptuje zasilania powyżej 8.4V - podłączenie pakietu 3S uszkodzi nadajnik Taranis X9D Plus 2019 nie jest kompatybilny z odbiornikami pracującymi w trybie D8 ani LR12 (odbiorniki serii V, D oraz LR) w zakresie dostawy nie ma akumulatora, ani zasilacza (wymagany jest standardowy zasilacz ze złączem USB-A o wydajności prądowej co najmniej 2A; kabel mini-USB jest w komplecie) pasujący pakiet akumulatorów dostępny jest w zakładce Produkty powiązane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Ja mam ,ale chyba starszy model.Najprostsze jest chyba zadzwonić do 77 hobby,raczej bym nie kombinował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Taranis 2019 nie ma gniazda z boku. Minimum 2A ? Mam w domu zasilacz USB 5V ale 1A. Im mniejszy amperarz to chyba lepiej dla ładowania. Czy nie zadziała z tym radiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi